PSD decide viitorul coaliţiei cu ALDE. Dăncilă: PSD nu acceptă ultimatul. Nu avem în vedere o restructurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducerea PSD va stabili cum se va comporta faţă de ALDE. FOTO Andreea Alexandru / Mediafax
Conducerea PSD va stabili cum se va comporta faţă de ALDE. FOTO Andreea Alexandru / Mediafax

Comitetul Executiv al PSD va discuta luni despre viitorul coaliţiei de guvernare alături de ALDE, în condiţiile în care partidul condus de Tăriceanu vrea restructurarea Guvernului şi cooptarea la guvernare a Pro România.

UPDATE Viorica Dăncilă: Marea parte a şedinţei a fost dedicată alegerilor prezidenţiale, modul în care vrem să organizăm partidul pentru câştigarea alegerilor, evenimentele pe care vrem să le avem în fiecare judeţ şi programul de deplasări ca să putem ajunge în fiecare judeţ.

Am discutat despre Congresul din 24 august şi despre platforma candidatului. Am dat dovadă de coeziune, a fost o întâlnire foarte bună, majoritatea colegilor şi-au spus punctul de vedere.

(întrebată despre termenul limită de 20 august impus de ALDE) În primul rând PSD nu acceptă un ultimatul. Am discutat cu domnul preşedinte Tăriceanu despre programul de guvernare, despre restructurare, în CEx am discutat despre remaniere, nu avem în vedere o restructurare.

Majoritatea colegilor au decis ca nu este oportună cooptarea Pro România la guvernare. Noi avem o alianţă puternică cu care am pornit la drum şi vrem să mergem până în 2020. Am avut o discuţie cu Victor Ponta pentru o eventuală susţinere a PSD la alegerile prezidenţiale. S-au votat noţiuni generale, nimic punctual. Am văzut declaraţiile domnului Ponta care au nemulţumit PSD şi au dus la această reticenţă de a coopta Pro România la guvernare.

Tariceanu nu a cerut posturi in plus.

Nu mi-e teama de un vot in Parlamentul României. Am tecut examenul votului la moţiunea de cenzură. Eu cred că prioritar pentru noi e programul de guvernare. La 1 septembrie voi veni cu ajustarea programului de guvernare. 

Nu m-am gândit nicio secundă să mă retrag din cursa la prezidenţiale. Vreau să precizez un lucru. Nu am discutat cu domnul Tăriceanu despre candidaturi. 

UPDATE Liderii PSD nu sunt de acord cu primirea Pro România la guvernare, cu toate că au existat tatonări privind acest aspect, potrivit unor surse politice. 

UPDATE Viorica Dăncilă le-a spus colegilor din CEx faptul că nu va exista o rupere a coaliţiei de guvernare cu ALDE, potrivit unor surse politice. 

Pe de altă parte, liderii din PSD se opun restructurării Guvernului, una din condiţiile ALDE pentru a rămâne la guvernare. 

UPDATE ALDE dă un ultimatum Vioricăi Dăncilă pentru rămânerea la guvernare. Tăriceanu vrea ca până pe 20 august Dăncilă să vină cu o varaintă de restructurare a Guvernulu şi, un nou program de guvernare.

UPDATE: La şedinţa CEx a PSD a ajuns şi preşedintele partidului, Viorica Dăncilă, care le-a transmis scurt jurnaliştilor că „între PSD şi ALDE trebuie să existe dialog”. De asemenea, premierul a negat faptul că coaliţia se va rupe. „Nu, nu se va rupe”, a subliniat Dăncilă.

UPDATE: Întrebat despre o eventuală restructurare, Paul Stănescu a afirmat că „primul ministru a făcut o analiză şi s-ar putea să fie nevoie de o restructurare. Totodată, acesta a negat faptul că ALDE ar şantaja PSD prin amenţările că ar ieşi de la guvernare şi a subliniat că „până la 1 septembrie mai e timp. Dacă nu, PSD-ul ar putea merge la guvernare şi în minoritate”.

UPDATE: Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a afirmat înainte de şedinţa CEx a partidului că cele două propuneri de comisar european urmează a fi validate şi că dacă vor exista alte propuneri „serioase” în interorul formaţiunii, „atunci e de discutat”.

Şedinţa conducerii PSD are loc în contextul în care între social-democraţi şi ALDE are o loc o răcire a relaţiilor, iar formaţiunea condusă de Tăriceanu a anunţat că nu e de acord cu actuala formă a rectificării bugetare. 

Mai mult, ALDE a negociat cu Pro România o alianţă politică în vedere susţinerii unui candidat comun la prezidenţiale, dar şi o colaborare parlamentară în noua sesiune. ALDE vrea atragerea la guvernare a Pro România şi a cerut restructurarea Guvernului pentru a face loc la mai mulţi miniştri din Pro România. 

Şedinaţa Comitetului Executiv va începe la ora 17.00 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite