Batjocură în spitale. Bolnavii, obligaţi să-şi plătească testele COVID-19 înainte de internare, împotriva regulilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii pacienţi cronici au trebuit să plătească şi câte 350 de lei pentru un test în condiţiile în care acestea se fac gratuit în spitalele de stat
Unii pacienţi cronici au trebuit să plătească şi câte 350 de lei pentru un test în condiţiile în care acestea se fac gratuit în spitalele de stat

Odată cu reprimirea în spitale a pacienţilor non-COVID, mulţi dintre aceştia s-au plâns de faptul că li s-a cerut drept condiţie pentru internare să-şi facă înainte testul pentru noul coronavirus, fapt considerat nu doar un abuz, dar şi un pericol de izbucnire a unor noi focare.

Odată cu reluarea internărilor şi intervenţiilor chirurgicale din spitale, mulţi pacienţi s-au plâns că au fost constrânşi de medici să-şi facă testul COVID înainte de a fi trataţi sau operaţi. Aceştia cataloghează cererea doctorilor drept un abuz, în contextul în care regulile Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) stabilesc clar că toţi pacienţii cronici beneficiază de aceste teste în mod gratuit, şi subliniază faptul că trimiterea pacienţilor la alte unităţi medicale pentru a-şi face testele pentru detectarea infecţiei cu noul coronavirus reprezintă o încălcare a protocoalelor de siguranţă, ceea ce poate creşte riscul de apariţie a unor noi focare în unităţile sanitare.

Internările şi intervenţiile chirurgicale s-au reluat în spitale

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a semnat un Ordin prin care a stabilit că activitatea în unităţile medicale, precum şi activitatea în ambulatorii se poate relua. Documentul, care a şi fost publicat în Monitorul Oficial, prevede că internările şi intervenţiile chirurgicale se pot relua fără a mai fi nevoie de respectarea prevederilor anterioare pe perioada stării de urgenţă când aceste intervenţii erau reduse cu 80% în unităţile medicale. „După încetarea stării de urgenţă, în funcţie de evoluţia epidemiologică locală, se pot relua internările şi intervenţiile chirurgicale programate, precum şi activitatea din ambulatorii, nefiind necesară respectarea procentelor menţionate”, se arată în Ordinul de ministru. 

Acelaşi ordin precizează că spitalele ce asigură asistenţă medicală pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2 pot asigura, cu avizul direcţiilor de sănătate judeţene, asistenţa medicală şi pacienţilor non-COVID-19 în condiţiile existenţei circuitelor funcţionale complet separate, fără a fi necesară externarea/ transferarea tuturor pacienţii internaţi către alte spitale.

Pacienţii cronici, chemaţi la tratamente doar cu testul făcut

Asociaţiile pacienţilor din România reclamă însă că, în aceste zile, pacienţilor cronici chemaţi pentru tratament li s-a cerut să se prezinte cu testul pentru detectarea infecţiei cu noul coronavirus făcut, asta deşi regulamentul emis de INSP prevede testarea gratuită a acestora în unităţile sanitare. De exemplu, o pacientă cu cancer a plătit două astfel de teste în condiţiile în care nu i s-a spus că beneficiază gratuit de această testare. „Nu mi s-a spus că se poate efectua gratis, astfel că am mers la privat şi mi-am făcut testarea”, a declarat aceasta. Asociaţiile de pacienţi subliniază nu doar că acest fapt reprezintă un abuz, dar că avem de-a face cu o încălcare a protocoalelor de siguranţă din spitale în condiţiile în care pacienţii nu sunt izolaţi după ce-şi fac aceste teste, fapt ce creşte riscul apariţiei unor focare chiar printre persoanele cele mai vulnerabile.

„Am primit multe telefoane de la pacienţi care întrebau dacă e normal şi dacă e recomandat, în condiţiile în care erau astfel nevoiţi să facă aceste teste la privat, unde ajungeau să plătească şi 300, 350 de lei. Noi le-am spus că nu este corect, şi în aceste zile vom face o evidenţă a tuturor cazurilor, şi vrem să ajungem până la ministrul Sănătăţii cu această problemă. În primul rând, problema este că se încalcă protocoalele de siguranţă, nu atât că aceşti pacienţi ajung să dea nişte bani. Ei fac testul astăzi, ca şi alte analize pentru care sunt trimişi în ambulator, şi abia apoi sunt primiţi în spital. Sunt şi spitale care au laboratoare proprii şi nu trebuie să-şi trimită pacienţii în altă parte doar pentru că ei vor să facă nişte economii. Astfel că dacă rezultatul la test i se dă peste 3-4 zile, mai ajunge să mai aştepte alte câteva zile până e programat – deci, în final, se duce în spital cu un test mai vechi de zece zile, timp în care pacientul s-a expus, a intrat în contact cu alte persoane etc. În final, pacientul se internează şi este tratat ca fiind negativ, însă există clar pericolul ca el să se fi infectat între timp. Asta în contextul în care şi în cazul celor cărora li se fac aceste teste în spitale există o fereastră epidemiologică de 3-4 zile, deci nici aici nu avem o certitudine că un pacient internat este negativ, şi deci cu atât mai mare riscul de infectare în spitale. Din ce am observat noi atunci când pacienţii sunt trimişi să-şi facă aceste teste în privat, nu vorbim de o decizie la nivelul spitalului, a conducerii, ci mai degrabă din cauza unor medici oportunişti, care din dorinţa de a-şi face propriul portofoliu de pacienţi, trimit pacienţii în mod abuziv. Din reclamaţiile primite la noi, asta a fost ponderea cea mai mare – medicii au trimis pacienţii pe drumuri fără să ceară acordul managerului. Astfel de practici nu fac decât să pună în pericol siguranţa pacienţilor şi a personalului medical, mărind riscul apariţiei unor noi focare de infecţii”, a explicat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

„Ne-au fost semnalate astfel de cazuri şi, din păcate, nu toate spitalele au reuşit să beneficieze de donaţii sau să aibă suficienţi bani pentru a-şi procura teste pentru cei pentru care sunt nevoiţi să-i interneze, recomandările fiind ca aceştia să fie testaţi. Atunci, pentru internări, li se spune pacienţilor să-şi facă aceste testări din buzunarul propriu. La ora actuală, ele sunt decontate doar pentru pacienţii oncologici, însă noi am dori ca şi alte categorii de pacienţi, mai ales cei care au nevoie de internare, să fie introduşe pe această listă”, a declarat şi Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice. 

Prioritate la testări

Potrivit recomandărilor INSP, prioritatea pentru testare o au, după persoanele simptomatice şi contacţii lor, pacienţii înainte de procedura de transplant (asimptomatici), pacienţii asimptomatici cu imunosupresie, pacienţii oncologici asimptomatici aflaţi în curs de chimioterapie, pacienţii oncologici asimptomatici înainte de intervenţii operatorii şi hemodializaţi simptomatici.

Bilanţ optimist: doar 124 de cazuri noi raportate

Duminică au fost raportate doar 124 de cazuri noi, în contextul în care în ultimele 24 de ore a fost prelucrat cel mai mare număr de teste, 13.378, adică mai puţin de 1% din testele efectuate au ieşit pozitiv. Numărul total al persoanelor confirmate cu noul coronavirus a ajuns în ţara noastră la 19.257, dintre care 13.256, adică aproape 69%, au fost declarate vindecate. Din păcate, ieri au fost confirmate alte şase noi decese în rândul pacienţilor COVID-19, ducând bilanţul total al deceselor la 1.266, adică 6,5% din total persoanelor infectate. În prezent, numărul cazurilor active din ţara noastră a ajuns la 4.735, dintre care în stare gravă şi internaţi la secţiile de terapie intensivă sunt 160 de pacienţi, adică 3,3%.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că pandemia de coronavirus se află pe o pantă descendentă şi că românii se pot aştepta la noi măsuri de relaxare în următoarele două săptămâni. „Este cel mai mic număr de cazuri noi pe 24 de ore de la începutul pandemiei. Este cel mai mic număr de cazuri de persoane internate la terapie intensivă. Asta ne certifică faptul că suntem pe pantă descendentă. Urmează să gestionăm fiecare măsură de relaxare pe care am dat-o. Consider că vom merge pe acest drum favorabil în continuare. După evaluarea pe 14 zile a măsurilor de relaxare puse în practică, având în vedere rezultatul pozitiv, ne aşteptăm la alt pachet de măsuri de relaxare în 15 iunie”, a declarat acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite