Manda: „Maior neagă orice implicare în procesul lui Iohannis. A confirmat că a fost prezent la ziua lui Horia Georgescu“. Maior cere audierea lui Dragnea şi Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al SRI, ambasadorul României în SUA, George Maior, a vorbit, în Comisia de control a SRI, despre relaţia cu fostul director al ANI, Horia Georgescu, şi despre implicarea SRI în procesul de incompatibilitate în care a fost implicat Klaus Iohannis pe vremea când era primar al Sibiului.

UPDATE George Maior, după audierea din Comisia SRI: „Am cerut Comisiei să reflecteze serios la multiplele alegaţii privind interceptări ilegale, ofiţeri acoperiţi, incompatibili, presiuni asupra justiţiei, să se aducă dovezi şi să se audieze şi alte persoane, domnul Liviu Dragnea, Victor Ponta etc. În rest, am discutat foarte mult şi despre protocoale, de proceduri interne. Eu am susţinut necesitatea acestor protocoale, având în vedere etapa istorică prin care a trecut România. Am susţinut că Serviciul a fost întotdeauna în cadrul legii şi al Constituţiei şi că, până la urmă, puterea adevărului va prevala în faţa unor alegaţii şi chiar a unor calomnii care se mai spun”, a explicat Maior. 

Cu privire la clarificarea unor aspecte privitoare la relaţia sa cu fostul şef ANI Horia Gorgescu, ambasadorul a afirmat: „Am spus că domnul Georgescu a fost un profesionist la ANI, dar că, din punct de vedere al SRI, Serviciul nu produce dosare, doar transmite informaţii şi că răspunderea acestor informaţii aparţine Agenţiei care le primeşte”.

UPDATE Claudiu Manda, după audierea lui Maior: „Domnul Maior ne-a spus data trecută în comisie că-l cunoaşte vag pe domnul Horia Georgescu. Azi ne-a spus că îl cunoştea foarte vag pe Horia Georgrescu, dar a confirmat cele trei întâlniri pe care le-a avut după ce nu mai era şef al SRI. A confirmat că a fost prezent la ziua domnului Georgescu pe vremea când era director SRI.  Domnul Maior neagă orice fel de implicare în procesul lui Klaus Iohannis. Aceste lucruri contravin celor spuse de domnul Horia Georgescu. Nu a reuşit să ne explice de ce informaţia a fost culeasă atât de târziu“. 

UPDATE George Maior a afirmat, înainte de a intra audierile de la Comisia de control al SRI, că el întotdeauna şi-a făcut „datoria în interesul naţional“. De asemenea, Maior a negat faptul că ar fi avut vreo discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis. „Nu am avut o discuţie cu domnul preşedinte. Am vorbit ieri cu domnul Meleşcanu în care am explicat argumentele care cred că reprezintă un punct  de vedere valid“, a mai spus ambasadorul României la Washington.  


„Pot să vă confirm că va veni marţi la ora 11.00. Chiar de la ora 10.30 ne vom vedea, aşa cum am făcut şi cu ceilalţi invitaţi, la biroul preşedintelui comisiei, după care vom merge împreună la şedinţa de comisie", a precizat luni, la Antena 3, preşedintele comisiei, social-democratul Claudiu Manda, adăugând: „Avem lucruri de lămurit în urma audierii domnului Horia Georgescu".

Manda a apreciat că e o ocazie bună ca George Maior să lămurescă aspectele care îl vizează, amintind că acesta a spus la precedenta audiere că îl ştie vag pe fostul şef al ANI, în timp ce Horia Georgescu a afirmat că se vizitau şi a prezentat SMS-uri pe care şi le trimiteau.

Săptămâna trecută, Manda declara: „Am avut un schimb de SMS-uri cu domnul Maior în care i-am spus că trimitem către MAE această invitaţie, deci ştie, nu poate spune că nu ştie. I-am şi spus că nu vom purta discuţii pe subiectul legat de domnul Giuliani (…) noi avem de clarificat aspectele spuse la momentul respectiv, în luna mai, cred, de domnul Horia Georgescu”.

Preşedintele Comisiei SRI a explicat că, imediat după audierea fostul director ANI, Horia Georgescu, s-a decis o nouă audiere a ambasadorului Româniai în SUA.

„Noi, imediat după ce l-am audiat pe domnul Maior şi ulterior pe domnul Horia Georgescu, am decis în Comisie că va fi nevoie de încă o audiere a domnului Maior şi să vedem când facem această audiere. Am şi trimis la momentul respectiv o adresă către domnul Maior, la ambasadă, şi către MAE (…) Am văzut în spaţiul public că a venit domnul Maior în România, din păcate, cei de la MAE nu ne-au comunicat acest lucru ca să putem să formăm o astfel de Comisie, ne-au trimis la un moment dat un răspuns în care ne-au spus să stabilim noi o perioadă, însă noi aveam toată disponibilitatea de a discuta (…)”, a declarat Manda.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite