S-a schimbat regulamentul de handbal! Modificările se aplică la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest weekend se vor stabili cele şase naţionale de handbal care vor lua parte, alături de Brazilia, Norvegia, Angola, Argentina, Coreea de Sud şi Spania, la turneul olimpic feminin.

Turneul olimpic de handbal feminin de la Rio de Janeiro se anunţă deja a fi unul extrem de disputat. Sunt deja calificate şase echipe, Brazilia, din postura de ţară gazdă, Norvegia (campioana mondială), Angola (campioana Africii), Argentina (finalista Jocurilor Pan-Americane, învinsă de Brazilia), Coreea de Sud (campioana Asiei) şi vicecampioana europeană Spania, după ce Norvegia a cucerit atât titlul european, cât şi pe cel mondial. Celelalte şase echipe vor fi decise în urma a trei turnee preolimpice ce se dispută între 18 şi 20 martie. Primul dintre ele, care se va disputa la Metz, va reuni echipele Olandei (locul 2 la CM 2015), Franţei (locul 7 la CM 2015), Japoniei (vicecampioana Asiei) şi Tunisiei, vicecampioana Africii. 

În cel de-al doilea turneu, care se desfăşoară la Aarhus, se vor lupta România (locul 3 la CM 2015), Danemarca (locul 6 la CM 2015), Uruguay (locul 3 în America) şi Muntenegru (locul 4 la CE 2014), în timp ce ultimul turneu, ce va fi găzduit de oraşul Astrahan din Rusia, va reuni echipele Poloniei (locul 4 la CM 2015), Rusiei (locul 5 la CM 2015), Suediei (locul 3 la CE 2014) şi Mexicului (locul 4 în America). Primele două clasate din fiecare turneu preolimpic vor ajunge la competiţia din Brazilia. La Campionatul Mondial din 2015, România a învins Danemarca în sferturile de finală, cu scorul de 31-30, după prelungiri, iar Muntenegru a dispus cu 23-21 de Danemarca, în faza grupelor. Danezele s-au revanşat în meci pentru locurile 5-8, învingând Muntenegru cu 28-20. Uruguay nu a participat la Mondial. Echipa României a mai participat la ediţiile din 1976, 2000 şi 2008 ale Jocurilor Olimpice, unde s-a clasat pe locurile patru, respectiv de două ori locul şapte. În 2008, portdrapelul delegaţiei României a fost chiar Valeria Beşe, căpitanul echipei naţionale de handbal feminin. De asemenea, Ramona Maier a fost inclusă în echipa ideală a turneului.

Tricolorele au pierdut ultimul amical

Naţionala feminină de handbal a României a fost învinsă de Suedia cu scorul de 32-29, marţi seara, la Kristianstad, într-un ultim meci de verificare înaintea turneului preolimpic din Danemarca. Tricolorele, care au menajat câteva piese de bază, au fost conduse de la un capăt la altul al meciului. România a evoluat în formula: Denisa Dedu, Paula Ungureanu — Aneta Udriştoiu 2 goluri, Gabriella Szucs, Cristina Neagu 7 goluri, Aurelia Brădeanu 1, Gabriela Perianu, Luciana Marin 1, Valentina Ardean-Elisei 3, Oana Manea 1, Mădălina Zamfirescu 2, Ana Maria Tănăsie 1, Florina Chintoan 2, Patricia Vizitiu 6, Laura Chiper 3. La turneul preolimpic, de la Aarhus, România va debuta vineri, contra echipei gazdă, Danemarca (ora 20.00), sâmbătă va înfrunta Uruguayul (ora 18.45), iar duminică e programat meciul cu Muntenegru (ora 18.45).

S-a schimbat şi regulamentul

Federaţia Internaţională de Handbal a modificat recent câteva dintre regulile jocului, modificările urmând a intra în vigoare la 1 iulie, aşadar vor fi luate în calcul şi la Jocurile Olimpice.
- S-a introdus cartonaşul albastru, care poate fi acordat de arbitru dupa cartonasul roşu, ceea ce atrage atenţia jucătorului sau oficialului sancţionat că i se va face raport, cu explicarea în detaliu a cauzelor descalificării.
- Acordarea mai rapidă a jocului pasiv, automat dupa cinci-opt pase ale echipei aflate în atac, fără să arunce la poartă. Concret, se intra direct în pasiv după aceste pase succesive.
- Echipa care este în avantaj şi încearcă să pastreze rezultatul prin faulturi repetate în ultimul minut poate fi sancţionata repede, prin eliminarea jucătorului care a faultat, care vede direct roşu, iar adversarii primesc aruncare de la 7 metri.
- Un jucător accidentat, întins pe podea, trebuie să fie scos în afara suprafeţei de joc, pentru îngrijiri medicale, iar pentru a putea reintra va trebui să aştepte trei atacuri ale propriei echipe, răstimp în care nu poate fi înlocuit.
- Un handbalist care intră pe teren în locul portarului, pentru a crea superioritate numerică, nu mai trebuie să poarte acel tricou “special”. Dacă jucătorul nu iese însă înainte ca echipa lui să piardă mingea, atunci nu mai poate face acest lucru şi nici nu mai poate intra în semicercul portarului.

Se stabileşte şi ultima calificată din turneul fotbalistic

Până în momentul de faţă se cunosc 11 din cele 12 echipe care vor lua startul în turneul olimpic de fotbal masculin. S-au calificat Brazilia, Argentina, Danemarca, Germania, Portugalia, Suedia, Fiji, Honduras, Mexic, Algeria, Nigeria, Africa de Sud, Irak, Japonia şi Coreea de Sud. Pentru ultimul loc disponibil se vor lupta Statele Unite şi Columbia, în urma unei duble care va avea loc pe 25 şi 29 martie. Selecţionerul naţionalei Braziliei, Dunga, ar vrea ca Neymar să participe mai degrabă la Jocurile Olimpice decât la Copa America, subliinind că titlul olimpic este singurul care lipseşte din palmaresul sud-americanilor. „Este greu de ales, dar cred că Jocurile Olimpice sunt prioritare, având în vedere că este singurul titlu pe care Brazilia nu l-a câştigat. Trebuie să discutăm şi cu Neymar, şi cu FC Barcelona, şi să găsim cea mai bună soluţie”, a declarat Dunga. Brazilia a jucat trei finale olimpice, în 1984,1996 şi 2012, toate fiind pierdute.

Campioanele olimpice la handbal feminin

1976 Uniunea Sovietică

1980 Uniunea Sovietică

1984 Iugoslavia

1988 Coreea de Sud

1992 Coreea de Sud

1996 Danemarca

2000 Danemarca

2004 Danemarca

2008 Norvegia

2012 Norvegia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite