"Michael Clayton"un thriller cu şapte nominalizări la Oscar
0Scenarist de primă mână (trilogia "Bourne", odiseea killerului în slujba CIA, care şi-a pierdut memoria), Tony Gilroy îşi face un excelent debut regizoral - fiind şi autorul scenariului -
Scenarist de primă mână (trilogia "Bourne", odiseea killerului în slujba CIA, care şi-a pierdut memoria), Tony Gilroy îşi face un excelent debut regizoral - fiind şi autorul scenariului - în thrillerul de zile mari "Michael Clayton", care beneficiază de o echipă sclipitoare de interpreţi, în frunte cu George Clooney în rolul titular.
Genul amintit este împărţit în două mari categorii, thrillerul visceral, care se bazează pe acţiune pentru a provoca suspansul, şi thrillerul cerebral, unde suspansul este rezultatul ţesăturii narative abil croşetate. Filmul de faţă aparţine acestei din urmă categorii, transpunându-ne în lumea fascinantă a marilor firme de avocatură, topos devenit familiar cinefililor români, graţie peliculelor inspirate din bestsellerurile lui John Grisham.
Un "specialist" în rezolvarea cazurilor dubioase şi frustrările sale
În această lume cu luminile şi umbrele ei, se mişcă aparent cu siguranţa peştelui din apă eroul eponim, un avocat trecut binişor de 40 de ani, fiul unui poliţist de origine irlandeză, care a dobândit experienţă ca asistent al procurorului districtual şi care acum are o slujbă bine plătită la o prestigioasă firmă de avocatură newyorkeză.
Aici a dobândit reputaţia de "fixer", de specialist în rezolvarea cazurilor dubioase, a treburilor "murdare" în care s-au vârât unii dintre clienţi dispuşi să-şi desfacă larg băierele pungii pentru a ieşi basma curată. Paradoxal, tocmai această specializare pare a-l fi împiedicat, din motive deloc greu de înţeles, să fie luat ca partener în conducerea firmei, ceea ce îi provoacă un sentiment de frustrare.
Frustrare amplificată de o căsnicie eşuată, ca şi de situaţia sa precară financiară: şi-a investit economiile într-un restaurant care a dat faliment, şi, colac peste pupăză, are de achitat o datorie însemnată contractată la pocher (pasiunea sa secretă). Încolo, înfăţişarea sa e impecabilă, aşa cum se şi cuvine în cazul celor ce lucrează pentru o asemenea firmă: costum impecabil, de culoare închisă, cravată perfect asortată, mereu proaspăt bărbierit şi fără ca un fir de păr din podoaba capilară să nu fie la locul lui. Dincolo de aceste aparenţe, îl pândeşte însă ruina, scandalul, compromiterea întregii sale cariere.
O companie care calcă peste cadavre
Tocmai în acest moment, la firmă intervine o situaţie de criză. Unul dintre colegii şi prietenii săi, Arthur (Tom Wilkinson, actor britanic cu o filmografie impresionantă), are brusc o cădere nervoasă în toiul unui proces important. Apărător al unei companii de produse agrochimice, într-un proces de lungă durată, îşi dă seama că acuzaţiile aduse acesteia de un grup de fermieri sunt adevărate: produsele respective, departe de a fi inofensive, sunt, într-adevăr, cancerigene şi ele au provocat moartea câtorva sute de oameni.
Consiliera juridică a companiei incriminate (Tilda Swinton, şi ea o actriţă remarcabilă) e oripilată: dacă va pierde procesul, compania va fi nevoită să plătească despăgubiri de miliarde de dolari. În joc se află însăşi situaţia ei şi e ferm hotărâtă să facă orice pentru a împiedica un deznodământ nefavorabil companiei.
Chinuitoare întrebări asupra eticii profesionale
Momentul este cât se poate de prost ales şi pentru conducătorul firmei de avocatură, Marty (rol în care îl vom recunoaşte pe Sydney Pollack, nu numai regizor celebru, dar şi actor talentat, ni-l reamintim de pildă din cântecul de lebădă a lui Kubrick, "Cu ochii larg închişi"), angrenat în negocieri complicate în vederea unei fuzionări avantajoase cu o firmă din aceeaşi branşă.
Acum, după căderea nervoasă în public a lui Arthur, întreaga combinaţie e sub semnul întrebării. Şi atunci apelează la "omul care le rezolvă pe toate", Clayton, pentru găsirea unei soluţii. Iar Clayton e de acord, mai ales că vede în situaţia de criză creată prilejul de a adresa conducătorului firmei o solicitare cu totul neobişnuită, aceea de a primi în avans o sumă echivalentă cu datoria pe care o are de achitat. Aproape e vorba de un şantaj, care, iată, se practică şi la case mari.
Numai că lucrurile iau o întorsătură tragică. Arthur va fi ucis, iar Clayton îşi dă seama că însăşi viaţa sa e în pericol. Cine se află în spatele acestor crime?
Clayton îşi va pune întrebări pe care până atunci le ignorase cu desăvârşire asupra eticii profesiei sale şi va căuta să-şi recapete integritatea de la începuturile carierei sale. Va trece, aşadar, el însuşi într-un proces tardiv de conştiinţă. Sfârşitul filmului se va înscrie într-o logică fără cusur.
O echipă fabuloasă de interpreţi, plus regizorul-scenarist
Povestea este relatată în cea mai mare parte în flashback-uri, ca piesele unui joc de puzzle, care, treptat, se vor aşeza fiecare la locul cuvenit. Nu suspansul este însă atuul principal al filmului, ci jocul fabulos al actorilor.
În rolul personajului aflat în zona gri dintre ceea ce e moral şi ceea ce e imoral, George Clooney are una dintre cele mai bune creaţii ale carierei sale, pentru care a fost de altfel nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun actor. Tom Wilkinson, cel care îşi dă seama prea târziu în ce a fost târât şi care va plăti scump revolta sa, este şi el nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun rol secundar masculin.
Surpriza o constituie însă Tilda Swinton, consiliera juridică cuprinsă de o frică animalică la gândul că şi-ar putea pierde slujba şi dispusă la orice pentru a şi-o păstra. Compoziţia ei stupefiantă i-a adus de asemenea nominalizarea pentru cel mai bun rol secundar feminin. La rândul său, regizorul şi scenaristul Tony Gilroy este nominalizat la ambele categorii. Şi "last but not least", filmul ca atare este nominalizat la Oscarul principal. Iar muzica originală beneficiază şi ea de o nominalizare. În total nu mai puţin de şapte nominalizări, rămânând de văzut câte din ele se vor materializa.