Swoboda: Băsescu are dreptul să revină la Cotroceni, e de văzut dacă apreciază că mai are legitimitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul grupului socialiştilor din PE, Hannes Swoboda, afirmă că Traian Băsescu are dreptul legal să se întoarcă la Cotroceni, dar rămâne de văzut dacă acesta consideră că mai are legitimitate.

"Regret că situaţia de după referendum nu este mai clară decât cea de dinainte. Nu există un rezultat şi nici urmări imediate care pot fi desprinse din acest vot. Pericolul acum este să nu se ajungă într-un impas politic, care să ţină ţara pe loc în faţa reformelor de care are nevoie", a declarat Swoboda pentru "Gândul".

El îi îndeamnă pe politicienii români să renunţe la disputele personale, care nu au făcut decât rău ţării. În schimb, ei trebuie să înceapă să colaboreze, acum că procedura de demitere a lui Traian Băsescu a eşuat, susţine Swoboda.

Deşi crede cu tărie că România are mare nevoie de cooperarea politicienilor în acest moment, austriacul nu este deloc încrezător că războiul politic de la Bucureşti se va putea încheia "cordial".

Cât despre rezultatul referendumului, Hannes Swoboda consideră că scrutinul nu a rezolvat câtuşi de puţin criza noastră politică. Traian Băsescu are dreptul legal să se întoarcă la Cotroceni, a declarat Swoboda, nuanţând imediat că rămâne la latitudinea preşedintelui suspendat dacă mai consideră că are legitimitatea necesară pentru a rămâne în funcţie.

"Rata de participare sub pragul de 50%+1 nu implică o obligaţie legală a preşedintelui Băsescu de a demisiona acum, indiferent de deznodământul referendumului (n.r. - validare sau invalidare). Legal, el are dreptul să rămână în funcţie. Întrebarea este dacă simte că mai are legitimitatea necesară pentru a continua să fie preşedintele României. Trebuie să tragem o linie într-un anumit punct. A-i cere cuiva, de la un partid sau altul, să demisioneze nu face altceva decât să distragă atenţia de la munca de care este acum nevoie. Dat fiind că procedura de demitere a preşedintelui Băsescu a eşuat, singura soluţie trebuie să fie cooperarea", spune liderul socialist.

El adaugă că îl respectă pe premierul Ponta "pentru tot ceea ce a obţinut şi pentru dorinţa lui de a scoate România din criza economică". "Însă sprijinul meu pentru el nu este necondiţionat. Afilierea politică nu este suficientă. L-am îndemnat încă de la început să asculte de criticile Europei la adresa acţiunilor sale şi i-am cerut public să respecte recomandările Comisiei Europene, oricare ar fi ele. A urmat aceste sfaturi, de unde şi abrogarea ordonanţelor de urgenţă, puse de Comisie sub semnul întrebării", menţionează Swoboda.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite