Şeful Departamentului Cultural al Ambasadei Germaniei: În România, sistemul şcolar în limbile minorităţilor este extraordinar de bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Josef Karl, şeful Departamentului  Cultural al Ambasadei Germaniei la Bucureştia a primit la Palatul Cotroceni, în numele Preşedintelui Traian Băsescu, Ordinul Pentru Merit Cultural, în rang de Comandor. Josef Karl a dezbătut în exclusivitate pentru „Adevărul“ semnificaţia acestui demers pentru relaţiile celor două ţări, precum şi proiectele culturale germane derulate în România.

Distinctia a fost acordată  „pentru implicarea personală în promovarea limbii germane în România, ca cel mai important instrument al dezvoltării relaţiilor bilaterale pe termen lung, pentru sprijinirea constantă a ţării noastre în aprofundarea relaţiilor culturale bilaterale româno-germane.

Decretul de acordare a Ordinului a fost semnat de către Preşedintele Romaniei  în data de 27 septembrie şi acordat lui Josef Karl pe 9 decembrie, la Palatul Cotroceni. Ordinul a fost înmânat de către Consilierul de politica externă al Preşedintelui, Cristian Diaconescu. La ceremonia de la Palatul Cotroceni au fost prezenţi: Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Hans Werner Lauk, Cancelarul Ambasadei, Rolf Traut, Consilierul Prezidenţial Daniel Moldoveanu şi deputatul FDGR, Ovidiu Ganz. 

Deputatul Forumului Democratic al Germanilor în România, domnul Ovidiu Gant a declarat:  „Este o recunoaştere binemeritată a activităţii domnului Josef Karl, Şeful Departamentului Cultural şi pentru Minorităţi al Ambasadei Germaniei la Bucureşti şi în special a implicării domniei sale în favoarea minorităţii germane în România”.

Adevărul: Ce înseamnă acordarea Ordinului Pentru Merit Cultural pentru dumneavoastră?

Josef Karl: Acordarea Ordinului Pentru Merit Cultural în grad de Comandor înseamnă o mare onoare pentru mine şi mai ales pentru Ambasada Germaniei la Bucureşti. Este un semn deosebit de apreciere din partea României pentru eforturile făcute de secţia culturală a Ambasadei pentru a aprofunda legăturile culturale dintre cele două ţări. Am onoarea să conduc o echipa cu imaginaţie şi idei bune, lucru esenţial când vorbim despre domeniul cultural. Fără echipa mea n-aş fi putut să realizez proiectele, pentru care am primit aceasta distincţie.  Astfel, consider Ordinul acesta ca fiind o distincţie pentru întreaga echipă.

Sunt foarte recunoscător că am şansa să lucrez în România, unde mă simt ca acasă, având şansa să cunosc parteneri români foarte valoroşi, fără de care nu aş fi reuşit să derulez proiectele pe care le-am avut.

Puteţi enumera câteva proiecte culturale pe care le-aţi dezvoltat şi pe care le coordonaţi?

Am realizat împreuna cu secţia culturală, DAAD si Institutul Goethe campania de promovare a limbii germane cu titlul „Germana. Limba marilor idei”. Această campanie include interviuri cu 20 de personalităţi din România care au învăţat limba germană şi care explică de ce germană a reprezentat un atu în viaţa lor. Este vorba despre persoane din toate domeniile, de la literatură, filozofie, muzică, teatru, economie până la fotbal. Campania a fost însoţită de o carte şi o mică expoziţie, care cuprinde portretele şi interviurile bilingv. Expoziţia a ajuns deja în 16 oraşe din România şi îşi va continua parcursul şi anul viitor în mai multe oraşe. În plus pregătim o serie de concerte la Bucureşti.

De mai bine de un an pregătim împreună cu preşedintele forumului german, domnul dr. Paul Jürgen Porr si cu deputatul din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, domnul Ovidiu Gant, o expoziţie despre prezentul şi trecutul minorităţii germane din România. Aceasta va avea vernisajul  în prima jumătatea a anului viitor la Sibiu.

Cum este promovată cultura germană, în condiţiile în care minoritatea germană din România este din ce în ce mai puţin numeroasă? 

În opinia mea, contează mai mult calitatea, nu cantitatea activităţilor şi eforturilor depuse. Pentru noi şi astăzi, chiar şi cu mai puţini oameni decât în trecut, minoritatea germană este un partener de importanţă deosebită. 

Realizarea campaniei de promovare a limbii germane, menţionată anterior, n-ar fi fost posibilă în mai multe oraşe fără sprijinul acordat de minoritatea germană la nivel local. Organizăm împreună cu minoritatea germană mai multe evenimente culturale în întreaga ţară. Astăzi sprijinul acordat şcolilor în limba germană devine şi mai important pentru a asigura continuitatea în predarea limbii germane.

România are un sistem şcolar în limbile minorităţilor naţionale care este extraordinar de bun. Pe cel în limba germană îl sprijinim cu peste 35 cadre didactice din Germania şi vom continuă acest efort pentru că suntem convinşi că predarea în limba germană ca limbă maternă, este şi va continua să fie o punte între ţările noastre, dincolo de numărul restrâns al membrilor acestei minorităţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite