Ce au discutat Iohannis şi Dăncilă la Cotroceni. Premierul, prima reacţie despre demiterea lui Carmen Dan. Surse: Liderii PSD s-au reunit aseară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă a mers joi dimineaţă la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema remanierii Guvernului. Şeful statului nu este de acord cu numirea lui Titus Corlăţean - care a umilit diaspora în 2014 - în funcţia de vicepremier. Liderii PSD s-au reunit aseară într-o şedinţă restrânsă şi au convenit să propună un interimar pentru postul de vicepremier, ocupat acum de Ana Birchall.

UPDATE Viorica Dăncilă susţine că aşteaptă de la preşedintele Klaus Iohannis o decizie privind miniştrii interimari, dar subliniază că este nevoie de „continuitate în exercitarea mandatului guvernamental”.

„Avem nevoie de stabilitate şi continuitate în exercitarea mandatului guvernamental şi de un ritm mult mai susţinut în activitatea Executivului. Astăzi am avut o discuţie la Cotroceni cu domnul preşedinte Iohannis legat de nominalizarea miniştrilor, dar şi de punerea în aplicare a rezultatelor referendumului. Referitor la cele trei portofolii în care avem interimat, am discutat fiecare propunere în parte, de asemenea am discutat şi despre propunerea pentru vicepremier pe parteneriate strategice. În scurt timp, sperăm să avem un răspuns de la domnul preşedinte Iohannis”, a spus premierul, în deschiderea şedinţei de Guven.

UPDATE Viorica Dăncilă, după discuţia cu Iohannis: „Nu sunt de acord cu demiterea imediată a ministrului de Interne. Nu poţi demite pe cineva fără analiză”, a spus Dăncilă pentru Antena 3.

UPDATE „Administraţia Prezidenţială a confirmat întâlnirea pe care Preşedintele României a avut-o astazi, la Palatul Cotroceni, cu Prim-ministrul Viorica Dăncilă. Cei doi au discutat despre rezultatele referendumului şi situaţia guvernării, discuţiile fiind necesare în urma schimbărilor atât de profunde care s-au produs în ultimele zile în urma scrutinului din 26 mai“, se arată într-un mesaj al Administraţiei Prezidenţiale. 

***

Preşedintele Klaus Iohannis îl va respinge pe Titus Corlăţean pentru funcţia de vicepremier pentru Parteneriate strategice în Guvernul Dăncilă, susţin surse din Administraţia Prezidenţială. În 2014, ca ministru de Externe, Titus Corlăţean a premeditat umilirea diasporei la alegerile prezidenţiale.

Titus Corlăţean, în calitate de ministru de Externe, i-a împiedicat pe românii din diaspora să voteze la alegerile prezidenţiale din 2014, încercând să pună umărul la succesul lui Victor Ponta. Procurorii DNA au cerut Senatului la acea vreme să-i ridice imunitatea lui Corlăţean, însă PSD a făcut scut în jurul său, iar dosarul penal a fost „omorât“. Ieri, în mod sfidător, CEX-ul PSD l-a propus pe Corlăţean vicepremier. Iohannis îl poate respinge.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să-i demită pe Carmen Dan, ministru de Interne, şi Teodor Meleşcanu, ministru de Externe, pentru modul în care au organizat alegerile europarlamentare şi referendumul pe Justiţie. În perspectiva alegerilor prezidenţiale, Iohannis a anunţat că va înfiinţa la Cotroceni o comisie mixtă, unde va invita reprezentanţi ai tuturor instituţiilor cu atribuţii în organizarea alegerilor.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis ieri preşedintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a noilor miniştri pentru portofoliile de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, ministru al Justiţiei, ministru al Fondurilor Europene şi ministru pentru Românii de Pretutindeni, anunţă Guvernul.

Pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlăţean, diplomat de carieră, pentru Ministerul Justiţiei, Ana Birchall, cu specializări aprofundate în domeniul juridic, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mânzatu, cu o experienţă de 15 ani în domeniul afacerilor şi fondurilor europene, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deţinut acest portofoliu, mai precizează Guvernul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite