Firea explică de ce Primăria Capitalei a refuzat organizarea unui eveniment pe Kiseleff: Nu este posibilă prezenţa copiilor şi a maşinilor pe carosabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul general Gabriela Firea precizează că Primăria Capitalei a respins cererea de a declara o porţiune de pe Şoseaua Kiseleff ca „zonă pietonală“ pentru că la eveniment ar fi participat copii care s-ar fi aflat, în acelaşi timp, pe carosabil cu maşinile, ceea ce le-ar fi pus în pericol siguranţa.

„Comisia de analiză a cererilor de organizare şi desfăşurare a adunărilor publice întrunită astăzi în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, a luat în discuţie, cererea organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România pentru desfăşurarea unei adunări publice pe Şoseaua Kiseleff între Arcul de Trimuf şi Piaţă Victoriei. Organizatorii cereau că pe data de 24 septembrie, între orele 9:30 – 15:30, pe Şoseaua Kiseleff între Arcul de Triumf şi Piaţă Victoriei să se desfăşoare o adunare publică la care să participe 2000 de persoane“, a precizat Gabriela Firea.

Primarul general a mai explicat că porţiunea dintre Arcul de Trimuf şi Piaţă Victoriei ar fi fost declarată zonă pietonală, ceea ce însemna că ciurculaţia nu era interzisă cu totul, ci maşinile aveau doar restricţie la viteză. „Se dorea ca zonă respectivă să fie declarată „zona pietonală, conducătorii de vehicule putând circulă cu viteză maximă de 5km/h, să nu stânjenească ori să împiedice circulaţia pietonilor şi dacă este necesar, să oprească pentru a permite circulaţiei acestora. În cadrul acestei adunări publice, printre maşinile care circulau cu 5 km /h, copiii erau invitaţi să deseneze cu cretă pe asfalt“, a mai menţionat Firea. 

Edilul Capitalei a arătat că, astfel, siguranţa copiilor ar fi fost pusă în pericol dacă s-ar fi aflat, în acelaşi timp, pe carosabil cu maşinile. „Concluzia comisiei de analiză a fost următoarea: Adunarea publică în formele şi condiţiile solicitate de organizator nu se poate organiza întrucât ar fi încălcate prevederile Art. 2 din Legea 60/1991 republicată privind desfăşurarea Adunărilor Publice deoarece nu ar fi îndeplinite condiţiile de protecţie ale participanţilor. Reprezentanţii Poliţiei Rutiere au constatat faptul că, în condiţiile dorite de organizatori se pune în pericol atât siguranţă participanţilor la eveniment, în special a copiilor, precum şi a celorlalţi participanţi la trafic, conducătorii auto. Mai precis, pe o arteră principală de circulaţie, arteră ce face legătură între nordul şi centrul Capitalei, nu este posibilă prezenţa, în deplină siguranţă, pe carosabil, a copiilor şi a maşinilor, în acelaşi timp“, a mai arătat Firea.

Primarul general spune că organizatorilor i-au fost puse la dispozi'ie alte variante din partea Primăriei, dar au refuzat. „Pentru rezolvarea acestei situaţii, au fost propuse o serie de alternative: -Interzicerea completă a traficului auto pe Şoselei Kiseleff – Piaţă Victoriei în intervalul orar 12:00-13:00, Desfăşurarea acestui eveniment în alte locaţii: Bulevardul Tineretului între Bulevardul Şincai – Palatul Copiilor, Bibliotecă Naţională – Pasaj Mărăşeşti, Academia de Poliţie – Grădină Zoologică sau alte bulevarde din oricare din cartierele bucureştene. Toate aceste propuneri au fost respinse de organizatori“, a conchis Firea. 

Precizările primarului general vin ca urmare a unui material publicat pe bloggurile „Adevărul“ de către Marian Ivan, membru-fondator OPTAR, cel care s-a ocupat de organizarea evenimentului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite