Cum trebuie să arate declaraţia pe propria răspundere cu care putem părăsi locuinţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Declaraţia pentru părăsirea locuinţei este obligatorie FOTO Adevărul
Declaraţia pentru părăsirea locuinţei este obligatorie FOTO Adevărul

Pentru a putea părăsi locuinţa chiar şi pe timp de zi, românii trebuie să completeze începând de miercuri o declaraţie pe proprie răspundere. Aceasta trebuie să fie în posesia celor care se află în spaţiul public. De asemenea, cei care ies din casă trebuie să aibă asupra lor si cartea de identitate.

Completarea declaraţiei cu date eronate intră sub incidenţa legii, conform articolelor 326 şi 352 din Codul Penal, astfel:

Articolul 326 din Codul Penal - Falsul în declaraţii:
Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Articolul 352 din Codul Penal - Zădărnicirea combaterii bolilor:

(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.

Precizăm faptul că declaraţia pe propria răspundere poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declaraţiei pus la dispoziţie.


Declaraţia pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, şi va fi pusă la dispoziţia reprezentanţilor Poliţiei Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliţiei Locale la momentul legitimării persoanei.
 
Reprezentanţii Poliţiei Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliţiei Locale pot efectua fotografierea documentelor (declaraţie pe proprie răspundere şi act de identitate) la momentul legitimării persoanei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite