PNL susține propunerile lui Ghișe, însă PSD rămâne reticent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul liberal Ioan Ghișe
Senatorul liberal Ioan Ghișe

Senatorul liberal Ioan Ghişe a declarat că PNL va susţine propunerile sale privind hotărâri ale Parlamentului legate de referendumul pentru demiterea preşedintelui. Social-democrații, însă, sunt reticienţi în a da un vot care să contrazică decizia judecătorilor CCR.

Potrivit gandul.info, liberalii ar urma să încerce, în Parlament, o ultimă cale de atac pentru a bloca reîntoarcerea lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. Senatorul PNL Ioan Ghişe a propus două variante. Prima urmărește ca Parlamentul să retrimită Curţii Constituţionale hotărârea prin care referendumul este considerat invalid și cea de-a doua, ca Parlamentul să constate că preşedintele suspendat Traian Băsescu este demis.

Potrivit lui Ghișe, iniţiativele sale sunt susţinute de conducerea PNL şi speră ca social-democraţii să sprijine demersul.

"PNL va susţine propunerile mele şi asta se va definitiva ca decizie mâine dimineaţă într-o şedinţă a conducerii partidului. Sper ca şi colegii de la PSD să conştientizeze că trebuie susţinute aceste propuneri. Nu vă pot spune cu cine am vorbit din conducere, dar vă spun că PNL va susţine iniţativele mele.

Eu am depus ieri la conducerea partidului un proiect de hotărâre, astăzi am depus cel de-al doilea proiect. BPC al PNL se va întruni mâine dimineaţă, el este competent să spună dacă mă susţine şi eu v-am spus că ştiu de la oamenii din conducerea partidului că PNL va susţine propunerile mele. Sper ca până mâine după-amiază acelaşi lucru să îl facă şi PSD. Dacă îl face bine, dacă nu iarăşi bine", a declarat senatorul Ioan Ghişe.

Liderul grupului PNL din Senat, Mario Oprea, a precizat că nu s-a luat o decizie şi că senatorul Ghişe îşi va prezenta iniţiativele în cadrul grupurilor parlamentare ale PNL şi apoi ale USL pentru a se lua o decizie finală.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), a spus că iniţiativele lui Ghişe "nu vor avea sorţi de izbândă". De altfel, social-democraţii sunt reticienţi în a da un vot în Parlament care să intre în contradicţie cu decizia judecătorilor CCR.

În prima variantă propusă de Ghişe conducerii PNL şi, ulterior,  Parlamentului se prevede că:

"Hotărârea nr. 6/2012 a Curţii Constituţionale referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu, şi la confirmarea rezultatului acestuia va fi retrimisă la Curtea Constituţională pentru a se pronunţa doar cu privire la modul în care a vegheat la respectarea procedurilor pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia".

În cel de-al doilea proiect de hotărâre care va fi depus luni de Ioan Ghişe la Parlament, se arată că:

"Parlamentul României constată că preşedintele României, Traian Băsescu, este demis conform prevederilor art. 95 alin. (3) din Constituţia României. Parlamentul României constată că funcția de preşedinte al României este vacantă, potrivit art.97, alin 1 din Constituţia României.

În termen de 3 luni, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou preşedinte, potrivit art. 97, alin(2) din Constituţia României", scrie în document.

Propunerile urmează să fie discutate în cadrul grupurilor parlamentare ale USL, iar apoi să fie dezbătute în plenul reunit al Parlamentului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite