Va expulza România diplomaţi ruşi? Bogdan Aurescu: Aceste chestiuni se anunţă când se petrec

Va expulza România diplomaţi ruşi? Bogdan Aurescu: Aceste chestiuni se anunţă când se petrec

Imagine/Foto MAE

Ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri seară la Digi24 că România va anunţa eventuale expulzări ale diplomaţilor ruşi atunci când va fi cazul: „Nu putem să ne pronunţăm în vreun fel în avans”.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cazul în care vom lua o astfel de măsură, ea va fi anunţată, dar nu putem să ne pronunţăm în vreun fel în avans asupra unor astfel de chestiuni care sunt de o deosebită seriozitate”, a răspuns ministrul de externe, întrebat despre decizia Cehiei de a expulza 18 diplomaţi ruşi şi de cerinţa ca ţările partenere din UE şi NATO să recurgă la acest gest.
 
„Aceste chestiuni se anunţă atunci când se petrec”, a completat Aurescu, întrebat dacă au fost sesizate fapte de spionaj pe teritoriul României.
 
„Noi ne-am manifestat, fără îndoială, solidaritatea cu Cehia, am exprimat această poziţie inclusiv în reuniunea Consiliului Afaceri Externe din această săptămână. Există în practica diplomatică, în general, un anumit tip de reciprocitate. De exemplu, când declari persona non grata un diplomat te aştepţi să existe o reciprocitate de partea cealaltă. Atunci când o anumită proporţionalitate este depăşită există uneori şi reacţii în lanţ. Vom vedea ce se întâmplă şi mai departe”, a completat ministrul român de externe.
 
Războiul expulzărilor între ţările europene şi Rusia
Cehia a cerut partenerilor săi din Uniunea Europeană şi din NATO să expulzeze diplomaţi ruşi, pentru a susţine astfel Praga în confruntarea sa cu Moscova, a declarat ministrul ceh de externe Jan Hamacek, zilele trecute.
 
Ministrul ceh a anunţat că îl va convoca pe ambasadorul Rusiei la Praga pentru a-l informa despre o reacţie suplimentară a Cehiei după expulzarea a 18 diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj, decizie luată sâmbătă şi la care Moscova a răspuns cu expulzarea a 20 de diplomaţi cehi.
 
Premierul ceh Andrej Babis a anunţat sâmbătă că Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a bănuielii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014.
 
Pe 16 octombrie 2014, mai multe deflagraţii au avut loc într-un depozit de muniţii din Vrbetice, la circa 250 kilometri sud-est de Praga. Exploziile au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat.
 
De asemenea, Kremlinul a anunţat marţi expulzarea a doi diplomaţi bulgari, ca reacţie la o decizie similară a Guvernului de la Sofia. Bulgaria a expulzat luna trecută doi diplomaţi ruşi după descoperirea şi destructurarea unei reţele de spionaj a Rusiei. Procurorii bulgari au inculpat şase persoane, printre care foşti şi actuali ofiţeri din serviciul de informaţii militare, pentru spionaj în favoarea Rusiei.
 
În ultimele săptămâni, Polonia, Austria, Olanda, Norvegia, Suedia, dar şi SUA au expulzat si ele diplomaţi ruşi din cauza presupusului spionaj.
 
Citeşte şi Avertismentul lui Putin: „Sper că nimănui nu-i va veni ideea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările