Trei bebeluşi, internaţi cu sindrom hemolitic uremic la Spitalul Marie Curie din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei copii sunt internaţi la Spitalul Marie Curie din Capitală, cu sindrom hemolitic uremic. Doi dintre micuţi sunt din Craiova, iar al treilea din Bucureşti. Toţi sunt în stare foarte gravă, potrivit medicilor.

Doi dintre ei sunt în stare gravă, amândoi fac dializă, dar unul dintre ei are şi manifestări neurologice, în timp ce al treila, de doar opt luni, este în stare mai bună şi nu face dializă.

„Acum avem doi copii aduşi de la Craiova în stare foarte gravă, putem spune printre cele mai grave pe care le-am avut în acest an, comparabile cu acelea din Piteşiti sau Braşov. Este vorba despre un copil de un an şi trei luni şi unul de un an şi opt luni. Primul a fost adus acum o săptămână şi al doilea acum trei zile”, a declarat profesorul Bălgrădean.

32 de cazuri au fost semnalate până în prezent

Cazurile vin la câteva luni după isteria naţională pornită de valul de îmbolnăviri al copiilor din Argeş. Cea mai mare vină au avut-o medicii din judeţ, care nu şi-au dat seama la timp ce să facă pentru a-i salva pe copii şi au anunţat târziu autorităţile cu privire la multitudinea de cazuri grave spitalizate. În consecinţă, ancheta epidemiologică demarată târziu nu a dat niciun rezultat.

Corpul de Control al premierului Dacian Cioloş nu a reuşit să identifice cauza îmbolnăvirilor micuţilor transferaţi de la Spitalul de Pediatrie Piteşi la Spitalul „Marie Curie“ din Capitală. Însă raportul întocmit de specialişti scoate în evidenţă o serie de nereguli, mare parte din ele arătând faptul că micuţii pacienţi au fost trataţi necorespunzător de medicii din Argeş. Trei copii au murit în urma tragediei, ceilalţi riscând să rămână cu sechele pentru tot restul vieţii.

Concret,cercetările au scos la iveală că micuţii care au ajuns la spitalele din Argeş şi ulterior au fost transferaţi, de urgenţă, la Spitalul „Marie Curie“ şi la Institutul Matei Balş din Capitală au fost internaţi de mai multe ori în Argeş pentru probleme digestive şi respiratorii, dar şi pentru anemie carenţială şi rahitism.

Criza bebeluşilor din Argeş

La mijlocul lunii ianuarie, zeci de bebeluşi din judeţul Argeş au ajuns în stare gravă la Spitalul de Pediatrie Piteşti, fiind diagnosticaţi cu sindrom hemolitic-uremic (SHU).

Începând cu 29 ianuarie au fost transferaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie“, din Capitală, 16 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic uremic. Dintre aceştia, trei fetiţe din Argeş au murit în spital, pe 4, 15 şi 16 februarie. Aflate în alertă maximă, autorităţile au încercat să identifice cauzele îmbolnăvirilor. Abia la sfârşitul lunii februarie, Ministerul Sănătăţii a stabilit ce bacterie este responsabilă pentru îmbolnăvirea copiilor din Argeş: o tulpină a bacteriei escherichia coli.

Cauza a fost identificată în urma anchetei făcute de către specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu experţii români. Ulterior au fost găsite tulpini de E.coli la brânza produsă de Lactate Brădet din judeţul Argeş, dar şi la angajaţi ai fabricii.

Şi Comisia Europeană a emis o alertă referitoare la infectarea cu E.Coli a unui sortiment de brânză de la fabrica din Argeş, după ce un copil din Italia s-a îmbolnăvit în urma consumării produsului cumpărat de la un magazin românesc din Florenţa. În cazul infestărilor cu E. Coli, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a demarat o anchetă pentru a stabili dacă autorităţile sanitare au acţionat conform normelor în vigoare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite