Surse. Testarea gratuită timp de două luni ar costa statul 40 de milioane de euro. De ce se opune Cîţu propunerii PSD pentru Certificatul verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu, liderul PNL, şi Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei
Florin Cîţu, liderul PNL, şi Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei

Liberalii au calculat impactul economic pe care l-ar avea testarea decontată de stat pentru o perioadă de două luni. Mai precis, 40 de milioane de euro ar fi cheltuiţi de stat pentru testări, susţin surse politice pentru „Adevărul”. PNL se opune variantei decontării testărilor, fiind de părere că banii aceştia mai bine ar fi direcţionaţi către medicamente şi personalul din centrele de vaccinare.

UPDATE PNL intenţionează să depună un amendament care ar permite decontarea testărilor pentru doar 30 de zile, însă care prevede că în cazul în care o persoană testată pozitiv, ea fiind nevaccinată, ajunge în spital, aceasta va trebui să-şi plătească ea întreaga spitalizare. Surse PNL din Comisia de sănătate au precizat că amendamentul e depus tot în logica încurajării vaccinării şi este considerată o variantă de compromis. 

**

Reprezentanţii PNL au calculat ce ar însemna aplicarea amendamentului propus de PSD privind gratuitatea testării angajaţilor statului care sunt nevaccinaţi pentru două luni. Potrivit calculelor făcute de liberali 40 de milioane de euro (adică 200 de milioane de lei) ar fi impactul bugentar pentru amendamentul propus de social-democraţi. 

Surse din PNL susţin pentru „Adevărul” că Florin Cîţu se opune amendamentului PSD din două motive. În primul rând, testarea gratuită ar duce la descurajarea vaccinării în mediul public, pentru că mulţi ar beneficia de faptul că pot fi testaţi pe banii statului. În al doilea rând, liberalii şi Florin Cîţu ar prefera direcţionarea acestor bani pentru medicamente, dar şi pentru plata personalului din centrele de vaciinare. 

Nelu Tătaru, preşedinele Comisiei de sănătate, a anunţat că liberalii nu sunt în prezent de acord nici cu testarea gratuită a angajaţilor nevaccinaţi ai statului pentru o perioadă de 30 de zile, aceasta fiind o nouă variantă de lucru prezentată de PSD la Comisia de sănătate. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite