Valeriu Gheorghiţă, despre tulpina indiană: „Mutaţiile fac virusul mai rezistent la vaccinuri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre
FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Valeriu Gheorghiţă a vorbit la Digi24 despre tulpina indiană a SARS-CoV-2, care a suferit până acum două mutaţii. Medicul spune că aceste modificări cresc agresivitatea virusului şi îl pot face mai rezistent la acţiunea vaccinurilor.

 „Este vorba despre mutaţii care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populaţiei, are şanse să acumuleze noi mutaţii, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acţiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de faţă, alături de respectarea măsurilor de prevenţie, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecţiei, de limitare a consecinţelor acestei pandemii.”

El mai spune că virusul poate genera oricând noi mutaţii, dar acestea sunt atent supravegheate la nivel internaţional. Momentan, nu sunt elemente care să creeze un nou context din punct de vedere virusologic.

Valeriu Gheorghiţă subliniază că vaccinarea este importantă şi că la momentul actual, ea este cea mai eficientă în lupta cu virusul. 

„Prin această campanie de vaccinare noi putem să prevenim pierderile de vieţi omeneşti, putem să scădem numărul de oameni care ajung în spital din cauza maladiei COVID-19, putem să revenim la normalitate.”

Tulpina indiană este şi în Europa

Tulpina B.1.617.1 a fost izolată şi provine din Maharashtra, statul indian în care varianta a fost pentru prima dată cunoscută sub acest nume.

Elveţia este prima ţară din Europa care a depistat primul caz de infecţie cu această tulpină, ulterior şi Grecia semnalând un caz pe teritoriul său.

Deşi nu există probe că ar fi mai contagioasă sau că ar diminua eficienţa vaccinurilor, varianta indiană a coronavirusului provoacă îngrijorări în rândul cercetătorilor, mai ales în contextul degradării rapide a situaţiei sanitare în India.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite