Tătaru propune premierului o mişcare decisivă: Vaccinare gratuită sau testare pe banii proprii în „sectoarele esenţiale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii din sănătate care nu se vaccinează ar putea fi obligaţi să se testeze pe bani din buzunar FOTO Arhivă
Angajaţii din sănătate care nu se vaccinează ar putea fi obligaţi să se testeze pe bani din buzunar FOTO Arhivă

Autorităţile ţintesc creşterea ratei de vaccinare anti-COVID prin măsuri coercitive. Angajaţii din sectoarele esenţiale vor avea de ales între vaccinarea gratuită, testarea din propriul buzunar sau căutarea unui alt loc de muncă.

Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului pe probleme de sănătate publică, a declarat marţi că este adeptul vaccinării obligatorii a lucrătorilor din anumite sectoare şi că va discuta cu premierul despre acest lucru în şedinţa de miercuri, precum şi în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă   

Declaraţia a fost făcută în contextul creşterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19, situaţie care ar trebui să ducă la decizii şi asumări. „Persoanele din sectoarele esenţiale să fie vaccinate, iar cei care au legături cu acele sectoare să fie testaţi săptămânal. Ne gândim la vaccinare sau la testare. Acestea sunt opiniile pe care eu, ca şi consilier onorific, le promovez la nivelul premierului, după ce am făcut o evaluare a stării actuale. Deciziile se iau la nivelul Ministerului Sănătăţii sau CNSU, pe care îl conduce premierul. Trebuie să înţelegem că suntem într-un val patru, care este mai agresiv decât primul sau al doilea val“, a argumentat Tătaru.

Cine intră la „esenţiali“

În opinia fostului ministru al Sănătăţii, profesorii intră în categoria celor care desfăşoară activităţi esenţiale, dar şi poliţiştii, pompierii şi jandarmii. „În această categorie intră tot ce înseamnă persoane vârstnice, HIV/SIDA, bolnavi oncologici, transplantaţi, imunodeprimaţi“, a completat consilierul. În cazul în care o persoană ar refuza atât vaccinarea, cât şi testarea, Tătaru e de părere că interzicerea dreptului la muncă ar fi o variantă: „În măsura în care reprezintă un pericol, având în vedere şi situaţia din localitatea respectivă, factorii care pot duce la o transmitere în comunitatea respectivă, putem să ne gândim şi la acest lucru. Trebuie să înţelegem că binele sau beneficiul comun este mai important decât binele individual“.

Miercuri, înainte de şedinţa de Guvern, fostul ministru al Sănătăţii a apreciat că actualele restricţii impuse sunt suficiente, dar că respectarea lor trebuie verificată. „Sunt adeptul faptului că nu ar trebui să plătească cel care s-a vaccinat, cel care a respectat nişte condiţii, cel care şi-a asumat la un moment dat acele aşa-zise riscuri ale vaccinării şi în acest moment să nu poată beneficia de o activitate culturală sau de orice beneficiu, în contextul în care ceilalţi îi îngrădesc acest lucru“, a mai spus Nelu Tătaru. 

Acesta a precizat că imunizarea sau testarea obligatorie nu vor fi impuse până când nu va fi furnizată o evaluare – pe care a solicitat-o – privind numărul de angajaţi din sistemul medical care s-au vaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau care au trecut prin infectarea cu acest virus.

Ce spune premierul

La finalul şedinţei de Guvern de miercuri, premierul Florin Cîţu a declarat că s-a discutat în primă lectură un proiect de ordonanţă potrivit căruia angajaţii din domeniul asistenţei sociale vor fi obligaţi să prezinte fie dovada vaccinării anti-COVID, fie săptămânal test negativ, fie dovada trecerii prin boală.

Premierul a adăugat că autorităţile merg în această direcţie pentru mai multe categorii de angajaţi şi a precizat că testarea se va face pe banii angajaţilor, pentru că statul oferă vaccin gratuit: „Mergem în această direcţie, clar vom cere testare, personalul medical e vaccinat 70 la sută. Vom vedea cea mai bună variantă“. Premierul a precizat că, în acest moment, varianta pe care se merge este testarea pe banii angajaţilor, pentru că statul oferă gratuit vaccinarea.

Cîţu a vorbit şi despre certificatul verde, care ar putea fi folosit şi în restaurante atunci când incidenţa infecţiilor trece de un anumit prag. „Nu vreau să mai închidem activităţile economice la incidenţa peste 3 la mie, şi ca să rămână deschise trebuie să avem o soluţie de monitorizare. Restaurantele pot să rămână deschise, este o propunere, vedem ce zice CNSU“, a spus premierul. Florin Cîţu a precizat că „cel mai târziu săptămâna viitoare se adoptă“ decizia în acest sens. Certificatul verde, folosit pentru călătoriile în Uniunea Europeană, dovedeşte dacă o persoană este vaccinată, dacă are test negativ la COVID sau dacă a trecut prin boală.

Cum e la alţii cu vaccinarea obligatorie

Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 pentru personalul sanitar a intrat în vigoare miercuri în Franţa. Măsura priveşte circa 2,7 milioane de persoane. Astfel, pentru a putea continua să-şi exercite profesia, toţi angajaţii din sectorul sanitar, respectiv spitale, aziluri de bătrâni, asistenţă la domiciliu, medici independenţi, ambulanţieri, pompieri trebuiau să primească cel puţin prima doză de vaccin până la 15 septembrie. Până pe 7 septembrie, aproape 90% din personalul spitalelor şi al centrelor medicalizate de îngrijire a bătrânilor era vaccinat cel puţin cu prima doză. În rândul medicilor, proporţia este de 94,6%. Până în prezent, aproape 70% din populaţie este vaccinată cu schema completă.

Marea Britanie se pregăteşte

În Regatul Unit, ministrul Sănătăţii, Sajid Javid, a anunţat că este „foarte probabil“ ca Marea Britanie să impună vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19. „Cred că este foarte probabil ca personalul NHS din prima linie, precum şi cei care lucrează în domeniul mai larg al asistenţei sociale vor trebui de asemenea să se vaccineze pentru a-i proteja pe cei din jurul lor“, a declarat Javid.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite