Formula 1: Mercedes contestă victoria lui Verstappen. Ce reguli spune echipa lui Hamilton că ar fi fost încălcate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Max Verstappen, pilot al echipei Red Bull, a devenit campion mondial la Formula 1, învingându-l pe Lewis Hamilton în Marele Premiu de la Abu Dhabi, dar victoria sa este umbrită de o serie de contestaţii oficiale pe care Mercedes le-a făcut din cauza unor decizii controversate luate în timpul cursei.

Potrivit GSP.ro, cu 5 tururi înainte de final, Hamilton era pe primul loc şi avea 10 secunde avans faţă de Verstappen, iar victoria părea să fie simplă pentru britanic. Un accident în care a fost implicat însă un alt pilot, Nicholas Latifi, a impus intervenţia Safety Car-ului, iar de aici toate calculele au fost date peste cap.

Deciziile comisarilor de cursă au nemulţumit ambele echipe, Red Bull şi Mercedes. În timp ce Safety Car-ul era pe pistă, între Hamilton şi Verstappen erau 5 piloţi întârziaţi. Iniţial, acestora nu li s-a permis să depăşească maşina de siguranţă, spre nemulţumirea celor de la Red Bull, scrie sursa citată.

Decizia iniţială a fost modificată însă în ultimul moment, piloţii întârziaţi au depăşit  Safety Car-ul, iar Verstappen a ajuns imediat în spatele lui Hamilton.

La finele cursei, Mercedes a respins înfrângerea şi a protestat oficial. Echipa lui Hamilton îl acuză pe Michael Masi, directorul de curse, pentru decizia care l-a costat titlul pe britanic.

Care sunt cele două încălcări ale regulamentului despre care vorbeşte Mercedes:

1. Prima este legată de o prevedere din articolul 48.8: niciun şofer nu poate depăşi un alt autoturism, inclusiv Safety Car-ul, în turul imediat următor ieşirii maşinii de siguranţă de pe pistă. Mai exact, Mercedes spune că Verstappen l-ar fi putut ataca pe Hamilton doar după ce ar fi trecut cel puţin o dată prin zona liniei de start! 

2.  A doua prevedere din regulament pe care Mercedes consideră că Masi a încălcat-o este din Art. 48.12: orice monopost care a fost întrecut de lider cu un tur de pistă trebuie să fie lăsat să depăşească maşinile din faţă şi să ajungă în acelaşi tur cu adversarii. 

Mercedes susţine că monoposturile conduse de Lando Norris, Fernando Alonso, Esteban Ocon, Charles Leclerc şi Sebastian Vettel nu îndeplineau acest criteriu în momentul în care Verstappen l-a depăşit pe Hamilton, explică GSP.ro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite