Legea consumatorului vulnerabil, trimisă la preşedinte pentru promulgare. Decizia de a fi dezbătută în procedură de urgenţă, luată acum patru luni - DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul României, Camera Deputaţilor. FOTO: Shutterstock
Parlamentul României, Camera Deputaţilor. FOTO: Shutterstock

Legea consumatorului vulnerabil, adoptată în urmă cu mai mult de o săptămână de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz, a fost trimisă joi la Preşedinţie pentru promulgare. Hotărârea vine la aproape patru luni de la înregistrarea la Cameră şi de la decizia ca proiectul de lege să fie dezbătut în procedură de urgenţă.

Camera Deputaţilor a adoptat legea în 7 septembrie, cu 281 de voturi „pentru” şi o abţinere.

DOCUMENTUL  AICI.

Potrivit legii, consumatorul vulnerabil de energie este „persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”. Măsurile de protecţie socială financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale şi sunt:  

a) ajutor pentru încălzirea locuinţei; 

 b) ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;  

c) ajutor pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic , necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum şi pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;  

d) ajutor pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.  

De asemenea, legea prevede „măsuri de protecţie socială non-financiare” care constau în facilităţi de acces şi conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale.  

Anterior, Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială, Comisia pentru Industrii şi Servicii şi Comisia pentru Politică Economică Reformă şi Privatizare au avizat favorabil Legea consumatorului vulnerabil.  

Proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost depus la Senat în 30 martie, fiind adoptat la 17 mai, pentru ca la 19 mai să fie înregistrat la Cameră, unde a fost deciză dezbaterea în procedură de utgenţă.

Legea a primit votul final în 7 septembrie, forma pentru promulgare a fost finalizată în 9 septembrie, în 14 septembrie a fost depusă pentru  pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii, iar joi a fost trimisă la promulgare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite