Gheorghiţă: 90% din cazurile de COVID-19 de săptămâna trecută au fost cu tulpina Delta

Gheorghiţă: 90% din cazurile de COVID-19 de săptămâna trecută au fost cu tulpina Delta

Varianta Delta a coronavirusului a devenit dominantă în Europa Foto: Arhivă

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a declarat că peste 89% din secvenţierile făcute săptămâna trecută arată că sunt infecţii cu tulpina Delta a coronavirusului.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Din păcate vedem o creştere a numărului de cazuri în aceste săptămâni şi situaţia care se prefigurează pentru următoarea perioadă nu este una bună, mai ales că varianta Delta are tendinţa de a deveni dominantă pe teritoriul României. Practic, în săptămâna 30 (26 iulie - 1 august, n.r.), din numărul total al testelor de secvenţiere efectuate, peste 89% au ieşit pozitive pentru varianta Delta. Or, când vorbim de o pondere atât de mare a cazurilor generată de varianta Delta, acest lucru este - aş putea spune - cât se poate de important şi cred că trebuie să ţinem cont în primul rând de datele ştiinţifice", a declarat Valeriu Gheorghiţă pentru Digi24. 
 
El a spus că indiferent de schema de vaccinare de care vorbim, eficienţa se păstrează la fel, peste 90% pentru prevenirea riscului de spitalizare şi a riscului de deces. 
 
"Dacă ritmul de vaccinare şi intenţia de vaccinare a oamenilor nu se schimbă, sigur că vom deconta până la urmă cu toţii această rată destul de redusă de acoperire vacinală. Pentru că indiferent dacă vorbim de o imunitate colectivă de 45-50% prin boală şi prin vaccinare, ea nu este suficientă să reducă semnificativ consecinţele îmbolnăvirilor cu varianta Delta", a avertizat medicul.
 
"Este cât se poate de clar că avem o creştere a numărului de cazuri şi nu avem niciun motiv să credem că în perioadă următoare lucrurile se vor linişti", a mai spus Valeriu Gheorghiţă. 
 
Acesta a mai spus că, în momentul de faţă, nu se ia în calcul introducerea vaccinării obligatorii. 
Termenul avansat pentru a treia doză de vaccin a fost luna septembrie. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările