Când va anunţa preşedintele Traian Băsescu numele premierului? / Mitrea: „Victor Ponta va fi numit premier cel târziu marţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miron Mitrea susţine că până marţi este timp suficient pentru consultări Foto Adevărul
Miron Mitrea susţine că până marţi este timp suficient pentru consultări Foto Adevărul

Senatorul PSD Miron Mitrea a declarat joi seara la RTV că până marţea viitoare Victor Ponta va fi nominalizat pentru funcţia de prim-ministru de către preşedintele Traian Băsescu. Numirea lui Ponta a fost confirmată şi de Adriana Săftoiu.

UPDATE Procesele-verbale privind rezultatele alegerilor parlamentare din 9 decembrie au fost publicate în vineri în Monitorul Oficial, scrie Mediafax.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la Bruxelles, că va convoca Parlamentul imediat ce rezultatul alegerilor este publicat în Monitorul Oficial. Şeful statului a avansat data de 19 decembrie, când expiră mandatul vechiului Parlament.

„Am înţeles că mâine BEC va da rezultatele finale, le va publica. Sâmbătă-duminică-luni e timp de consultări între preşedinte şi partide, după care îl poate nominaliza pe primul ministru“, a explicat Mitrea.

Prezentă în aceeaşi emisiune, Adriana Săftoiu a confirmat că Traian Băsescu îl va accepta pe Victor Ponta pentru un nou mandat de premier.

„Traian Băsescu este obligat să coabiteze cu Victor Ponta datorită scorului USL. Despre îngroparea securii, uitaţi. Nu este Traian Băsescu omul să se resemneze. El poate accepta o realitate şi sunt convinsă că deja acceptase această realitate înainte de 9 decembrie, dar avea nevoie pentru electoratul PDL de aceste mesaje, pentru că PDL s-a retras în munţi şi Traian Băsescu a fost singurul care le-a dus mesajul. Ştia că aşa se va întâmpla. Drept urmare îl va accepta pe Victor Ponta , dar nu sunt convinsă că nu vom asista la conferinţe de presă, analize în care domnulPonta va fi privit cu lupa de preşedinte“, a explicat Săftoiu la RTV.

Potrivit Constituţiei, candidatul pentru această funcţie este desemnat de preşedinte, în urma consultării cu partidul care are majoritatea absolută în Parlament. El va trebui să treacă, în termen de zece zile de la desemnare, de votul de încredere al Parlamentului privind programul şi întreaga listă a Guvernului.

Discuţiile pe seama nominalizării premierului Victor Ponta au început încă de dinainte să se ştie că USL va câştiga cu un scor zdrobitor alegerile parlamentare.

Radu Berceanu declara înainte de alegeri că lui Traian Băsescu îi va fi extrem de greu să nu-l numească pe Victor Ponta premier pentru a doua oară în situaţia în care USL va avea majoritatea parlamentarilor. Berceanu a mai afirmat că un lucru cert este acela că şeful statului nu va numi un premier sub presiunea ameninţării cu suspendarea.

„Traian Băsescu nu e genul cu miştouri. Îţi trage câte un cot la ficaţi de te îndoaie, aşa. E un căpitan de vapor. Punct! Iar dacă crede cineva că lui Traian Băsescu o să-i fie frică se înşală total. Frica nu există la Traian Băsescu“, afirma Berceanu pentru gândul.ro.

Social-liberalii au ameninţat  în repetate rânduri că şeful statului este pasibil de o nouă suspendare în situaţia în care nu-l va nominaliza premier pe Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite