PSD insistă cu înfiinţarea unei comisii care să ancheteze gestionarea pandemiei: E foarte utilă şi sperăm că cei de la USR-PLUS o să sprijine iniţiativa

PSD insistă cu înfiinţarea unei comisii care să ancheteze gestionarea pandemiei: E foarte utilă şi sperăm că cei de la USR-PLUS o să sprijine iniţiativa

Alexandru Rafila. FOTO Iulian Bîrzoi

Deputatul PSD Alexandru Rafila a făcut apel la toţi membrii Birourilor permanente reunite să susţină şi să aprobe înfiinţarea unei comisii de anchetă care să analizeze modul în care a fost gestionată pandemia, inclusiv aspectele prezentate de Vlad Voiculescu cu privire la datele referitoare la numărul deceselor din cauza COVID-19. El a adăugat că speră ca USR-PLUS să sprijine demersul PSD, în numele transparenţei pe care o tot clamează.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În şedinţa de astăzi a Birourilor permanente reunite sperăm să putem trece propunerea PSD de constituire a unei comisii care să investigheze modul în care a existat managementul pandemiei în toată această perioadă, plecând de la toate datele – număr de cazuri, testare, vaccinare şi bineînţeles lucru care a fost adus în discuţie şi de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu referitor la numărul de decese. Noi considerăm că o astfel de comisie este foarte utilă şi sperăm că cei de la USR-PLUS să sprijine această iniţiativă, în sprijinul transparenţei pe care o clamează. Scopul acestei comisii nu este să găsească vinovaţi, ci să ofere răspunsuri populaţiei astfel încât oamenii să îşi poată să îşi recâştige încrederea în autorităţi, în sistemul de sănătate şi să putem trece în mod responsabil împreună peste această pandemie. Fac apel la colegii din Birourile permanente, indiferent de orientarea politică să sprijine acest demers al PSD care este făcut exact în interesul cetăţenilor şi pentru controlul pandemiei”, a declarat Alexandru Rafila marţi la Parlament. 

Întrebat dacă Vlad Voiculescu ar putea fi chemat la audierea în comisia această de anchetă, Rafila a răspuns: „Acuma domnul Vlad Voiculescu poate să fie invitat, nu poate să fie chemat”.

„Dânsul nu are nicio calitate oficială în acest moment. Sigur că dacă o astfel de comisie se va înfiinţa şi domnul Vlad Voiculescu va fi invitat să clarifice anumite lucruri care trebuie clarificate, dar întâi trebuie să fie aprobată comisia, constituită şi ulterior să stabilim o ordine de zi şi procedurile prin care diversele părţi vor fi invitate la audieri. Evident, inclusiv şi miniştrii Sănătăţii care au ocupat funcţia pe perioada pandemiei. Toată lumea care a fost implicată direct, au fost responsabili de gestionarea pandemiei. Mi se pare normal şi firesc ca într-o democraţie să răspundă în faţa unei comisii parlamentare. Se întâmplă în foarte multe ţări, se întâmplă în SUA şi astfel audieri nu fac altceva decât să aducă încredere publicului şi cred că acesta ar trebui să fie principalul mesaj”, a continuat deputatul PSD.

Birourile permanente reunite ale Camerei şi Senatului au şedinţă la ora 14.00. Pe ordinea de zi figurează şi „scrisoarea din partea grupurilor parlamentare PSD privind înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind identificarea situaţiei reale, a situaţiei raportate de autorităţi, a evoluţiei indicatorilor de sănătate publică şi a măsurilor de protejare a sănătăţii populaţiei românilor în pandemia declarată de OMS”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările