UPDATE - Dosarul 10 august - Politicienii critică tergiversarea anchetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest 10 august 2018 FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea
Protest 10 august 2018 FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Justiţiei atrage atenţia că soluţionarea dosarului privind protestul din 10 august 2018 este „la limita noţiunii de durată rezonabilă”. O reacţie critică privind tergiversarea cauzei a avut şi Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor.

„Am aşteptarea unei anchete corecte, rapide şi în urma căreia să aflăm adevărul foarte clar în dosarul 10 august.Cred că suntem la limita noţiunii de durată rezonabilă de soluţionare a acestui dosar. Trei ani de zile în care opinia publică a aşteptat o soluţie în acest caz reprezintă o perioadă lungă de timp şi există o dezamăgire legată de faptul că s-a poticnit acest dosar”, a transmis Stelian Ion, printr-un comunicat de presă.

Precizările au fost făcute în contextul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să decidă dacă s-a stabilit durata rezonabilă de anchetă şi dacă se stabili un termen până la care procurorii să finalizeze investigaţia.

"Am convingerea că dosarul 10 august nu va avea soarta altor dosare, precum al Mineriadei sau al Revoluţiei, şi vom putea afla curând adevărul”, a completat ministrul Justiţiei.

Orban: „Încrederea în sistemul judiciar nu va putea fi recuperată pe deplin până când astfel de cazuri, care au fost în văzul nostru, al tuturor, nu-şi vor găsi vinovaţii”

Ludovic Orban susţine că dosarul 10 august "arată măsura în care partea responsabilă din justiţia românească nu este capabilă să facă dreptate oamenilor care au fost victimele represiunii".

„Nu pot accepta faptul că oamenii care au ieşit în stradă pentru a apăra democraţia şi statul de drept au ajuns batjocura unui regim retrograd şi toxic condus de PSD, fără ca nimeni să plătească. (..) Dacă suntem cinstiţi cu noi, nu putem să nu realizăm faptul că încrederea în sistemul judiciar nu va putea fi recuperată pe deplin până când astfel de cazuri, care au fost în văzul nostru, al tuturor, nu-şi vor găsi vinovaţii. Pentru acest lucru este nevoie de voinţă reală, iar noi, la momentul preluării guvernării am făcut ce a ţinut de noi pentru a facilita ancheta prin desecretizarea raportului privind evenimentele din 10 August. Mai este necesar şi ca cei care sunt responsabili de finalizarea acestui dosar să aibă voinţa suficientă, să-şi facă treaba şi să-l ducă la capăt”, a transmis Orban pe Facebook. 

Cioloş: „Un eşec al justiţiei, al capacităţii de a soluţiona dosare importante, cu impact social. Dorim o reformare a justiţiei”

La finalul şedinţei Biroului Naţional al USR PLUS, copreşedintele formaţiunii a transmis că în şedinţă s-a discutat şi despre dosarul 10 august, fiind o aniversare „tristă” din mai multe puncte de vedere. 

„Am discutat şi legat de 10 august, e o aniversare astăzi, una tristă din mai multe puncte de vedere, nu doar legat de evenimentele care s-au petrecut, dar şi de faptul că în continuare aşteptăm adevărul legat de ceea ce s-a întâmplat acolo. Este, din punctul nostru de vedere, un eşec al justiţiei, al capacităţii de a soluţiona dosare importante, cu impact social. Ăsta e şi motivul pentru care dorim o reformare a justiţiei, să ne asigurăm că justiţia îşi face treaba, în primul rând, şi că are resursele să-şi facă treaba. Şi, din acest punct de vedere, Ministerul Justiţiei caută să asigure toate condiţiile pentru ca justiţia să fie independentă şi să aibă resursele să poată să-şi facă treaba”, a spus co-preşedintele USR PLUS, la finalul şedinţei Biroului Naţional al partidului, potrivit News. 

Stadiul dosarului

Dosarul a fost deschis în 2018 la Parchetul Militar Bucureşti, ulterior a fost mutat la Parchetul General, iar în final a ajuns la DIICOT. Aici, procurorii au dispus clasarea, decizie confirmată de Tribunalul Bucureşti. În urmă cu câteva luni, Curtea de Apel Bucureşti a admis plângerea unui protestatar şi a dispus redeschiderea cauzei, dosarul fiind trimis Secţiei Parchetelor Militare, din cadrul Parchetului General.

Un protest prin care se solicită soluţionarea dosarului 10 august şi pedepsirea persoanelor responsabile pentru violenţele petrecute în urmă cu trei ani este programat să se desfăşoare, marţi seară, în Piaţa Victoriei din Capitală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite