Zece poliţişti de frontieră de la Giurgiu, trimişi în judecată pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece poliţişti de frontieră de la Giurgiu au fost trimişi în judecată de procurorii Prachetului General. Aceştia sunt suspectaţi că ar fi luat mită pentru a permite ieşirea din ţară a unor autoturisme înmatriculate provizoriu.

Procurorii i-au trimis în judecată pe Mădălin Matei şi Virgil Florescu, arestaţi preventiv, Marius Petrescu şi Costin Niţu, arestaţi la domiciliu, şi pe Valentin Ionescu, Marius Rada, Ion Gigel Popescu, Cătălin Mocanu, Dan Soare Gerard şi Dorel Ciobanu, cercetaţi sub control judiciar.

Potrivit anchetatorilor, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, în perioada 2011 - 2014, a fost instituită o practică infracţională de a se pretinde şi primi sume de bani de către poliţiştii de frontieră români, dar şi bulgari pentru a permite tranzitarea frontierei către Bulgaria cu autoturisme înmatriculate provizoriu.

Autoturismele ce urmau să fie înmatriculate în Bulgaria aveau fie numere de înmatriculare străine, fie numere provizorii româneşti care dau drept de circulaţie doar pe teritoriul României. În cea de-a doua variantă, martorii denunţători dădeau poliţiştilor români din punctul de frontieră Giurgiu - Ruse sume de bani cuprinse între 20 de euro şi 100 lei, pentru a li se permite deplasarea în Bulgaria.

Sumele de bani erau remise poliţiştilor de frontieră direct, fiind introduse între actele autoturismului. Practica era, însă, de a nu discuta cu aceştia în legătură cu scopul banilor, întrucât acesta era evident, având în vedere numerele provizorii ale autoturismelor, notează procurorii.

În situaţia în care un martor denunţător avea mai multe autoturisme de înmatriculat, traversarea frontierei către Bulgaria se efectua în coloană, primul autoturism fiind condus de către cel menţionat, care era cunoscut de poliţiştii de frontieră şi care remitea acestora câte 100 lei pentru fiecare autoturism aflat în respectiva coloană. 

Persoanele care au oferit şi, respectiv, remis sume de bani poliţiştilor de frontieră au recurs, astfel, la o modalitate mai facilă de a introduce în Bulgaria autoturisme, în vederea înmatriculării definitive, în caz contrar autovehiculele putând fi tranzitate doar pe o platformă auto, ceea ce presupunea pentru proprietari costuri mult mai mari (cca. 400 euro de autoturism), potrivit rechizitoriului procurorilor.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Giurgiu.

În acest dosar, procurorii au făcut, pe 20 octombrie, percheziţii în judeţul Giurgiu, cu sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie, Poliţiei de Frontieră, Brigăzii Speciale de Intervenţii a Jandarmeriei şi Serviciului Român de Informaţii.

Pentru identificarea poliţiştilor care luau mită, a fost autorizată folosirea unor investigatori sub acoperire, precum şi înregistrarea audio-video în mediul ambiental a convorbirilor purtate de oricare dintre investigatori cu ocazia întâlnirilor pe care urmau să le aibă cu orice angajaţi ai poliţiei de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu - Ruse sau cu persoane interpuse.

Agenţii sub acoperire erau de la Direcţia Generală Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

STENOGRAME Cum se negocia şpaga la frontiera Giurgiu pentru traficul de maşini înmatriculate provizoriu

Zece angajaţi ai Poliţiei de Frontieră din Giurgiu au fost reţinuţi fiind urmăriţi penal pentru luare de mită. Aceştia sunt acuzaţi că ar fi primit mită pentru a permite ieşirea din ţară a unor maşini înmatriculate provizoriu în România.

Poliţişti de frontieră, acuzaţi de luare de mită. Procurorii au făcut percheziţii în Giurgiu

Procurorii Parchetului General au făcut luni luni percheziţii în judeţul Giurgiu într-un caz în care mai mulţi agenţi de poliţie de frontieră sunt suspectaţi de luare de mită după ce ar fi primit mai multe sume de bani pentru a permite ieşirea din ţară a unor maşini înmatriculate provizoriu în România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite