Britanicii stabiliţi în România laudă ţara lor de adopţie şi blamează Regatul Unit: „Acolo stau degeaba, oftează şi scutură guvernul de bani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Bryan a participat şi la „Vocea României” FOTO Adevărul
David Bryan a participat şi la „Vocea României” FOTO Adevărul

În timp ce autorităţile de la Londra se tem că românii îşi fac bagajele pentru a se muta în Regatul Unit, britanicii stabiliţi în România spun că nu s-ar mai întoarce acasă pentru nimic în lume. Mulţi dintre ei condamnă reacţia tot mai ostilă a britanicilor faţă de imigranţii români.

Jerome Taylor, jurnalist la cotidianul britanic „The Independent”, a venit în România ca să vadă cum se descurcă britanicii care s-au mutat în spaţiul carpato-danuabiano-pontic.

„Bryan nu mai e obişnuit să vorbească engleza. Tânărul de 28 de ani din County Durham intră într-un restaurant aglomerat de pe o strada boemă de pe Lipscani şi comandă o ceaşcă de ceai de fructe într-o română perfectă. Glumeşte cu personalul ca oricare alt localnic”, îl descrie jurnalistul britanic pe DaveBryan, un britanic care a hotărât în urmă cu opt ani să se mute în România. Dave face ceea ce îi place aici - cântă- şi, deşi spune că e plătit mai prost ca în ţara sa natală, în România „şi-a făcut deja un nume”.

„E ciudat. Am început chiar să gândesc în româneşte. Engleza a devenit o limbă care îmi pare deja străină”, i-a mărturisit David jurnalistului de la „The Independent”.

„Britanicii stau degeaba şi iau bani de la guvern”

„Şi britanicii încearcă să fugă din Marea Britanie”, a afirmat britanicul cunoscut în România pentru că a reprezentat ţara la Eurovision în 2011 împreună cu trupa sa Hotel FM. „Britanicii sunt prea mândri. Îi criticăm pe românii care pleacă din ţară, dar sunt mulţi dintre noi care doresc la fel de bine să plece. Oamenii de aici emigrează pentru a găsi un loc de muncă şi pentru oportunităţi. Britanicii stau degeaba, oftează şi iau bani de la guvern'', a adăugat el.

El a renunţat la liceu la 17 ani, iar singurul loc de muncă pe care a putut să-l găsească în ţara sa a fost la salubritate. După ce a încercat câteva activităţi de voluntariat în România, s-a îndrăgostit de ţară şi nu s-a mai gândit să se reîntoarcă, chiar dacă faima nu este echivalentul de acasă.

Nimeni nu ştie numărul exact de britanici care locuiesc în România, scrie „The Independent”. Ambasada britanică a estimat numărul de britanici din România la 3.000-4.000.

România, ţara costului de viaţă redus

Deşi România a fost puternic afectată de criza economică, jurnalistul britanic spune că economia românească a fost cea care a atras britanicii. Totuşi, după 2008, piaţa imobiliară s-a prăbuşit, iar companiile multinaţionale s-au retras.

„Pentru cei care au rămas există încă oportunitatea de a face bani frumoşi, într-o ţară în care costul vieţii rămâne ieftin, chiar dacă salariile sunt mici”, scrie Jerome Taylor.

„Calitatea vieţii este mult mai bună”, consideră Damian Galvin, care a lucrat pentru ''Aston Martin'' înainte să se mute în 2003, în România, unde şi-a înfiinţat propria companie. „Câştig o zecime din cât luam în Marea Britanie, dar pot să mănânc în oraş pentru o cincime din cât aş plăti în Regatul Unit”, continuă Galvin.

Mai mult, expatriaţii britanici câştigă de obicei mai mult decât colegii lor români şi plătesc o cotă unică de impozitare de 16%, mai scrie jurnalistul britanic.

„Şpaga”, cuvântul de ordine

Puţini expatriaţi sunt însă desprinşi de realităţile României, unde corupţia şi birocraţia sunt încă la ele acasă, consemnează jurnalistul britanic.

David Howe este un nord-irlandez de 45 de ani, care locuieşte acum la Bucureşti şi are o companie, InvestRomania.com, ce ajută străinii să găsească metode sigure de a-şi cheltui banii.

„Poţi face afaceri. Este acceptat în societate să faci venit ilicit astfel încât e nevoie de supraveghere maximă. Oricine vine aici trebuie să dezvolte o mentalitate de lumea a treia”, consideră Bowe.â

„Deşi mulţi români ar putea contesta o asemenea comparaţie, aproape toată lumea recunoaşte că şpaga este un factor nelipsit al vieţii (n.r. - românilor)”, scrie jurnalistul britanic, care însă laudă lipsa violenţei din România.

„E cel mai sigur oraş din câte am fost”

Michael Fraser, în vârstă de 30 de ani, fiul unui diplomat britanic care a venit să-şi viziteze tatăl la Bucureşti  şi nu a mai plecat niciodată, are „Mojo Music Bar” din Centrul Vechi al Capitalei. „Este cel mai sigur oraş din câte am fost vreodată”, spune el. „Dacă mă întorc la Loughborough, asist la două bătăi într-un weekend. Cu toată sinceritatea pot spune că aici n-am văzut mai mult de cinci în ultimii 12 ani', a adăugat el.

România este, în opinia sa, o ţară profund greşit înţeleasă în Europa de Vest. „Prima impresie pe care o au oamenii este cea pe care o citesc în presă şi care e, în general, cu adevărat proastă” spune el. „Dar, 99 la sută din persoanele care locuiesc aici iubesc această ţară. Trebuie să existe un motiv pentru asta”, se arată în finalul materialului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite