Lovitură în fotbalul românesc: Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, puşi sub urmărire penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fantomele trecutului îi urmăresc pe cei mai influenţi oameni care conduc sportul rege la noi. Un caz care datează din 1997 a fost neglijat de preşedintele FRF şi de cel al LPF, iar joi seară, Judecătoria sectorului 2 a detonat „bomba“.

Bogdan Lobonţ e jucătorul din cauza căruia nume mari din fotbalul românesc s-au ales cu o urmărire penală. La începutul carierei sale, în 1997, portarul ajuns acum la 35 de ani a fost transferat de Rapid de la Corvinul Hunedoara.

În contractul semnat de cele două cluburi a existat o clauză potrivit căreia Corvinul ar fi trebuit să încaseze un procent de 30% dintr-un viitorul transfer al goalkeeper-ului. 

Ce s-a întâmplat?

Numai că, în 2000, Copos l-a vândut pe Lobonţ la Ajax pentru trei milioane de dolari, însă, cu complicitatea FRF şi LPF, susţin cei de la Hunedoara, a refuzat să le plătească celor de la Corvinul aproximativ 900.000 de dolari. 

A început o adevărată „telenovelă“ în care cei de la Corvinul s-au adresat instanţelor competente, iar în 2009, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a dat dreptate printr-o decizie definitivă şi irevocabilă. 

Chiar şi cu verdictul favorabil în buzunar, cei de la Corvinul n-au reuşit să-şi recupereze banii de la Rapid! 

Între timp, din cauza lipsei banilor, clubul s-a desfiinţat în 2008, iar în 2009 s-a înfiinţat FC Hunedoara, grupare care activează în Liga a 4-a.

Ce spune preşedintele clubului?

Mircea Alic e omul care se zbate de 12 ani pentru ca echipa să-şi recupereze banii de la Rapid.

„Rapid ne datorează, aproximativ, 900.000 de dolari după transferul lui Lobonţ la Ajax. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis din 2009 că noi avem dreptate în această speţă, pentru care avem o decizie irevocabilă. Rapid e de doi ani ilegal în prima ligă, iar frauda e enormă, deoarece ei au luat bani în acest răstimp din drepturi de televizare. FRF nici măcar nu a luat cunoştinţă de actele pe care le avem noi, aşa că am dat cazul pe mâna DNA-ului, am făcut o plângere penală. Singura scuză a rapidiştilor a fost că datoria e înregistrată pe UFC Rapid, club care s-a desfiinţat, dar în acte figurează că actuala societate e continuatoarea fostei societăţi. 

Aceeaşi speţă a existat şi în 2007, între Poli Iaşi şi Rapid, când giuleştenii au plătit datoria pe care o aveau după transferul lui Pancu. FRF a recunoscut atunci câ actuala societate e continuatoarea UFC Rapid, dar asta probabil pentru că era vorba despre o sumă mai mică“, a spus Mircea Alic.

Ce s-a decis joi seară?

„În temeiul art. 278/1 alin. 8 lit. b) C.proc.pen., admite plângerea formulată de petenta FC Corvinul Hunedoara în contradictoriu cu intimaţii Sandu Mircea, Dragomir Dumitru, Kassai Adalbert, Duru Viorel, Lupescu Ioan Angelo şi Stângaciu Adrian împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale date de Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul nr. 408/P/2011“, se arată într-un comunicat publicat de Judecătoria Sectorului 2.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite