Dezbatere electorală. Turcescu: Sunt responsabil de cele întâmplate în timpul lui Băsescu la fel cum Firea e responsabilă de datoriile lui Negoiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima dezbatere electorală televizată între mai mulţi candidaţi pentru Primăria Capitalei a avut loc luni seară. Gabriela Firea, Robert Turcescu şi Nicuşor Dan au discutat mai multe legate de Primăria Capitalei cum ar fi rezolvarea problemei traficului, coordonarea spitalelor aflate în subordinea Primăriei sau reconsolidarea imobilelor vechi.

Principalele declaraţii ale celor trei candidaţi pentru Primăria Capitalei:

„Dezbaterea are trei părţi: discutarea unor probleme, întrebări puse candidaţi şi întrebările-surpriză“, a anunţat moderatorul Cosmin Prelipceanu. Până la urmă, pentru întrebările-surpriză nu a mai fost timp.

Dintre cele 50 de spitale din Bcuureşti, 19 sunt în subordinea Primăriei. Ce faceţi cu acestea? 

Gabriela Firea: 19 spitale sunt în subordinea Primăriei. Săptămâna trecută am prezentat soluţiile. Răspunsul a fost unul unanim. În ceea ce priveşte medicii din spitale, aceştia nu au cum să verifice produsele care vin în spitale, pentru că ele vin sigilate. Nu voi ezita să închid un spital dacă un spital e în neregulă. Ceea ce s-a întâmăplat după plecare domnului Oprescu e de nedescris. Banii pentru două spitale au fost pierduţi. 

Robert Turcescu: În toate cele 19 spitale, Primăria are reprezentanţi în Consiliile de adminsitraţie (CA). În toate. De asemenea, tot în acest CA, e un reprezentant al DSP. Omul Primăriei vine la solicitarea primarului cu un raport în care spune ce se întâmplă în spital. Uitaţi care e problema. E gargară să spunem că nu ştiam ceea ce se întâmplă. Multe dintre spitale ar trebui, îmi pare rău să o spun, rase de pe faţa pământului. Stăm cu Casa Radio în centrul Bucureştiului. Acolo ar putea fi ridicat un spital

Nicuşor Dan: Scandalul Hexi Pharma e o exemplificare a ceea ce înseamnă corupţia publică. Trebuie transparenţă. dacă am fi avut public lista contractelor şi procedurilor am fi văzut că Hexi Pharma a pierdut contracte de achiziţie publică. Înainte de a vorbi de noi spitale trebuie plecat de la o analiză şi să vedem ce trebuie să facem în Sănătate. 

Gabriela Firea: Fostul Guvern, Guvernul Ponta a semnat un acord de 600 de euro pentru construirea a trei spitale regionale.

Robert Turcescu: Cât erau, doamna Firea: 600 de milioane? Mai bine îi luam de la contractul cu Rompetrol. Atât erau. Taman banii pentru construit spitalele.

Nicuşor Dan: Bani există. Din panseluţe şi alte contracte care au fost date neconform cu procedurile.  

Gabriela Firea: Era un timp nu foarte îndepărtat în care Guvernul închidea spitale. Tocmai acum reprezentanţii acelei zone dau vina pe Guvernul care a redeschis spitale sau grădiniţe. 

Robert Turcescu: Sunt la fel de responsabil pentru această problemă, la fel cum doamna Firea e responsabilă de banii pe care îi datorează Robert Negoiţă către stat. 50 de milioane de euro. Aceştia sunt banii. 

Despre accidentul din Pasajul Unirii. Care e problema din punctul dumneavoastră de vedere la astfel de accidente?

Nicuşor Dan: Dacă traficul ar fi predictibil, nu ar fi accidente. Nu am avea traficul de acum în condiţiile în care am avea un trasport public predictibil încât să ştii în cât timp ajungi dintr-o parte în alta. Să vedem cum s-au dat contractele pe semaforizare, întreţinerea drumurilor. etc

Gabriela Firea: Bucureştiul e un oraş sufocat din toate punctele de vedere. A ajuns să ne modifice stilul de viaţă. Soluţiile mele încep cu punerea accentului pe dezvoltarea transportului public. Această regie trebuie transformată într-o societate 100% a municipalităţii, nu cum eronat au înţeles unii candidaţi că pledez pentru privatizare. Acum avem doar 700 de autobuze în trafic şi 300 în garaj pentru că sunt folosite pentru piese de schimb. Prima măsură pec are o voi lua e aceea de a îmbunătăţi această flotă, acest parc. Aceste măsuri se pot lua în câteva luni. Sunt de acord cu menţinerea gratuităţii pentru pensionari. Domnule Turcescu, nu mă întrerupeţi. Nu ne impresionaţi cu stilul dumneavoastră arogant. Un bilet e acum 5-6 lei, nesubvenţionat. În general e 1,3 lei sau 1,6 lei.

Robert Turcescu: Au fost 670 de accidente grave în Bucureşti anul trecut. Aici vorbim de un lucru paradoxal. Am ajuns să avem lansată o aplicaţie. Sunt 6000 de gropi semnalizate de această aplicaţie. E o nebunie. Cuvântul care caracterizează traficul din Bucureşti e „dezastru“. Trebuie benzi unice pentru autobuze şi taxiuri. Se poate face rapid. Transportul în comun dă dimensiunea gradului de civilizaţie într-o Capitală. Pe vremea lui Videanu au fost achiziţionate circa 1000 de autobuze. Cele 300 de autobuze ţinute pe tuşă sunt ţinute pentru piese de schimb. E ca la cimitirul de maşini. 

Bucureştiul are şi tramvaiul. E mijlocul de tramvai care poate transporta cei mai mulţi călători. Mă refer la transportul la suprafaţă. Însă, la RATB avem o regie politizată. A fost o vacă de muls. 

Gabriaela Firea: Văd că nu vorbeşte şi de cei care îl susţin. Nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu îi miroase. 

Robert Turcescu: Vedeţi că poate domnului Dragnea îi miroase gura a usturoi.

NIcuşor Dan: În primul rând, transformarea RATB în societate comercială e necesar pentru a putea ccesa fonduri europene. În al doilea rând, pentru a vedea dimensiunea jafului. S-a semnat între 2011-2015, contracte de 200 de milioane de euro. 

Despre un posibil cutremur. Reconsolidarea se face într-un ritm de una-două clădiri pe an? Cum vedeţi problema?

Gabriela Firea: Sunt, după ultimele informaţii în afară de cele 800 de clădiri cu risc seismic, încă 1600 care au fost expertizate. Anumite asociaţii nu voiau să participe la aceste expertizări. Ce mi s-a reclamat? Modul cum Primăria Capitalei a discutat cu propietarii care stau în clădirile cu risc seismic. Ce cere o familie care ar trebui să se mute pentru ca imobilul în care stă să fie refăcut? Unde se mută? Pentru cât timp? Pe cheltuiala cui? Cine suportă costurile depăşirii termenelor din contract? Am discutat cu mai multe asociaţii de proprietari şi spun că ei sunt deschişi, dar să vadă şi o participare a Primăriei Generale. 

Robert Turcescu: Să spunem lucrurilor pe nume. La un cutremur de 7 grade, am putea avea 50.000 de victime în Bucureşti. Situaţia ne pune pe toţi într-o stare de urgenţă. Nici astăzi nu putem obţine numărul locurilor pe care le avem în caz de cutremur. Cred că sunt mulţi „băieţi deştepţi“ care au obţinut astfel de locuinţe. 

A doua chestiune. Consolidarea unor imobile poate fi mai scumpă decât ridicarea lor din nou. Pe de altă parte: trebuie să avem constructori care să garanteze că se poate lucra în trei schimburi. Oamenilor trebuie să le dăm un orizont clar: când începe consolidarea, când se termină consolidarea. 

Nicuşor Dan: S-au expertizat 2.600 de clădiri. Din acestea, 2.400 au fost clasate în diferite clase de risc seismic.În primul rând, nu există cinci clase de risc seismic. Sunt doar patru. În primele două clase sunt 350 plus 300. În ceea ce priveşte imobilele consolidate, ele sunt 13 consolidate de Primărie şi 60 de propietari.  

Sunt procese în instanţă care urmează să plătească 25 de ani şi nu au acces la planul de lucrări pe care urmează să-l plătească. Singura soluţie e să recâştigăm încrederea cetăţenilor. Primăria trebuie văzută ca partenerul cetăţeanului. O singură chestiune mai e de spus: există soluţia clasică de consolidare, cele moderne - o pădure de picioare elastice care preiau şocul pe care-l aduce cutremurul. 

Momentul întrebărilor

Firea: Nu am să le adresez nicio întrebare (contracandidaţilor - n.r.). Vreau să vorbesc de programul meu electoral. Eu am citit declaraţiile lor. 

O problemă importantă e cea a termoficării. Cei de la RADET pichetează Guvernul. Ce am propus eu: nu avem o strategie energetică la nivel de Bucureşti. Nu mă întrebaţi de ce. Nu avem majoritate în Consiliul General. 

Nicuşor Dan, întrebare pentru Firea: Am citit programul dumneavoastră, nu pot spune că mi-a plăcut. În acest program. E identic şi nu a fost respectat. În 2008, la insistenţa 20 de ONG-uri, toţi candidaţii la Primărie au semnat acest document în care se spunea: contractele vor fi publice pe site. A venit domnul Oprescu şi a spus: contractele vor fi publice pe site. A venit USL şi a spus: contractele vor fi publice pe site. Credeţi că acum vă ţineţi de cuvinte? 

Gabriela Firea: Mă bucur că v-aţi documentat. Meritaţi să fiţi viceprimar! Eu nu fac altceva decât să garantez cuvântul meu de onoare, să fie proiecte realizabile, nu SF-uri. Au fost făcute promisiuni: unele au fost respectate. Eu nu am cum să dau socoteală pentru toţi cei care au greşit. 

Robert Turcescu, întrebare pentru Firea: Astăzi, DNA a solicitat Senatului încuviinţarea urmăririi penale pentru domnul Titus Corlăţean? Eu am aici o secvenţă din perioada când Corlăţean era ministru de Externe, din noiembrie 2014, când eraţi purtător de cuvânt al PSD. Atunci, doamna Firea arăta nişte imagini cu Liverpool. Întrebarea e următoarea: astăzi vă deziceţi de declaraţia din 2014?

Firea: Da, azi a apărut informaţia publică privind situaţia domnului Corlăţean. În ceea ce mă priveşte. Eu răspund aici pentru telespectatori (evită răspunsul). Cred că nu mă lăsaţi să vorbesc. Ca de fiecare atât eu, cât şi colegii mei nu ne vom opune solicitării Justiţiei şi vom merge la şedinţă. Acesta e răspunsul meu.

Turcescu, întrebare pentru Nicuşor Dan: Am văzut un anunţ cu „USB salvează Bucureştiul de politicieniî. Astăzi, Nicuşor Dan e om politic, extraterestru. Ce e?

Nicuşor Dan: Ce pot să vă garantez e că nu sunt extraterestru. Cred că bucureştenii înţeleg foarte bine ce înseamnă politician. Noi ne-am lăsat în spate cariera profesională şi ne-am apucat de politică.  

Turcescu: Concluzia mea. De la doamna Firea mă aşteptam să dea un răspuns clar. 

Cosmin Prelipceanu: Domnul Cătălin Predoiu, candidatul PNL, a declinat invitaţia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite