Ai aceste simptome? Şase semne care pot anunţa boli grave

Ai aceste simptome?
Şase semne care pot anunţa boli grave

Amorţela membrelor poate fi semnul unui atac vascular cerebral

Multe dintre durerile pe care le avem nu indică probleme serioase de sănătate, însă anumite simptome ar trebui să ne trimită de urgenţă la medic. Cum facem deosebirea?

Ştiri pe aceeaşi temă

Recunoaşterea din timp a unor semne ale atacului cerebral sau infarctului de miocard ne poate salva viaţa. Site-ul de ştiri medicale webmd.com, a întocmit o listă a acestor simptome care, combinate, pot anunţa boli grave.

1. Slăbiciunea membrelor

Senzaţia de amorţeală sau de slăbiciune a mâinilor, picioarelor, sau chiar a feţei poate fi semnul unui atac cerebral. Cu atât mai mult dacă se simte doar pe o jumătate a corpului, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com. Alte semne de atac vascular cerebral sunt lipsa de echilibru, ameţeala sau dificultatea de a ne deplasa.

Trebuie să cerem neapărat ajutor medical dacă avem dureri crâncene de cap, suntem confuzi sau avem dificultăţi de exprimare sau de înţelegere. Fereastra de timp pe care o avem la dispoziţie din momentul în care se produce atacul cerebral şi ajungerea la o unitate medicală de urgenţe neurologice nu e mai mare de 3-4 ore. În caz contrar, viaţa ne este în pericol sau putem rămâne cu sechele fizice importante pe termen lung.

 2. Durerea în piept

Atunci când avem dureri în piept, mai bine să ne agităm degeaba decât să ne pară rău că nu am făcut-o. Asta pentru că orice durere în piept, mai ales dacă este înoţită de transpiraţie, respiraţie scurtă, senzaţia de sufocare, greaţă anunţă un infarct de miocard sau o boală de inimă, astfel că trebuie să ne evalueze de urgenţă un medic cardiolog. Dacă semnele apar în timp ce suntem activi sau facem efort la sală este posibil ca de vină să fie un cheag de sânge care se tot plimbă prin plămâni.

Dacă senzaţia de încordare sau de apăsare durează mai mult de câteva minute sau vine şi pleacă, trebuie să cerem ajutor medical de urgenţă.  

3. Tensiune şi dureri de spate sau în picior

Pot fi semnele unui cheag de sânge existent la nivelul piciorului. Boala se numeşte tromboză venoasă profundă şi se produce atunci când stăm mult timp pe loc, ca de exemplu în timpul unui zbor lung cu avionul sau am fost bolnavi şi imobilizaţi la pat o perioadă lungă. Dacă este vorba despre un hematom durerile sunt prezente atât la stat, cât şi în timpul mersului . Un alt semn este piciorul roşu şi tensionat, mult mai umflat decât celălalt. Este important să ajungem la urgenţe înainte ca acest hematom să blocheze circulaţia sângelui şi să complice situaţia.

4. Sânge în urină

Câteva situaţii pot determina apariţia sângelui în urină. Dacă sunt prezente şi durerile de spate sau de burtă, cel mai probabil e vorba de pietre la rinichi. O piatră la rinichi este un cristal din sare şi minerale care se formează la nivelul acestui organ şi se mişcă pe canalele prin care se scurge urina. Cele mai multe pietre la rinichi se elimină odată cu urina. În funcţie de mărime, acest proces poate fi foarte dureros. Dacă piatra este prea mare este nevoie de intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea ei.

Dacă observăm urină în sânge, simţim nevoia să urinăm frecvent sau arsuri în timpul urinării, este posibil să fie vorba despre o infecţie severă la rinichi sau la vezică. Dacă se adaugă şi febra trebuie să mergem de urgenţă la spital. Dacă urina cu sânge nu este însoţită şi de durere, cel mai probabil este vorba despre cancer la rinichi sau la vezică.

5. Respiraţie şuierătoare

Problemele de respiraţie trebuie tratate de îndată, altminteri ne poate păştea o catastrofă.

6. Gânduri suicidale

Dacă ne simţim lipsiţi de speranţă sau blocaţi, nu mai găsim nicio raţiune de a trăi, trebuie să cerem ajutor medical profesionist care să ne ajute să trecem de criza psihică.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările