Traian Băsescu, preşedintelui Turciei: România are un interes deosebit ca Turcia să devină membră UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu se află într-o vizită de stat în Turcia, în timpul căreia s-a întâlnit cu preşedintele Abdullah Gul, cu premierul Recep Erdogan şi cu preşedintele Marii Adunări Naţionale, Cemil Cicek. Într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Turciei, Traian Băsescu a reiterat strânsa legătură economică dintre cele două state. Şeful statului l-a asigurat pe Abdullah Gul că România susţine fără rezerve aderarea Turciei la UE.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a început vizita de două zile în Turcia cu depunerea unei coroane de flori la Mausoleul Ataturk, în memoria întemeietorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk.

Apoi, şeful statului român a fost primit de omologul său turc, Abdullah Gul, la Palaltul prezidenţial din Ankara.La ceremonia de primire, Traian Băsescu a salutat garda în limba turcă:"Merhaba Asker!" În traducere, "Bună ziua, soldaţi!". Întîlnirea dintre cei doi şefi de stat a fost urmată de o conferinţă de prsă comună. Iată declaraţiile.

Preşedintele Turciei, Abdullah Gul: Sunt deosebit de satisfăcut de a-l avea oaspete pe preşedintele României. România este o ţară cu care noi avem relaţii deosebit de strânse, o ţară prietenă, primită în mediul Mării Negre. Ambele părţi au manifestat voinţa de a dezvolta şi mai mult relaţiile dintre ţările noastre. Cu ocazia vizitei din decembrie 2011, a fost semnat acordul prin care relaţiile dintre ţările noastre au fost ridicate la nivel de parteneriat strategic. Relaţiile dintre ţările nostre se află la un nivel excepţional. Deosebit de importante sunt şi relaţiile noastre economice. Reprezentăm, o ţară pentru alta, cel mai important partener economic din zona Balcanilor. În acest moment, schimbrile economice dintre ţările noastre ating 6 miliarde de dolari şi intenţionăm să atingem un volum de 10 miliarde de dolari.

România este o ţară care susţine puternic aderarea ţării nostre la UE, motiv pentru care doresc să-i mulţumesc domnului preşedinte. Între popoarele nostre există relaţii istorice. 17.000 de cetăţeni turci trăiesc în România. Dacă ne-am referi numai la numărul zborurilor dintre Istambul şi Bucureşti, ne dăm sama de nivelul de pritenie dintre ţările nostre.

image

Foto

image

Traian Băsescu: Mulţumesc pentru invitaţie. Nu a fost numai o onoare, dar şi o plăcere să vin din nou la Ankara, şi nu numai la Ankara, ci oriunde în Turcia. Vizita mea are un singur obiectiv: consolidarea şi creşterea relaţilor bilaterale. Avem excelente relaţii politice şi economice, iar dezvoltare acestora este la fel de importantă pentru ambele ţări. Aş vrea să mulţumesc comunităţii de afaceri turce, care a investit 5 miliarde de dolari în economia României. Schimbulrile comerciale dintre noi sunt la un nivel de circa 5-6 miliarde de dolari, şi sperăm să ajungă la 10 miliarde de dolari.

Împreună de aflăm în flancul de SE al NATO şi împreună dezvoltăm planul de scuturi antirachetă care să protejeze Europa. În ultimii ani, o consolidare deosebită între relaţiile noastre a avut-o cooperarea pentru combaterea traficului de droguri şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. Am discutat potenţialul de cooperare în probleme de antrenament pentru tehnicieni şi pentru întreţinerea avioanelor F16.

Preşedintele Băsescu, într-o vizită oficială în Turcia

 
Traian Băsescu, despre aderarea Turciei la UE: România susţine fără rezerve aderarea Turciei la UE şi credem că a venit timpul accelerării acestui proces. Sprijinul nu poate fi decât politic. În anul 2013, România a fost un susţinător fără rezerve pentru reluarea negocierilor de aderare ale Turciei. Susţinem în interorul UE deschiderea a cât mai multor capitole. Terminarea negocierilor este un obiectiv prioritar pentru Turcia. În acest moment, sunt poziţii ale mai multor state din UE, dar până la o poziţie finală, trebuie terminată negocierea. România are un interes deosebit ca Turcia să devină membră UE. Dorim ca Balcanii, Turcia, state riverane la Marea Neagră să fie state membre UE. 

Traian Băsescu, despre investiţiile turceşti în România: Există o firmă turcească, producător de sticlărie, care a primit ajutor de la Guvern 18 milioane de euro. România este interesată de colaborarea cu Turcia privind construcţia de autostrăzi. De asemenea, în industria alimentară, pentru a valorifica producţia agricolă pe care o avem în România. Suntem interesaţi de prezenţa firmelor turceşti în turism, în energie: în procesul de modernizare a termocentralelor sau în producerea de energie eoliană. Şi putem acţiona, împreună, pe terţe pieţe din vecinătate. Nu există discriminare pe care să o aplicăm firmelor turceşti.

Îi mulţumesc domnului preşedinte Gul pentru ospitalitate.

image

După o lungă întrebare a unui jurnalist turc, Traian Băsescu a replicat, zâmbind: Is this answer or is it the question?

Traian Băsescu, la ambasada României în Turcia

Preşedintele Traian Băsescu a avut apoi o întrevedere cu premieurl Turciei, Recep Erdogan, la care presa nu a avut acces. După întâlnirea cu premierul turc, şeful statului s-a întâlnit cu comunitatea românească din Ankara, la ambasada României în Turcia.

"Mă bucur să mă întâlnesc cu dvs. Nu aveam sentimentul de singurătate, pentru că abia am plecat de acasă, dar întotdeauna îmi face plăcere să mă întâlnesc cu românii din străinătate. Mâine mai am în program o întâlnire cu comunitatea de afaceri. Convingerea mea este că România are o situaţie macroeconomică aproape consolidată. România poate face faţă perioadei următoare, care ar trebui să fie o perioadă de creştere. Şi în anul 2014 cred că vom avea o creştere economică mai bună decât cea evaluată de FMI, adică o creştere între 3 şi 4%.

E îmbucurător că am reuşit să reducem deficitul bugetar şi deficitul de cont curent. Asta înseamnă că exporturile au crescut suficient de mult pentru a acoperi, aproape, importurile. De la -14% deficit de cont curent, am ajuns la -1 %. Cred că în anul 2013 am depăşit 50 de miliarde de euro la exporturi. În 2004, exporta, cam 20 de miliarde de euro. Acum, 50. Şi nu-i exportăm oriunde, ci pe piaţa din zona euro, în special în Germania.

România se schimbă, chiar dacă presa ne ceartă tot timpul că nu avem autostrăzi.Nu-i aici locul să vorbim despre asta, dar aici mi-a venit să vorbim.

Avem un Guvern stabil, că nu-l schimbăm cu nimic de acolo. România are stabilitate politică. Creştere economică are, dar nu suntem perfecţi. Ne vede toată lumea când mai modificăm Codul penal, deşi credem că nu ne vede nimeni. Îmi propun să mai reuşesc un ultim lucru pentru România: aş vrea să intrăm în Schengen măcar cu aeroporturile. Mai devreme sau mai târuziu, Turcia va trebui să fie primită în UE. Orice logică geopolitică îţi arată că e bine să ai Turcia în interiorul UE", a pus Traian Băsescu.

image

Vizita lui Traian Băsescu în Turcia

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite