Politică la firul ierbii. Cum îşi pregăteşte Orban realegerea la şefia PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, preşedintele PNL. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ludovic Orban, preşedintele PNL. FOTO Inquam Photos / George Călin

Ludovic Orban are susţinerea oficială a trei sferturi din organizaţiile judeţene ale PNL pentru a candida pentru un nou mandat la şefia partidului. Surse politice liberale au precizat pentru „Adevărul” că Orban a ieşit întărit din criza politică generată de demiterea lui Vlad Voiculescu, fiind văzut drept o garanţie a stabilităţii coaliţiei pentru următorii ani.

„36 de organizaţii au votat în biroul judeţean susţinerea candidaturii mele. Nu am vrut să spun, nu am forţat. E o chestiune normală, firească, să ai democraţie în interiorul partidului. În fiecare partid ar trebui şi în mod clar o să facem Congres anul acesta”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă organizată în judeţul Dolj, prilej cu care a precizat şi faptul că în ultimele luni a reuşit să meargă în peste zece organizaţii judeţene şi să stea de vorbă cu sute de primari, adică oamenii care vor conta la următorul congres.

Alături de şeful PNL sunt majoritatea organizaţiilor din Moldova şi din sudul ţării, însă şi o parte din cele din Transilvania, chiar dacă din această regiune lipsesc de pe lista sa cele mai puternice filiale. Printre organizaţiile care nu şi-au arătat susţinerea pentru Ludovic Orban şi considerate mai degrabă în aşteptarea unei candidaturi a lui Florin Cîţu sunt Bihorul, Clujul, Sălajul, Timişul şi Gorjul.

Premierul, în căutarea „armatei“ pentru Congres

Până în prezent, premierul se bucură de sprijinul fără echivoc al liderilor din Cluj, şi al prietenului său Dan Vîlceanu (preşedinte PNL Gorj). Surse politice din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul” că Florin Cîţu s-a înţeles cu Emil Boc să fie în echipa sa de la Congres, în condiţiile în care ar candida pentru funcţia de preşedinte. De altfel, premierul are un dialog constant cu edilul municipiului Cluj-Napoca, susţin surse din echipa lui Florin Cîţu.

Printre organizaţiile care aşteaptă până în ultimul moment o poziţionare sunt Sibiul (condusă de Raluca Turcan), Suceava (controlată de Gheorghe Flutur) şi Giurgiu (cea mai performantă organizaţie de la parlamentare, condusă de eurodeputatul Dan Motreanu).

78% din voturi a primit Ludovic Orban la ultimul Congres PNL

Pe de altă parte, surse politice din echipa lui Florin Cîţu sunt optimiste că odată cu anunţarea candidaturii la şefia partidului, premierul ar urma să aducă alături de el o bună parte din organizaţiile care şi-au exprimat susţinerea pentru Orban, mai ales că, până la urmă, în pixul şefului Guvernului stau numirile în numeroase funcţii centrale şi la nivel de judeţe.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite