Dr. Marius Geantă, despre mutaţiile SARS-CoV-2: Screening-ul prin PCR, irelevant în acest moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Marius Geantă: Nu mai trebuie să pierdem nici timpul şi nici banii cu screening-ul prin PCR pentru varianta B.117 Foto shutterstock
Dr. Marius Geantă: Nu mai trebuie să pierdem nici timpul şi nici banii cu screening-ul prin PCR pentru varianta B.117 Foto shutterstock

Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină a atras atenţia luni că în urma anunţului privind identificarea mutaţiei japoneze E484K, la unele variante SARS-CoV-2 şi pe teritoriul României, discuţia privind supravegherea epidemiologică se mută la alt nivel şi precizează că „avem nevoie urgent de un program de supraveghere genomică în sănătatea publică”, care să fie implementat rapid şi „în acord cu ştiinţa momentului”.

„Mutaţia E484K, identificată la unele variante SARS-CoV-2 şi pe teritoriul României, duce discuţia despre supravegherea epidemiologică la nivelul următor: avem nevoie urgent de un program de supraveghere genomică în sănătatea publică, implementat rapid şi în acord cu ştiinţa momentului, cu scopul de a controla pandemia Covid-19”, a scris medicul epidemiolog Marius Geantă într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină atrage atenţia că secvenţierea genomică a virusului trebuie să se facă imediat după testul PCR, pentru 5-10% dintre probele pozitive, iar datele să fie comparate atât la nivel naţional cât şi internaţional.

„Nu mai trebuie să pierdem nici timpul şi nici banii cu screening-ul prin PCR pentru varianta B.117, o modalitate care putea fi eficientă în decembrie-ianuarie, dar care este irelevantă în acest moment când varianta B.117 este deja dominantă. Secvenţierea genomică a virusului trebuie să se facă reflex, imediat după testul PCR, pentru 5-10% dintre probele pozitive, conform recomandărilor Comisiei Europene, iar datele trebuie colectate şi analizate la nivel naţional, dar şi corelate cu bazele de date internaţionale de tipul GISAID, în cel mai scurt timp posibil. Nu ne mai putem permite să aşteptăm o săptămână rezultatele secvenţierii unei probe şi este inacceptabil să nu dăm valoare informaţiilor astfel obţinute pentru a lua decizii informate şi în timp util, în lupta cu Covid-19. Ştiinţa anului 2021 ne permite să avem o imagine 4K a evoluţiei SARS-CoV-2, însă depinde doar de noi să nu mai ducem această luptă fiind legaţi la ochi”, avertizează medicul Marius Geantă.

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a anunţat luni că o nouă mutaţie a virusului SARS-CoV-2 – a patra variantă îngrijorătoare, după tulpinile din Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia – a fost identificată şi în România, pe baza secvenţierilor efectuate la această instituţie. Noua tulpină, pe care cercetătorii au numit-o E484K, a fost descoperită şi în Japonia în urma secvenţierilor genomice la 70% din noile cazuri de COVID-19.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite