Unchiu' Nelu şi nepotul mătuşii Tamara, victorioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un eveniment ca un meci de fotbal. Aşa poate fi descris cel mai bine Consiliul Naţional de ieri al PSD, unde Dan Mircea Popescu şi Adrian Năstase au concurat pentru funcţia de preşedinte al

Un eveniment ca un meci de fotbal. Aşa poate fi descris cel mai bine Consiliul Naţional de ieri al PSD, unde Dan Mircea Popescu şi Adrian Năstase au concurat pentru funcţia de preşedinte al acestui for. Evenimentul a avut de toate: atacuri, defensive, ruperi de ritm, contraatacuri, faulturi şi o mare parte a meciului s-a jucat în vestiare.

Tensiune, multă nelinişte şi foarte multe speculaţii au marcat momentul în care pesediştii au decis dacă sunt de acord sau nu cu revenirea lui Adrian Năstase într-o funcţie de decizie în partid. "Cine crezi că o să iasă?" şi "Cu cine votezi?", au fost întrebările care au inundat, ieri, holurile din parlament. Startul competiţiei l-a dat şeful pesediştilor, Mircea Geoană. El le-a spus celor peste 600 de delegaţi că politica nu este un sport pentru cei fără ambiţie şi a făcut apel la unitatea partidului.


"E ca bancul cu sexul"


Ion Iliescu a avut cel mai aplaudat discurs. Fostul şef de stat a încercat o lovitură de teatru, propunând ca şi Năstase, şi Popescu să fie cooptaţi la activităţile BPN. Iliescu a plusat, solicitând şi ca Alexandru Athanasiu să fie implicat în BPN, în calitate de fost preşedinte al PSDR. Propunerile au fost primite cu ropote de aplauze, dar nu au fost supuse la vot şi l-au făcut pe Mircea Geoană să întrebe sala: "Atunci de ce mai facem alegeri?".

Cea de-a doua parte a discursului lui Iliescu s-a dorit un atac la adresa celor care au vrut să-l marginalizeze în partid. El a spus că l-a deranjat faptul că Geoană a declarat, în prezenţa lui Traian Băsescu, că PSD nu mai are membri "fesenişti", după ce şeful statului a afirmat că PSD s-a reformat, cu excepţia lui Iliescu. Fostul şef de stat a spus că tinerii ar trebui să aibă mai mult respect la adresa bătrânilor, acuzând declaraţiile lui Vasile Dâncu, care afirmase, mai de mult, că Iliescu este "un produs expirat".

Apoi Iliescu a amintit "vorba aceea cu înţeleptul care cedează". Replica lui Mircea Geoană nu a întârziat. "Nu există un campion mai mare la pus etichete decât domnul preşedinte", a răspuns Geoană. "Depinde de context şi de nuanţă", a spus Iliescu, în timp ce în sală au izbucnit hohote de râs. "E ca bancul cu sexul: depinde de ce parte te afli", a continuat Geoană duelul verbal.

>> Dacă doream să mă protejez de DNA, anunţam că mă retrag din politică. Aş fi făcut multă lume fericită, iar DNA şi stăpânii lui m-ar fi considerat dintr-o dată neinteresant
Adrian Năstase

Pesediştii pregătesc o moţiune de cenzură

Pesediştii au aprobat o rezoluţie prin care mandatează conducerea partidului şi grupurile parlamentare să utilizeze "toate instrumentele democratice" în vederea ieşirii din blocajul politic şi organizării alegerilor anticipate. În textul rezoluţiei nu se face nicio referire explicită la iniţierea unei moţiuni de cenzură.


Jocurile de culise şi negocierile au făcut legea


Pe tot parcursul zilei, cuvântul de ordine a fost "strâns". Foarte puţini pesedişti riscau estimări, iar fiecare tabără îl dădea câştigător pe favoritul ei. Solicitat să facă un pronostic, Viorel Hrebenciuc declara: "Nu fac pronosticuri. Nu se ştie". Cu toate acestea, la începutul zilei, marea majoritate a pesediştilor îl dădea drept favorit pe Dan Mircea Popescu, cu rezerva că "nu poţi să ştii, e prea strâns". "Se joacă", spunea un lider social-democrat.

Cu o seară în urmă, joi, pesediştii s-au strâns la restaurantul Capşa, pentru a-l sărbători pe Ioan Rus. Au fost invitaţi toţi liderii, pentru a nu se lăsa loc de speculaţii. Potrivit unor surse, se pare că mai mulţi dintre liderii social-democraţi "l-au înghesuit pe Năstase". Fostul premier a fost supus "mai multor ironii fine", au mai spus sursele citate.

Înainte de începerea Consiliului Naţional, Mircea Geoană a invitat toţi vicepreşedinţii şi liderii de filiale în biroul său de la Senat, pentru o ultimă discuţie. Dan Mircea Popescu a făcut o declaraţie interesantă în timpul discursului său: "Dumneavoastră decideţi. Aşa cum spunea domnul Iliescu, una vorbim, alta fumăm sau rămâne cum am stabilit". Fraudarea alegerilor părea imposibilă pentru că delegaţii au primit un "mandat de delegat" nominal, iar la predarea acestuia primeau buletinul de vot.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite