Ciucă, la 15 ani de la aderarea României la UE: „Expertiza şi finanţarea şi-au pus indisolubil amprenta” | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Calin
FOTO: Inquam Photos/ George Calin

Premierul Nicolae Ciucă a participat, miercuri, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, unde a transmis că „expertiza şi finanţarea europene” şi-au pus amprenta în toate domeniile economice ale ţării noastre.

„Uniunea Europeană se află astăzi într-un moment definitoriu al existenţei sale dacă privim experienţa recentă determinată de pandemia de Covid-19 sau ambiţiile legate de tranziţia ecologică şi digitală. Aş putea spune că este un moment important nu doar pentru relansarea proiectului european după dificultăţile generate de criza sanitară, ci şi un context de turnură către ceea ce va trebui să fie Europa viitorului: conectată, ecologică, inovatoare”, a afirmat Nicolae Ciucă, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

GALERIE FOTO

Premierul a amintit şi evoluţiile de securitate îngrijorătoare din vecinătatea Uniunii Europene. „Suntem martorii unui narativ pe care îl credeam o manifestare a secolelor trecute: sfere de influenţă, negarea dreptului suveran al statelor de a îşi alege alianţele din care doresc să facă parte. Aceste atitudini, declaraţii şi posturi de forţă ne confirmă, o dată în plus, două lucruri. În primul rând, stabilitatea, prosperitatea şi securitatea României sunt garantate prin apartenenţa noastră la UE şi NATO. În al doilea rând, unitatea şi solidaritatea europeană şi transatlantică sunt unica opţiune viabilă pentru a putea gestiona eficient provocările şi a valorifica oportunităţile”, a transmis prim-ministrul. 

„Expertiza şi finanţarea europene şi-au pus indisolubil amprenta în aproape toate domeniile economice, fie că vorbim despre proiecte de reabilitare şi infrastructură la nivel local sau regional, despre susţinerea dezvoltării şi modernizării agriculturii româneşti sau despre participarea la proiecte de cercetare. Mai mult decât atât, milioane de români lucrează, învaţă ori îşi petrec vacanţele în alte ţări din Uniunea Europeană. Majoritatea exporturilor româneşti sunt operate către state membre UE. Piaţa Unică europeană este deschisă antreprenorilor români, care beneficiază de acces liber şi sprijin acordat prin finanţările europene. Tinerii români participă intens în schimburile universitare finanţate prin programele Erasmus. După aderarea la UE, Produsul Intern Brut al României s-a triplat, iar PIB -ul pe cap de locuitor a devenit de aproape patru ori mai mare”, a declarat Nicolae Ciucă.

Totodată, premierul a mai precizat că, la 15 ani de la aderarea la UE, avem oportunitatea de a recupera în dezvoltarea de infrastructură care să asigure conectarea fizică a României la reţelele de transport europene.

„Avem şansa unor progrese importante în sfera digitalizării, a educaţiei şi pentru oferirea unor servicii de sănătate de calitate. Avem şi posibilitatea de a avansa către decarbonizarea economiei, prin investiţii în tehnologii cu emisii reduse de CO2. Într-adevăr, prin aceste reforme şi investiţii România poate să garanteze o dezvoltare incluzivă, de care să beneficieze pe termen mediu şi lung toţi românii, indiferent dacă locuiesc în zonele urbane sau rurale, în oricare parte a României”, a mai spus şeful Guvernului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite