Ion Marin:„N’Doye este ca Dinu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnicianul care a pregătit Dinamo până în octombrie 2009 îi ia apărarea senegalezului şi spune că acesta seamănă cu „Procurorul“, care era un mare fotbalist, dar avea o viaţă extrasportivă dezordonată. Mulţi nu-i dădeau şanse, dar „Săpăligă“ a reuşit la arabi! A ajuns la Al-Ettifaq, când echipa era pe ultimul loc, şi a terminat sezonul pe locul 9 din 12, evitând retrogradarea.

„Adevărul": Când v-aţi întors acasă?

Ion Marin: La începutul lunii. Am terminat campionatul la 18 martie, dar apoi am mai stat acolo fiindcă aşa trebuia, conform contractului.

Mai staţi la Al-Ettifaq?

Da. Mi-am prelungit contractul pentru încă un sezon. Mă întorc la Dammam la 15 iunie.

De când v-aţi întors, aţi văzut ceva meciuri din campionat?

Puţine. Oricum, finalul a fost nebun. Mă bucur când văd că granzii nu mai sunt doar din Bucureşti. Că a ajuns provincia la putere. E meritul unor oameni ca Porumboiu, care au avut răbdare, tenacitate şi au continuat să investească, deşi asta a însemnat să şi piardă mulţi bani.

A fost blat Craiova - CFR Cluj?

Am văzut meciul. Vă garantez că n-a fost blat fiindcă Ştiinţa are emoţii mari cu retrogradarea. N-a scăpat încă, e acolo, în cărţi! Numai că la Craiova s-a văzut lipsa antrenorului. N-au avut o mână de fier pe bancă. La 2-0 pentru Universitatea nu s-a văzut nimic. E inadmisibil ca la scorul ăsta să nu faci o mutare tactică, să nu închizi jocul. Fotbaliştii au făcut şi ei săracii ce ştiau, dar fără antrenor nu se poate, deşi, la noi, mulţi conducători sunt de altă părere. Dar, uite că e nevoie şi de un antrenor (râde).

Dinamo?

A început bine returul, dar apoi a căzut. De ce? Pentru că nu sunt uniţi! Asta am zis şi când am plecat de acolo. Le-am zis să fie uniţi, dar n-au înţeles. Ţălnar săracu' a făcut şi el ce a putut. Ce putea să facă mai mult „Ţânţarul", că doar nu e Superman!

Unii jucători au şi fugit din cantonament...

O altă dovadă a faptului că Dinamo a fost dezbinată, nicidecum o echipă. Nişte fotbalişti profesionişti nu aveau voie să facă aşa ceva. OK! Nu le convenea ceva? Puteau să ceară o întâlnire cu conducere şi să găsească o soluţie prin dialog. Nu abandonezi echipa înainte de meci! Aşa ceva nu s-a mai pomenit.

Aţi lucrat cu N'Doye. V-a făcut probleme?

Deloc! Şi, ştii ceva până la urmă? Pe N'Doye l-ai angajat ca fotbalist, iar pe teren, băiatul îşi face treaba. Cât timp dă randament la meci, nu mă interesează ce face în timpul lui liber. Păi, îţi dau exemplul bunului meu prieten, Cornel Dinu. El era maestru pe teren, dar nu avea o viaţă extrasportivă tocmai sănătoasă. Dar, repet, era fotbalist! La fel şi N'Doye.

Revenind la Al-Ettifaq, ce obiectiv aveţi la anul?

Nu s-a fixat deocamdată. Depinde ce buget vom avea.

Păi, acolo nu sunt petrodolarii fără număr?

Astea sunt legende! În România, lumea are impresia că orice formaţie din zona Golfului Persic se lăfăie în bani. Al-Ettifaq e o echipă mică în Arabia Saudită. Nu are prinţi bogaţi. Are un Consiliu de Administraţie, cu nişte acţionari. Ca la Dinamo! Numai că noi ne batem cu nişte coloşi din punct de vedere financiar. Al-Hilal, unde e Rădoi, a avut un buget de 50 de milioane de dolari în sezonul care s-a încheiat. Noi, la Al-Ettifaq, ne-am descurcat cu cinci milioane, cam cât a avut Dinamo la dispoziţie. Bine, la Al-Ettifaq, obiectivul era să nu retrogradăm, pe când Dinamo a vrut în Liga Campionilor cu suma asta.

"La ultimul meu meci la Dinamo, acel 1-4 cu Galatasaray, Dolha a greşit la două goluri. Deci, cei de la Dinamo ştiau încă de anul trecut că au o problemă în poartă, dar n-au luat măsuri. "
Ion Marin
antrenor Al-Ettifaq

Ce a făcut fotbalistul Dinu

A fost fundaş central, iar în prima divizie a jucat 17 ani la Dinamo.

A bifat 454 de partide în primul eşalon şi a marcat 53 de goluri.

A cucerit titlul de şase ori şi Cupa României de două ori, toate cu Dinamo.

A jucat la un Campionat Mondial (1970) şi un Campionat European (1972).

A adunat 75 de selecţii la echipa naţională.

A fost votat de trei ori cel mai bun fotbalist român al anului (1970, 1972 şi 1974).

Ce a făcut fotbalistul N'Doye

Mijlocaşul a evoluat la Toulouse şi Lorient (Franţa), Estoril, Penafiel şi Academica de Coimbra (Portugalia), Al-Shabab şi Al-Ettifaq (Arabia Saudită), FC Vaslui şi Dinamo.

Are 56 de meciuri şi patru goluri în Liga I.

A fost în lotul Senegalului în Cupa Africii pe Naţiuni în 2004 şi în 2008.

A adunat 27 de selecţii şi un gol pentru Senegal.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite