FOTO Primele imagini ale unui asteroid supravieţuitor al naşterii violente a Sistemului Solar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sonda spaţială Rosetta, lansată în urmă cu şase ani, a transmis imagini impresionante cu asteroidul Lutetia, despre care se crede că este un supravieţuitor primitiv al naşterii violente a Sistemului Solar.

Asteroidul, descoperit în urmă cu 150 de ani, se află la aproximativ 450 de milioane de kilometri distanţă de Pământ şi are un diamentru de 134 de kilometri.

Sâmbătă, sonda lansată de Agenţia Spaţială Europeană a transmis primele imagini ale asteroidului Lutetia, aflându-se la 3.000 de kilometri de acesta, cu 15km/s.

Misiunea a fost un succes spectaculos, iar performanţele sondei sunt ireproşabile, potrivit cercetătorilor.

Imaginile arată că asteroidul are multe cratere, care au suferit urişe transformări pe durata a 4,5 miliarde ani de existenţă. De asemenea, ele confirmă forma alungită a corpului şi existenţa unei depresiuni uriaşe în formă de castron, care se întinde pe suprafaţa acestuia.

Cred ca este un obiect foarte vechi. In seara asta am văzut o rămăşiţă de la crearea Sistemului Solar, este de părere Holger Sierks, cercetător al Institutului Max Planck pentru Cercetarea Sistemului Solar, din Lindau.

image
image
image
image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite