CNN, interviu alarmant: „Shuai Peng e captivă în China!“. Se cere boicotarea Jocurilor Olimpice | VIDEO
0Cazul jucătoarei de tenis, care a povestit că a fost victima unei agresiuni sexuale de către Zhang Gaoli, fost vicepremier chinez şi un membru marcant al Partidului Comunist, rămâne în atenţia lumii.
Apar noi detalii despre situaţia lui Shuai Peng (35 de ani, 311 WTA) şi, din păcate, nu unele care să întărească ideea că jucătoarea de tenis e în afara oricărui pericol, aşa cum susţin chinezii.
De fapt, un interviu realizat de CNN cu Teng Biao, avocat, activist pentru apărarea drepturilor omului şi fost deţinut în China în 2008, confirmă că Peng a devenit inamicul statului, după postarea ei controversată despre agresiunea sexuală la care a fost supusă.
Aflat acum în exil în Statele Unite, Teng Biao a insistat că informaţiile care apar din China despre starea lui Shuai Peng sunt false. Mai mult, Biao a cerut, în mod public, boictoarea Jocurilor Olimpice de Iarnă, care vor fi găzduite de Beijing, în luna februarie.
Ce a spus Teng Biao?
*Cazul Peng Shuai a devenit o problemă pentru Beijing. Iar la început, autorităţile au falsificat nişte e-mailuri, susţinând că ar fi fost trimise de ea. Doar că nici măcar dialogul video pe care l-a avut şeful CIO (n.r. - Thomas Bach) cu Peng n-a luat atenţia lumii de la acest caz.
*De aici, a venit şi boicotul politic al Statelor Unite pentru Jocurile Olimpice de Iarnă, care vor fi găzduite de Beijing. Noi însă cerem ca întreg evenimentul să fie boicotat. Pentru că guvernul chinez e total dezinteresat de sport. Ei vor doar să păstreze acest monopol politic, acest sistem în care există un singur partid politic în China. De aceea, spun că, dacă Jocurile Olimpice de Iarnă vor fi boicotate, aceasta va fi o lovitură dură primită de Beijing. Iar ei nu vor să vadă aşa ceva.
*Noi am spus mereu că n-avem nimic împotriva sportivilor şi nu vrem să-i lovim pe ei. Dar un boicot al Jocurilor Olimpice de Iarnă, urmat de amânarea evenimentului şi acordarea lui unui alt oraş ar fi indicat.
*Bineînţeles, Peng Shuai nu e în siguranţă. Ceea ce ştim, la această oră, e că e în viaţă şi că se află în China. Dar, cu siguranţă, nu e bine, nu e în siguranţă. E controlată, în totalitate, de autorităţile chineze. Nimeni nu ştie unde e ţinută în captivitate.
VEZI INTERVIUL DIFUZAT DE CNN