Cosmin Olăroiu: „Napoli este vulnerabilă în apărare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Olăroiu este antrenorul de numele căruia se leagă ultimele performanţe ale Stelei pe plan intern şi  internaţional
Cosmin Olăroiu este antrenorul de numele căruia se leagă ultimele performanţe ale Stelei pe plan intern şi internaţional

Ultimul antrenor care a calificat Steaua în primăvara europeană le-a transmis lui Stancu şi colegilor săi să creadă cu adevărat în şansa lor în Italia, nu doar la nivel declarativ. Un admirator declarat al fotbalului italian, Cosmin Olăroiu a analizat pentru „Adevărul” punctele forte şi cele slabe ale lui Napoli.

„Adevărul": Aţi văzut ultimul meci al lui Napoli, 1-0, la Genoa. Ce impresie v-a lăsat?

Cosmin Olăroiu: Am văzut foarte multe meciuri jucate de ei în acest sezon, nu doar cel din ultima etapă. Napoli e o echipă cu o dinamică foarte bună. Joacă un sistem care poate crea mari probleme Stelei dacă nu sunt bine organizaţi. Napoli e un adversar incomod, o echipă foarte, foarte, foarte dificilă! Au jucători şi de creaţie, dar şi de finalizare.

Puncte slabe?

Există, ca la orice echipă. Defensiva lor este vulnerabilă. Dossena şi Maggio sunt jucători care au probleme pe faza de apărare. Apoi, portarul De Sanctis e foarte bun într-un meci şi foarte slab în altul. N-are constanţă.

Cavani, Hamsik şi Lavezzi. Care e cel mai periculos?

Lavezzi. E jucătorul meu preferat de la Napoli. Îl iubesc!

Steaua poate opri trioul de care v-am zis?

Normal, că doar nu sunt cei mai buni jucători din lume.

Cum?


Eu nu-mi permit să spun cum fiindcă nu sunt antrenorul Stelei. N-ar fi corect din partea mea să vorbesc despre aşa ceva.

La Steaua, de obicei, victoria e echivalentă cu „tiki-taka", iar eşecul- cu sfârşitul lumii. Cum ar trebui gestionată o eventuală necalificare la
Napoli?


În niciun caz nu trebuie privită ca pe un eşec! Să nu uităm nişte lucruri importante. Când toate echipele româneşti au eşuat în Europa, Steaua a ajuns în ultima etapă, cu şanse reale de calificare. Asta e foarte important! Apoi, Steaua de acum a fost construită vara asta. Are nevoie de timp. E în plin proces de formare. Încă nu şi-a găsit echilibrul. Lăcătuş are nevoie de timp şi nu o să-i ajungă doar o pregătire de iarnă. Vă dau exemplul meu: sunt de doi ani în Qatar şi abia acum încep să-mi dau seama de nişte lucruri. Steaua a traversat o perioadă critică, cu patru antrenori schimbaţi. Să ştiţi că, uneori, până şi stabilitatea în rău e mai bună decât desele schimbări!

Trei ani fără primăvară

Cosmin Olăroiu a fost ultimul antrenor care a calificat Steaua în primăvara europeană. Se întâmpla în sezonul 2006-2007. Atunci, roş-albaştrii s-au clasat pe locul 3 în grupele Ligii Campionilor, după Lyon şi Real Madrid, dar înaintea celor de la Dinamo Kiev. Astfel, Oli şi elevii săi au ajuns în 16-imile Cupei UEFA, acolo unde au fost eliminaţi după o „dublă" cu deţinătoarea trofeului, FC Sevilla.

„Absenţele vor conta mult"

Bănel Nicoliţă

În ultimul an, Napoli a marcat 29 de goluri după minutul 75. Ce ne spune această statistică?

Că e o echipă care îşi menţine concentrarea până la final. Totuşi, e important să vedem şi câte goluri a luat în ultima parte a meciurilor. Poate că Napoli se desface pe final, dă multe goluri, dar şi încasează. Oricum, să ştiţi că până şi concentrarea se poate antrena în fotbal. Vă dau un exemplu: în general, multe echipe îşi încheie antrenamentul cu o miuţă. Jucătorii privesc această miuţă ca pe o relaxare şi, automat, concentrarea dispare la finalul antrenamentului. Pentru ca această lipsă de concentrare să nu intervină pe finalul meciurilor, echipele mari îşi încheie şedinţa de pregătire cu exerciţii psihochinetice care obligă fotbalistul la concentrare. Sunt detalii mici, care fac diferenţa în fotbal.

Bănel Nicoliţă

Cât o să conteze absenţele lui Bănel Nicoliţă şi Cristi Tănase?

Mult! Din păcate, avem prea puţini jucători de valoare şi când lipseşte unul, efectul se simte imediat. În plus, nici nu mai creştem tineri fiindcă aducem străini lipsiţi de valoare care iau locul românilor. În Liga I sunt doar patru, cinci străini de valoare. Traore, Moraes, Wesley, Adailton şi cam atât. Foarte puţin, având în vedere că la noi sunt vreo 150-160 de străini...

Se tot vorbeşte despre presiunea publicului la Napoli...

Atmosfera va conta enorm la acest meci! Am fost pe stadionul „San Paolo" şi am simţit presiunea pe care publicul o pune pe echipa adversă. În plus, Napoli e ultima formaţie italiană cu şanse de calificare în Liga Europa. De aceea, va juca nu doar pentru ea, dar şi pentru imaginea ţării. Jucătorii Stelei trebuie să fie puternici psihic.

Vorbind realist, echipa de pe locul 7 din România are vreo şansă în faţa celei de pe locul 3 din Serie A?

Napoli e puternică, dar nu invincibilă. Steaua să creadă în şansa ei! Cu adevărat, nu doar la nivel declarativ, cu promisiuni de genul „facem, dregem". Jucătorii, în sinea lor, să fie convinşi că se pot întoarce din Italia calificaţi în primăvara europeană. E greu, dar nu
imposibil.

Îl vor forţa pe Tănase să joace?



Accidentat la partida cu Universitatea Cluj, Cristi Tănase va face, cel mai probabil, deplasarea cu restul echipei pentru partida de la Napoli. Căpitanul roş-albaştrilor n-a reuşit însă până acum să se pregătească alături de echipă din momentul în care s-a „rupt", iar şansele de a evolua mâine-seară sunt destul de mici.

„Nu cred că Tănase poate fi recuperat aşa repede", a recunoscut şi directorul sportiv, Narcis Răducan. Totuşi, există varianta extremă ca „Dodel" să intre pe teren cu infiltraţii, caz riscant pentru o eventuală agravare a accidentării sale.

Doar 150 de fani vin din România

Oficialii Stelei au primit 4.000 de bilete de la omologii napoletani pentru a le distribui fanilor români care vor să asiste la meci. Totuşi, din cauza riscului sporit al deplasării, fanii roş-albaştrilor din ţară nu prea s-au înghesuit să cumpere tichete pentru meci. „S-au vândut ceva mai mult de 100 de bilete în România. Totuşi, numărul lor va fi completat de suporterii Stelei stabiliţi în Italia", a explicat Narcis Răducan.

Impotenţi în deplasările din Peninsulă

Cristi Tănase

Bogdan Stancu (dreapta) are de înfruntat apărarea lui Napoli, dar şi tradiţia  Foto: P. Tănase



Steaua îşi poate salva sezonul de toamnă printr-o calificare în primăvara europeană. Pentru asta, roş-albaştrii trebuie să obţină cel puţin un egal mâine, la Napoli, misiune deloc uşoară, având în vedere forţa ofensivă a italienilor.

„Trebuie să marcăm neapărat pentru că va fi greu să nu primim gol. Dacă dăm noi gol primii, ne cresc considerabil şansele de calificare", a punctat şi preşedintele Helmuth Duckadam. Totuşi, pe lângă valoarea peninsularilor, Steaua trebuie să treacă şi peste complexul formaţiilor italiene. Practic, în întreaga istorie, roş-albaştrii nu au reuşit să puncteze niciodată într-un meci din deplasare contra unei echipe din Italia! În schimb, există şi ceva semnale încurajatoare.

În ultimele două confruntări din competiţiile europene disputate în Peninsulă, steliştii au reuşit să obţină două rezultate de egalitate, cu acelaşi scor, 0-0. Iar Napoli are şi ea probleme în partidele de acasă. În acest sezon din Liga Europa, elevii lui Walter Mazzari nu au reuşit să înscrie pe stadionul Sao Paolo, remizând, 0-0, şi cu Liverpool, şi cu Utrecht.

Bogdan Stancu (dreapta) are de înfruntat apărarea lui Napoli, dar şi tradiţia
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite