Senatul respinge cererea preşedintelui de reexaminare a legii referendumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Presidency.ro
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Presidency.ro

Senatul a respins, marţi, cu 94 de voturi „pentru“, 30 „împotrivă“ şi o abţinere, cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, care prevede reducerea la 30% a pragului de validare a consultării.

Preşedintele a cerut în 11 iulie Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu participare de cel puţin 30% şi cu cvorum al voturilor valabil exprimate de cel puţin 25%, pe motiv că în această formă nu se asigură o reprezentativitate suficientă.

Dezbaterile privind cererea de reexaminare au avut loc în şedinţa de marţi a plenului Senatului.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la reuniunea grupurilor parlamentare ale USL, că în primele săptămâni ale sesiunii parlamentare trebuie adoptată din nou Legea referendumului, pentru a fi trimisă a doua oară preşedintelui Traian Băsescu, acesta având astfel obligaţia de a o promulga.

La acea dată, şeful statului a inclus, în cererea de reexaminare, o serie de motive, lipsa de reprezentativitate numărându-se printre cele invocate de Băsescu.

„În lipsa unei participări de cel puţin jumătate plus unul din corpul electoral, apreciem că noua variantă de reglementare a cvorumului de participare, aleasă de legiuitor, nu asigură o reprezentativitate suficientă de natură a conferi deciziei adoptate forţa care să reflecte voinţa şi suveranitatea poporului“, se arăta în cerere.

„Schimbarea majorităţii“, continua preşedintele, „ar putea avea efecte negative asupra exprimării voinţei reale şi efective a cetăţenilor“.

„În condiţiile în care participarea la referendum a majorităţii cetăţenilor, constând în jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, reprezintă atât un act de responsabilitate civică, cât şi premisa unei manifestări democratice a suveranităţii prin intermediul poporului, considerăm că schimbarea acestei majorităţi ar putea avea efecte negative asupra exprimării voinţei reale şi efective a cetăţenilor ce se va răsfrânge asupra întregii societăţi.“, explica, la acea dată, şeful statului.

Anul trecut, USL a încercat să elimine pragul la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dar tentativa a fost respinsă de Curtea Constituţională. Unul din motive era tocmai faptul că Guvernul încerca să introducă la referendumul pentru demitere un prag diferit faţă de restul referendumurilor.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite