Piaţa transmisiunilor sportive, afectată grav de pandemie: De ce banii vor veni cu ţârâita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce trec lunile şi criza sanitară nu dă semne de slăbiciune, asistăm la efectele ei devastatoare din punct de vedere economic.

Iminenta schimbare a sistemului competiţional înseamnă că, din sezonul viitor, suma de 28 de milioane de euro, plus TVA, plătită de firma EAD Interactive, care deţine drepturile TV pentru Liga I, va fi împărţită de mai multe „guri“.

Ceea ce înseamnă că veniturile fiecărei formaţii va scădea cu vreo 170.000 de euro faţă de cât primea în varianta actuală a primului eşalon, cea cu 14 echipe. Pentru ca această pierdere să nu fie asumată, totuşi, de toate cluburile, mai ales de cele care vor accepta salvarea unor formaţii de la retrogradare şi mărirea numărului de echipe, Voluntari a venit cu o propunere. Potrivit gsp.ro, oficialii formaţiei ilfovene au cerut ca, în eventualitatea trecerii la sistemul cu 16 echipe, să nu fie afectate sumele încasate de primele 12 clasate din actuala ediţie de campionat! În acest caz, ultimele două din Liga I - care ar fi trebuit să pice, în mod normal - şi nou-promovatele ar împărţi doar 2,8 milioane de euro, ceea ce ar însemna câte 700.000 de euro fiecare, dacă s-ar oferi în mod egal.

Altă lovitură: banii cu ţârâita!

Nu doar echipele ameninţate de retrogradare caută să profite de pandemie, ci şi firma care deţine drepturile TV!

După ce acest final de sezon a devenit un fiasco, cu focare de infecţie formate la diverse cluburi şi cu meciuri amânate pe bandă, firma EAD Interactive nu mai vrea să plătească în avans jumătate din banii pentru transmisia partidelor. După cum a informat gsp.ro, Orlando Nicoară, directorul EAD, a anunţat în Adunarea Generală a LPF că banii vor fi plătiţi lunar, începând cu sezonul viitor. 

Cum vor fi afectate cluburile din Liga I de această decizie? Iată un exemplu concret:

*FC Botoşani, pentru locul 5 pe care va termina play-off-ul, ar urma să ia 2,3 milioane de euro, iar jumătate din această sumă, peste 1,1 milioane de euro, ar fi fost virată înainte de startul noului sezon. Acum însă, după decizia EAD, Botoşani s-ar alege în luna august cu doar ceva mai mult de 200.000 de euro! Restul sumei de până la 2,3 milioane de euro o va primi eşalonat, din septembrie până în decembrie!

Această modalitate de plată e o măsură de siguranţă luată de firma EAD Interactive. Ea vrea să facă plăţile doar pe măsura în care se vor juca meciurile, pentru a nu fi păgubită, în cazul în care, la fel ca în actuala stagiune, vom avea partide amânate pe bandă rulantă.

2024 e anul în care va expira actualul contract semnat de LPF şi firma EAD Interactive.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite