Care sunt recomandările internaţionale pentru România în privinţa comunităţii LGBT

Care sunt recomandările internaţionale pentru România în privinţa comunităţii LGBT

Paradă LGBT FOTO: David Muntean

Politicienii merg mai departe cu adoptarea desfăşurării referendumului pentru familia tradiţională în ciuda recomandărilor ONU cu privire la Drepturile Omului (inclusiv ale persoanelor gay), emise special pentru România, dar şi ale atenţionărilor venite de la Departamentul de Stat al SUA, respectiv instituţiile Uniunii Europene.

Ştiri pe aceeaşi temă

Concret, Consiliul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU a făcut peste 200 de recomandări pentru România cu privire la problematica Drepturilor Omului, multe dintre acestea vizând persoanele din comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgenderi).
 
Astfel, în raportul de anul acesta se recomandă ca România să fie tolerantă la adresa persoanelor gay. Cu alte cuvinte, să nu discrimineze, să nu accepte discursul instigator la ură şi să nu comită acte de violenţă faţă de persoanele de altă orientare sexuală. Iar în cazul în care se comit astfel de abuzuri, acestea să fie sancţionate.
 
De asemenea, în raport, României i se recomandă să recunoască cuplurile între persoanele de acelaşi sex sub forma parteneriatelor civile şi/sau prin căsătorii. Un astfel de raport se face pentru fiecare dintre cele 193 de ţări membre ONU, o dată la 4 ani.
 
Şi într-un document realizat anul trecut de Departamentul de Stat al SUA este subliniată problema modului discriminatoriu şi violent în care sunt tratate persoanele LGBT în ţara noastră. „Cele mai importante probleme legate de Drepturile Omului au inclus: corupţia oficială endemică; violenţa poliţienească împotriva comunităţii rome şi violenţa împotriva persoanelor LGBT“, arată sursa citată.
 
Un demers nedemocratic şi anti-european
 
Sociologul Mircea Kivu subliniază că România se îndreaptă către un traseu anti-european şi nedemocratic. „Modificarea Constituţiei în sensul dorit de Coaliţia pentru Familie, chiar şi în urma desfăşurării unui referendum, este un act de ură, profund nedemocratic şi anti-european. Practic, se va restrânge posibilitatea ca pe viitor persoanele de acelaşi sex să primească dreptul de a se căsători şi să li se respecte drepturile specifice cuplurilor recunoscute legal (dreptul la moştenire, dreptul la a-ţi însoţi partenerul la spital, dreptul de a achiziţiona o proprietate în comun etc.)“, este de părere sociologul.
 
De altfel, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis încă de acum trei ani că toate persoanele, indiferent de orientarea sexuală, au dreptul la o formă de uniune, fie căsătorie, fie parteneriat civil. Practic, CEDO a decis că interzicerea uniunilor între persoane de acelaşi sex reprezintă o încălcare a drepturilor omului.
Numai 6 ţări din totalul de 28 membre UE nu recunosc cuplurile de acelaşi sex (căsătorie sau parteneriat civil).
La rândul său, preşedintele Asociaţiei MozaiQ, Robert Raţiu, afirmă că politicienii folosesc deseori referendumurile ca unealtă pentru a ridica pe agenda publică teme care le-ar putea aduce avantaje electorale.

„Prin mesaje populiste, politicienii şi alţi factori de interes ne propun soluţii simple la probleme complexe, ceea ce duce la divizarea societăţii. Modificarea articolului 48 din Constituţie ar duce la marginalizarea şi discriminarea comunităţii LGBT, dar ar avea repercusiuni şi asupra drepturilor altor grupuri cum ar fi femeile, maghiarii, romii sau alte minorităţi. O dată capacitate aceste grupuri conservatoare, nu se vor opri, vor continua să-şi impună agenda restrictivă şi habotnică“, susţine Robert Raţiu. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: