EBA i-a scris comisarului Oettinger: „L-am informat despre «mascarada» regizată de Victor Ponta legată de gazoduct“

EBA i-a scris comisarului Oettinger: „L-am informat despre «mascarada» regizată de Victor Ponta legată de gazoduct“

Europarlamentarul Elena Băsescu

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu i-a trimis o scrisoare comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, în care îi cere să ia măsuri cu privire la „mascarada“ regizată de premierul Victor Ponta, în ceea ce priveşte lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

„Ca urmare a faptului că lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni, prima interconexiune de gaze naturale dintre România şi Republica Moldova, nu au început nici până în acest moment şi nici nu există o dată clară la care acest lucru ar urma să se întâmple, i-am trimis o scrisoare Comisarului european pentru Energie, Günther Oettinger, prin care l-am informat pe acesta despre «mascarada» regizată de Victor Ponta în perioada 26 - 27 august 2013 căreia i-a căzut pradă chiar şi oficialul european", anunţă Elena Băsescu.
 
Ea menţionează că speranţa sa este ca atenţia pe care comisarul Oettinger o va acorda de acum înainte proiectului să genereze o reacţie din partea Guvernului de la Bucureşti în sensul îndeplinirii obligaţiilor asumate atât în faţa românilor, a basarabenilor, dar şi în faţa întregii Europe.
 
"Stimate domnule Comisar Günther Oettinger, Uniunea Europeană reprezintă un model în ceea ce priveşte transparenţa, iar Comisia Europeană, în calitatea sa de «gardian al tratatelor», are autoritatea de a aplica şi implementa acest principiu. Din acest motiv, mă văd nevoită să vă aduc la cunoştinţă o serie de elemente care vor demonstra faptul că, în data de 27 august 2013, aţi fost victima unei înşelătorii puse la cale de Premierul României, domnul Victor Ponta. Aţi participat alături de acesta şi de Premierul Republicii Moldova, domnul Iurie Leancă, la inaugurarea lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni, care ar urma să lege Republica Moldova de piaţa gazelor din Uniunea Europeană. În realitate însă, acest proiect nu este pus în aplicare, fiind doar o încercare a domnului Ponta de a simula, pe de o parte, o relaţie pozitivă şi constructivă cu Comisia Europeană, iar pe de altă parte, sprijinul pentru apropierea Republicii Moldova de dezideratul integrării în UE", îi scrie Elena Băsescu lui Gunther Oettinger.
 
Ea prezintă şi argumentele pe care se bazează acuzaţia s-a de „înşelătorie“.
 
Elena Băsescu arată că şantierul de lângă Ungheni a fost prezentat ca având toate conductele, utilajele şi materialele de construcţie necesare demarării proiectului, însă în realitate, acestea fuseseră folosite cu o zi înainte la Rediu (judeţul Iaşi), în România, pentru inaugurarea şantierului din zona românească. "Au fost apoi transportate peste noapte în Republica Moldova. În acest moment, acestea nu se regăsesc în niciuna dintre cele două zone unde ar trebui să se lucreze. Practic, ceea ce aţi văzut dumneavoastră a fost parte a unei recuzite politice în cadrul unui show puternic mediatizat. Acest lucru a fost confirmat în două rânduri. Prima dată de mass media româneşti, care au arătat că, la numai două zile după inaugurare, şantierul de la Rediu fusese abandonat. A doua oară de o vizită a Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, care, în data de 20 septembrie 2013, a constatat că şantierul din partea românească a proiectului nu era funcţional", continuă Elena Băsescu.
 
Ea menţionează că lucrările la gazoduct nu au fost pornite nici până în acest moment, lucru recunoscut chiar de constructori şi uşor observabil în urma vizitei din 20 septembrie 2013 a şefului statului român la Rediu.
 
„Nu în ultimul rând, data de finalizare a lucrărilor este total diferită de cea anunţată de către Premierul Victor Ponta. Dacă acesta vorbea în 26 şi 27 august 2013 despre posibilitatea ca gazoductul de 43 kilometri să fie finalizat până la sfârşitul anului curent, noua dată avansată de constructori este aceea a sfârşitului lui martie 2014. Chiar dacă aceasta se încadrează în timpul presupus de proiectul avizat de Comisia Europeană, există indicii clare că nici acest termen limită asumat nu va fi respectat. Şi asta pentru simplul fapt că lucrările nu au început şi nici nu există o dată clară la care proiectul ar putea demara efectiv", mai arată europarlamentarul PDL.
 
Elena Băsescu mai scrie că "premierul socialist al României", Victor Ponta, continuă să minimalizeze şi să trateze cu o totală indiferenţă problematica gazoductului Iaşi-Ungheni, "dovedind o lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte un proiect considerat vital deopotrivă pentru Republica Moldova, dar şi pentru România".
 
"Consider că acesta are o atitudine vădit nepotrivită pentru funcţia pe care o ocupă, dar şi pentru necesitatea şi obligativitatea unei corecte informări a opiniei publice - atât cea din România, cât şi cea din Republica Moldova. Domnule Comisar Günther Oettinger, dacă aceasta ar fi fost o problemă care să vizeze strict România şi Republica Moldova, cu siguranţă că ea ar fi putut să nu facă obiectul unei asemenea scrisori de informare. Cred însă că era absolut obligatoriu ca dumneavoastră să cunoaşteţi situaţia reală privind acest proiect pe care l-aţi girat. Pe de o parte, pentru că imaginea dumneavoastră a fost folosită de către Premierul Ponta într-o campanie de comunicare agresivă la nivelul presei româneşti. Pe de altă parte, avem de-a face cu un proiect care este finanţat în bună parte chiar de Uniunea Europeană. 7 milioane de euro din cele 28 de milioane necesare realizării gazoductului vin de la UE prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova", se mai arată în scrisoare.
 
În încheiere, Elena Băsescu îi adresează oficialul european rugămintea de a acorda "o atenţie sporită" acestei lucrări de investiţii.
 
Cătălin Ivan (PSD) reacţionează
 
Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, califică drept "iresponsabil" gestul Elenei Băsescu de a trimite o scrisoare comisarului Günther Oettinger referitor la întârzierea demarării lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni şi apreciază că aceasta vrea să-i facă pe plac tatălui său. 
 
„Potrivit calendarului oficial al lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni, autorităţile sunt în grafic cu absolut toate activităţile. Începând cu 26 august, s-au demarat lucrările de organizare de şantier şi mobilizări în mai multe locaţii, inclusiv Rediu, iar alături de constructori s-a convenit că finalizarea lucrărilor va avea loc până la 20 decembrie 2013", se arată într-un comunicat de presă.
 
Cătălina Ivan consideră că gestul Elenei Băsescu de a dezinforma un comisar european este „iresponsabil“ şi vine ca urmare a vizitei făcute vineri la şantierul gazoductului de către preşedintele Traian Băsescu. 
 
"Este pur şi simplu un gest iresponsabil să dezinformezi un comisar european şi să propagi, la un nivel oficial, acele minciuni cu privire la începerea lucrărilor la gazoduct. Elena Băsescu încearcă să-i facă tatălui pe plac, după ce şi acesta a atacat vineri pe această temă. Însă nu realizează că se face de râs şi la nivel european, după ce a făcut-o de nenumărate ori în ţară", susţine Cătălin Ivan.
 
 
 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: