VIDEO România va rămâne, în câţiva ani, fără litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calculele experţilor arată că, în câţiva ani, ţara noastră va rămâne fără litoral. România a pierdut, în ultimele trei decenii, 2.400 de hectare din teritoriul naţional.

Conform estimărilor, Marea Neagră mănâncă anual aproximativ 70-80 de hectare de plajă. Calculele au fost făcute de un grup de experţi japonezi, care au cercetat litoralul românesc la începutul anului 2000.

Mai citiţi şi:

Tarifele de pe litoral rămân aceleaşi pentru anul 2011

Potrivit ediţiei online a Ştirilor Pro Tv, Sulina s-a extins cu aproape 10 kilometri în mare iar aluviunile sunt depuse în larg şi nu mai ajung la ţărm. Digul blochează şi traseul aluviunilor venite din braţul Chilia.

RTI: Expertii estimeaza ca vom ramane fara litoral in cativa ani

StirileProTV.ro



O altă cauză ar fi aceea că Volumul mării creşte cu doi milimetri pe an. În plus, sedimentele aduse de Dunăre nu mai ajung în mare, ci rămân într-o bună parte în zona barajelor hidrografice.

Urmările acestor fenomene sunt dezastruoase: pierdem bucaţi importante din teritoriul ţării în fiecare an, mâncate de valuri, fără ca autorităţile să poată face ceva. În ritmul actual, fără măsuri, în nu mai mult de 20 de ani, apele vor înainta 40 de metri în Mamaia, iar alte staţiuni vor dispărea.

Experţii japonezi au propus, în urmă cu cinci ani, soluţii pentru ca litoralul să nu se piardă, însă digurile care ar fi trebuit construite ar fi costat 320 de milioane de euro. Proiectul a rămas, însă, doar pe hârtie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite