Prognoza meteo. Iarna revine în forţă. Cât de frig se face, unde loveşte viscolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ninsori viscolite în sud-estul ţării FOTO Shutterstock
Ninsori viscolite în sud-estul ţării FOTO Shutterstock

Ultima zi de iarnă, 28 februarie, vin cu vreme rea. Temperaturile scad accentuat, iar sud-estul ţării este lovit de viscol. Opt judeţe se află sub avertizare de cod galben.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), între 28 februarie, ora 06.00 şi 1 martie, ora 10.00 este alertă de cod galben în sud-estul ţării. Fenomenele vizate: intensificări ale vântului şi ninsori viscolite. 

În intervalul menţionat, în sud-estul ţării, temporar vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare, vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 55-65 km/h şi local va fi viscol. Se va depune strat de zăpadă, mai consistent în Dobrogea continentală. Pe litoral şi în deltă precipitaţiile vor fi mixte, iar rafalele vor depăşi 70 km/oră. 

În ţară, vremea va fi închisă şi se va răci, mai accentuat în regiunile estice şi sud-estice. Temporar vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare la munte, mai ales ninsoare în Muntenia, Moldova, Dobrogea, local în Transilvania şi mixte în Oltenia, Banat, pe litoral, în deltă şi pe arii restrânse în rest. În sud-est cantităţile de precipitaţii vor fi mai însemnate şi se vor depăşi 15-20 l/mp.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări mai ales ziua, în Dobrogea, în jumătatea de est a Munteniei şi sudul Moldovei, unde la rafală vor fi viteze în general de 50-60 km/h, dar trecător, pe arii restrânse şi la viteze mai mici şi în restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între minus 1- 8 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 8-1 grad Celsius.

În Bucureşti, vremea va fi închisă şi se va răci. Temporar vor fi precipitaţii mai ales sub formã de ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu intensificări după-amiaza pânã în jurul a 55 km/h. Temperatura maximă va fi de 2-3 grade Celsius, iar cea minimă, de minus 2-1 grad Celsius.

Ninsoare şi pe 1 Martie

Marţi, 1 martie, în prima zi de primăvară, în ţară, vremea va fi rece în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele din jumătatea de est. Cerul va fi mai mult noros. Temporar vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare în Moldova, local la munte, în Transilvania şi pe arii restrânse în Maramureş, mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare în Muntenia şi Dobrogea, iar mixte - în Oltenia şi izolat în restul teritoriului.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în regiunile estice şi sud-estice. Temperaturile maxime se vor încadra între minus 3 grade Celsius în Moldova şi 7-8 grade Celsius în Banat şi Crişana, iar cele minime între minus 8-1 grad Celsius. Izolat, noaptea, se va forma ceaţă.

În Bucureşti, vremea se va menţine închisă şi temporar vor mai fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, anunţă ANM. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 2 grade Celsius, iar cea minimă va fi de minus 2-0 grade.

Miercuri, polei

Miercuri, 2 martie, tot de vreme rea avem parte. Cerul va fi variabil, mai mult noros în jumătatea de est a ţării şi la munte. Temporar vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare în Moldova, în zona montană, mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare în Dobrogea şi local în Transilvania, iar mixte în Muntenia, unde vor fi şi condiţii de polei şi izolat în celelalte regiuni.

Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu unele intensificări în est, în sud-est şi pe crestele munţilor. Temperaturile maxime, mai ridicate decât în intervalul precedent în mare parte din ţară, se vor încadra între 0 şi 8 grade Celsius, iar cele minime, între minus 7-0 grade Celsius. Izolat se va forma ceaţă.

Şi în Capitală, anunţă meteorologii, vor fi condiţii pentru precipitaţii slabe mixte. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximă, în creştere faţă de intervalul anterior, va fi de 6-7 grade Celsius, iar cea minimă, de minus 2 - minus 1 grad Celsius.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | A cincea zi a războiului din Ucraina. Kievul a mai trecut de o noapte critică, dar următoarele 24 de ore sunt cruciale, anunţă Zelenski

Război în Ucraina. Problemele legate de combustibil şi logistică frustrează avansul rusesc VIDEO

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite