Împărţirea ministerelor aprinde spiritele în PNL. Ce lideri au întors armele împotriva conducerii partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu şi Raluca Turcan sunt la cuţite FOTO Inquam Photos / George Călin
Florin Cîţu şi Raluca Turcan sunt la cuţite FOTO Inquam Photos / George Călin

Parteneriatul PSD-PNL, rezultat ca urmare a negocierilor politice, i-a determinat pe mai mulţi lideri liberali să sară la gâtul şefului partidului şi să atace echipa de negociatori, unii dintre cei care au stabilit împărţirea funcţiilor în noul Guvern fiind suspectaţi că au negociat mai mult în interes propriu.

Tonul şi atacurile în rafală au fost date de Raluca Turcan, ministru al Muncii şi vicepreşedinte al partidului. „Este puţin spus că s-a negociat în genunchi. Mandatul lui Florin Cîţu nu a fost decât un şir de minciuni, greşeli şi jocuri personale. Aş spune că e de domeniul patologicului (...) V-aţi milogit la Ciolacu să prindeţi un colţ de pâine. Vă cer să ieşiţi voi acum public, să spuneţi că aţi negociat mai bine ca Orban. În aceste negocieri, preşedintele partidului a negociat doar pentru el. Atât. Nimic altceva”, a fost mesajul lui Turcan, transmis în şedinţa PNL. Ministrul interimar al Muncii a cerut şi demisia lui Florin Cîţu, a prim-vicepreşedinţilor şi a secretarului general.

Miniştrii liberali, contestaţi    

Apoi tensiunile au continuat pe tema numelor de miniştri, fiind cerut vot uninominal pentru cei care ar urma să facă parte din guvern. Vicepreşedintele Robert Sighiartău şi Adrian Cozma (PNL Satu Mare) sunt printre cei care au ridicat problema, când au auzit că la Fonduri Europene ar urma să fie impus Dan Vîlceanu şi la IMM-uri şi Turism senatorul Daniel Cadariu, susţin surse politice. Cîţu s-a împotrivit, iar în urma unui vot strâns, pentru întreaga listă, au fost aprobate toate numele.

Eurodeputatul Dan Motreanu, lider al organizaţiei Giurgiu (cea mai performantă la parlamentare), i-a reproşat lui Florin Cîţu că după mai multe luni în care a avut un discurs virulent anti-PSD, uneori cu accente „isterice”, a ajuns acum să fie cel care propune guvernarea cu social-democraţii. Motreanu i-a cerut demisia de onoare pentru faptul că în loc să încerce să găsească soluţia unui Guvern de trecere prin multiplele crize, a ajuns să meargă la negocieri cu teme care despart ideologic PNL de PSD, de la fiscalitate până la cele pe justiţie.

Totul a culminat cu anunţul lui Ludovic Orban, prin care îşi prezintă demisia din partid, motivul principal fiind noua coaliţie de guvernare.

Bucurie la PSD

Pe de altă parte, în PSD, Marcel Ciolacu a fost felicitat de mai mulţi colegi pentru cum a condus negocierile. Lia Olguţa Vasilescu, vicepreşedinte al PSD şi primar al Craiovei, l-a apreciat pe Ciolacu pentru că a luat şi „banii de pe pieptul mortului”, în timp ce secretarul general al formaţiunii, Paul Stănescu, a subliniat că preşedintele partidului s-a dovedit un negociator mai bun decât Viorel Hrebenciuc. Hrebenciuc, fost deputat PSD timp de cinci mandate şi secretar general al Guvernului, a fost un simbol al negociatorului politic din rândul social-democraţilor. PSD a decis ca alianţele PSD-PNL la nivel local să nu fie obligatorii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite