Ciolacu: Statul are de recuperat mulţi paşi pentru a fi o plasă de siguranţă în momente critice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu FOTO Facebook
Marcel Ciolacu FOTO Facebook

Preşedintele Camerai Deputaţilor, Marcel Ciolacu a declarat că „statul român are de recuperat mulţi paşi pentru a fi o plasă de siguranţă în momente critice”. El a subliniat „nevoia stringentă de a investi mai mult în capacităţile de energie regenerabilă”, anunţând că Ministerul Agriculturii lucrează la o schemă de ajutor de stat  prin care acoperişurile fermelor şi halelor de producţie să fie utilizate pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

„În aceste zile realizăm cât de importante sunt infrastructura critică şi toate sectoarele esenţiale. Poate mai mult ca oricând în ultimii 30 de ani, cu un război lângă graniţele ţării noastre şi după o pandemie cu efecte multiple, realizăm nevoia unei funcţionalităţi eficiente a acestora, fără sincope”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, într-un discurs la o conferinţă pentru Protecţia Infrastructurii Critice. 

Şeful PSD a arătat că „după anii de pandemie care au testat capacităţile statului român şi ale mediului de afaceri de a rezista asaltului unei situaţii sanitare de forţă majoră, climatul actual de securitate ne arată ce capacităţi avem de întărit şi de dezvoltat suplimentar, fie că vorbim de sectorul energetic, digitalizarea instituţiilor, infrastructura de transport, producţia substanţelor petrochimice, alimentaţie, agricultură sau de mediu. Statul român are de recuperat mulţi paşi pentru a fi o plasă de siguranţă în momente critice. Mobilizarea rapidă a întregii societăţi în faţa unui dezastru trebuie să fie susţinută printr-o coerentă şi flexibilă funcţionalitate a statului român”. 

Ciolacu a subliniat că, în acest caz, „sectorul energetic este cel mai bun exemplu. Probleme din lanţ provocate de scumpiri ne arată nevoia stringentă de a investi mai mult în capacităţi de energie regenerabilă, iar un proiect concret cu impact şi asupra siguranţei alimentare este cel prin care utilizăm banii din fondul de modernizare pentru independenţa energetică a fermelor şi unităţilor de producţie”. 

Potrivit şefului PSD, „Ministerul Agriculturii lucrează la o schemă de ajutor de stat prin care acoperişurile fermelor şi halelor de producţie să fie utilizate pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Am văzut cu toţii ponderea mare a costurilor la energie în inflaţie. De aceea, trebuie să ajutăm fermierii şi producătorii să-şi limiteze costurile şi să ne asigurăm astfel că vom avea suficiente alimente la preţuri accesibile pentru toţi românii”. 

„Un alt sistem de infrastructură critică pentru agricultura românească este sistemul naţional pentru irigaţii. Încă de când eram în opoziţie, atât eu, cât şi partidul pe care-l reprezint, ne-am luptat pentru folosirea banilor din PNRR şi iată că acum, ajunşi la guvernare, am demonstrat că avem susţinerea europeană pentru finanţarea acestui sistem. Şi nu ne oprim aici: căutăm în permanenţă soluţii de finanţare din bani europeni, din fonduri care riscă să fie dezangajate pentru alte domenii ca să le redirecţionăm spre sectorul agricol şi alimentar”, a mai explicat Ciolacu. 

Liderul PSD a mai arătat că „în paralel, actualul context de securitate de la Marea Neagră ne obligă să investim în infrastructura maritimă şi de cale ferată pentru a asigura fluxurile comerciale europene atât de necesare atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova. Vedem în prezent cât de important este să fim prevăzători, autonomi, cu dependenţe reduse. O dezvoltare coerentă a infrastructurii critice din România va contribui la rezilienţa întregii regiuni şi, cel mai important, va spori încrederea românilor în capacitatea statului de a fi o ancoră solidă în faţa oricărui dezastru”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite