Parlamentul a bombardat bugetul şi a forţat majorarea pensiilor cu 40%. Planul PNL de a bloca ofensiva PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban se luptă pe proiecte populiste  Foto: Mediafax
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban se luptă pe proiecte populiste  Foto: Mediafax

Parlamentarii au votat marţi majorarea pensiilor cu 40%, după ce au adoptat o serie de amendamente aduse de PSD la rectificarea bugetară care stabilea o creştere de numai 14%. PSD a introdus şi alte „bombe bugetare”, precum salarii mai mari pentru profesori şi bani în plus pentru primării, deşi este an de criză şi fiecare leu contează. Liberalii au anunţat că vor ataca legea la CCR.

UPDATE Au fost 242 de voturi pentru adoptarea proiectului de rectificare bugetară, cu tot cu amendamentele PSD care majorează pensiile cu 40%. Modificările au fost susţinute de PSD, ALDE, Pro România şi UDMR.

Au fost înregistrate doar 147 de voturi împotrivă, 11 abţineri, iar un parlamentar nu a votat.

Cu 246 de voturi „pentru”, 142 „împotrivă” şi 16 abţineri a fost adoptat şi proiectul pentru rectificarea bugetului de asigurări sociale.

UPDATE Grupurile parlamentare ale UDMR au solicitat ca un amendament admis din raportul privind rectificarea bugetară să fie eliminat. Este vorba despre modificarea care spune că „plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din Produsul Intern Brut”. Eliminarea amendamentului a fost adoptată cu 384 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi două abţineri.

Amendamentul admis în raportul de admitere al comisiilor reunite de buget fusese propus de senatorul PSD Eugen Teodorovici care prevede că „plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din Produsul Intern Brut”.

Prin urmare, rămâne valabilă varianta propusă prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare care arată că: „plafonul privind datoria publică, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfârşitul anului 2020, este de 44% din produsul intern brut”.

UPDATE Fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, artizanul legii pensiilor, a declarat că începând cu data de 1 ianuarie 2020 ar fi trebuit să înceapă recalcularea tuturor pensiilor, care ar fi dus la rezolvarea inechităţilor din sistem, însă nu s-a recalculat nici măcar unul.

„Asta ne face să credem că nu aveţi de gând să aplicaţi legea pensiilor nici pe viitor. Nu este vorba de pandemie, că nu sunt bani, ci de faptul că nu vreţi să aplicaţi legea pensiilor sub nicio formă. Nu faceţi decât să furaţi un drept al pensionarilor conferit de lege”, a afirmat Vasilescu.

UPDATE Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că PNL ar avea bani pentru majorarea cu 40% a pensiilor dacă de aceşti bani nu ar fi profitat „clienţii politici ai PNL”.

„Să încearcă să trăiască EI cu 1.000 de lei pe lună cum o fac 1,4 milioane de pensionari”, le-a transmis Tăriceanu lui Ludovic Orban şi Florin Cîţu.

UPDATE Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, a declarat că PNL s-a luat la trântă cu bătrânii României. În alte societăţi, bătrânii sunt veneraţi. Voi îi lăsaţi să se descurce singuri”, a spus el. „PSD face ce a anunţat în ultimii ani de zile şi s-a ţinut de cuvânt. Azi e important cine nu susţine această lege. Azi, legea va trece de Parlamentul României şi veţi fi obligaţi să măriţi pensiile cu 40%”, a adăugat el.

UPDATE Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat că PNL va vota împotriva amendamentelor care majorează pensiile cu 40%, deoarece acestea aruncă ţara în aer.

„Nu-mi vine să cred că suntem din nou aici şi discutăm din nou despre acest lucru, la câteva luni de la rating-ul Standard&Poor’s: Aţi văd ce greu a fost să menţinem ratingul de ţară”, a afirmat Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a punctat că raportul comun al celor două comisii nu prezintă nici în acest moment o sursă de finanţare pentru majorarea cu 40% a punctului de pensie. Nici legea iniţială a pensiilor nu prezenta o sursă de finanţare, în afară de bugetul de stat, prin creşterea deficitului public, a afirmat Cîţu, care a reamintit că pentru o majorare de 40% pentru anul acesta de la buget trebuie alocaţi 24,8 miliarde lei, iar pentru anul următor 58 miliarde lei.

„Legea a fost făcută fără sursă de finanţare. În acest an am reuşit să facem o creştere a pensiilor cu cel mai mare procent dintr-o perioadă de criză şi am reuşit şi creşterea alocaţiilor deşi nici acolo nu a fost precizată o sursă de finanţare”, a afirmat Cîţu.

El a amintit şi de documentul prezentat de fostul ministru de finanţe în şedinţă de Guvern după întâlnirea cu FMI, care spune foarte clar că creşterea pensiilor se poate face doar pe seama reducerii drastice a investiţiilor publice, ceea ce PNL nu va face, a spus Cîţu. El a precizat că recomandarea ministrului de finanţe de atunci era de a dispune reanalizarea calendarului de creştere a pensiilor.

„Deci în perioadă de creştere economică, fără criză, guvernul de autnci ştia că nu poate majora pensiile cu 40%. Acum este un act de agresiune la stabilitatea economică a României. Toate instituţiile financiare se uită şi ne judecă şi văd cum o grupare vrea să arunce ţara în aer. Vom vota împotrivă”, a spus Cîţu.

UPDATE Senatorul USR George Dircă a declarat că proiectul de rectificare bugetară trimis de guvern a fost înţesat cu amendamente de o majoritate toxică a PSD-ALDE, iar amendamentele depuse nu fac  altceva decât să arunce ţara în criză. Prin urmare, grupurile USR nu vor vota rectificarea bugetară în forma amendată de PSD şi de ALDE.

Ironic, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, i-a răspuns: „Deci nu e criză ca să ştiu şi eu ce îi spun copilului când mă duc acasă”.

UPDATE Florin Roman, Liderul deputaţilor PNL, a declarat că decizia pe care a luat o PSD de a se opune retrimiterii la comisii a legii, deşi PNL a arătat că există vicii, nu face decât să arunce ţara într-o ciză economică pe care ci greu am reuşit să o evităm.

„Sunt consternat de faptul că cu câteva zile înainte de alegerile locale aţi luat aceată decizie care atruncă în aer România. Doriţi să transformaţi România în Grecia, să o împingeţi în pragul falimentului şi apoi să ţipaţi că de vină sunt liberalii. Este un demers politic iresponsabil, care nu are niciun fundament economic, care nu ţin cont de faptul că România este în pandemie, că am avut cheltuieli enorme în pandemie, şi practic aruncaţi o ţară europeană la marginea prăpastiei doar pentru a obţine câteva voturi în plus. Aşteptăm de dumneavoastră raţiune. Vom ataca la CCR cele 2 proiecte de rectificare a bugetului de stat şi a bugetului de asigurări sociale”, a spus Roman. 

UPDATE Retrimiterea la comisii a proiectului privind rectificarea bugetară a fost respinsă.

Au votat pentru retrimitere 175 de parlamentari, în timp ce 225 au votat împotriva retrimiterii. Au existat 6 abţineri şi 11 parlamentari nu au votat. În sală sunt 417 parlamentari.

UPDATE PNL solicită retrimiterea la comisii a proiectului de lege privind rectificarea bugetară şi susţine că legea cu amendamentele PSD ar fi neconstituţională.

Mai precis, Gabriel Andronache, jurist PNL, afirmă că PSD a depus amendamente care modifică conţinutul bugetului de stat şi nu a prezentat o declaraţie care arată că majorarea de cheltuieli se încadrează în limitele prevăzute de legea responsabilităţii fiscal-bugetare, fişă financiară care trebuia cerută de la Guvern, prin Ministerul Finanţelor.

Fără această fişă financiară, legea, dacă va fi adoptată, va fi neconstituţională, afirmă Andronache.

Aşadar, PNL a solicitat retrimiterea proiectului de lege la comisiile comune pentru refacerea raportului după parcurgerea procedurii prevăzute de legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

UPDATE Potrivit unor surse politice, liberalii încearcă să retrimită la comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor proiectul rectificării bugetare, însă şansele sunt mici. PSD poate să strângă o majoritate la limită în plenul reunit al celor două Camere alături de ALDE şi ProRomânia, cu condiţia ca parlamentarii să nu lipsească nemotivat.

În cazul în care proiectul de rectificare va trece de plenul reunit în forma dorită de PSD, care prevede majorarea pensiilor cu 40%, nu doar cu 14%, PNL va aştepta ca legea să ajungă pe masa preşedintelui Iohannis pentru promulgare. Şeful statului are la dispoziţie 20 de zile pentru a promulga legea, însă nu o va face. Exact în ultima zi a termenului-limită Guvernul va contesta legea la CCR, tocmai pentru a mai trage de timp, în condiţiile în care nu sunt bani în buget pentru majorarea pensiilor cu 40%. 

***

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului va avea loc marţi, 22 septembrie, de la ora 13.00, iar pe ordinea de zi vor fi la vot proiectele de lege care aprobă rectificarea bugetară pentru acest an.

Comisiile reunite pentru buget au adoptat, săptămâna trecută, raport de admitere cu amendamente la iniţiativele legislative. Amendamentul PSD prin care este abrogată majorarea punctului de pensie cu 14% şi rămâne forma în vigoare de creştere a acestuia cu 40% a fost adoptat de comisii.

Punctul de pensie era planificat să fie crescut, de la 1 septembrie la 1.442 lei, însă amendamentul PSD prevede că valoarea punctului de pensie va fi menţinută, cum e în prezent prevăzut de lege, la 1.775 lei. 

Premierul Ludovic Orban a precizat că vor avea loc negocieri în Legislativ, astfel încât rectificarea bugetară să fie retrimisă la comisii. În caz contrar, Guvernul va ataca la CCR proiectele de lege, a adăugat premierul.

Raportul de admitere cu amendamente al comisiilor reunite pentru buget a fost adoptat cu 20 de voturi „pentru” şi un vot împotrivă care a aparţinut deputatului USR Claudiu Năsui.

Potrivit liderului deputaţilor PNL Florin Roman „PNL, USR, UDMR, Pro România şi minorităţi naţionale” au boicotat şedinţa comisiilor reunite pentru buget prin neparticipare.

Un alt amendament al PSD adoptat în şedinţa comisiile reunite pentru buget este cel prin care au fost crescute sumele repartizate unităţilor administrativ teritoriale cu un miliard de lei. De asemenena, pentru municipiile reşedinţă de judeţ este alocată suplimentar suna de 500 milioane lei, care va fi repartizat egal autorităţilor locale, fără a se ţine cont de culoarea politică.

O altă modificare abrogă articolul 43 care prevedea creşterea salariilor cadrelor didactice de anul viitor. Prin urmare, salariile profesorilor vor fi majorate din acest an, aşa cum este prevăzut de lege.

A fost majorat şi bugetul Camerei Deputaţilor cu 5.635 milioane lei, după cum urmează: „În bugetul Camerei Deputaţilor – sume alocate din bugetul de stat – se majorează creditele bugetare şi de angajament astfel:  3.000 mii lei la titlul 20 Bunuri şi servicii si  2.635 mii lei la titlul 71 Active nefinanciare”.

Suma de 67 milioane lei a fost alocată suplimentar pentru Ministerul Agriculturi, în scopul finanţării Programului de realizare a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor.

„Se autorizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să suplimenteze cu suma de 67.000 mii lei credite de angajament, respectiv 45.000 mii lei credite bugetare, Cap.80.01 – Acţiuni generale economice, comerciale şi de muncă, Titlul 55 – Alte transferuri, Art.01 alin.05 – Programul de realizare a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, prin diminuarea cu suma de 67.000 mii lei credite de angajament, respectiv 45.000 mii lei credite bugetare de la Cap.83.01 – Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare, Titlul 80 – Împrumuturi, Art.30 – Alte Împrumuturi”, conform amendamentului adoptat şi propus de grupul parlamentar al PSD.

Un alt amendament al PSD adoptat de comisii a fost cel prin care este suplimentat bugetul Ministerului Economiei cu 400 milioane lei, pentru programul Start Up Nation.

De asemenea, a fost suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului cu 20 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară al Executivului „pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, în scopul  sprijinirii financiare a Administraţiei Patriarhale, în vederea continuării lucrărilor de construire a Ansamblului Catedralei Mântuirii Neamului”, printr-un amendat tot al grupului parlamentar al PSD.

O altă modificare propusă de PSD arată că „plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din Produsul Intern Brut”.

Citeşte şi:

Gorghiu: PNL nu va vota rectificarea în forma amendată de PSD şi, cel mai probabil, aberaţia va fi contestată la CCR

Orban, despre rectificarea bugetară: Ne vom bate în Parlament. Suntem pregătiţi şi pentru orice altă situaţie, astfel încât să împidicăm ca PSD să facă rău României

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite