UPDATE Un nou accident pe o autostradă din Ungaria: patru români sunt în stare foarte gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vineri, trei români au murit şi alţi 18 au fost răniţi, în urma unui accident petrecut în apropiere de Budapesta FOTO Mediafax/Mihádák Zoltán/MTI
Vineri, trei români au murit şi alţi 18 au fost răniţi, în urma unui accident petrecut în apropiere de Budapesta FOTO Mediafax/Mihádák Zoltán/MTI

Patru români se află internaţi în stare gravă într-un spital din Ungaria, după ce, în noaptea de sâmbătă spre dumincă, şoferul maşinii în care se aflau a adormit la volan şi a intrat pe contrasens, informează Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că cei trei români în stare mai gravă internaţi la Szeged, în urma accidentului petrecut în noaptea de sâmbătă spre duminică pe autostrada M43 din Ungaria, rămân pentru moment acolo, în acest moment nefiind necesar transferul către România.

„Referitor la ultimul accident, petrecut duminică în zona Szeged, Ungaria, Ministerul Sănătăţii este în continuă legătură cu Ministerul Afacerilor Externe, Consulatul României la Szeged prin centrul operativ. Din informaţiile pe care le deţinem atât de la consulatul român din Szeged, cât şi de la autorităţile sanitare locale, nu se impune la acest moment transferul celor trei pacienţi aflaţi în stare gravă către România, urmând ca, la momentul în care acest lucru se decide, să acordăm tot sprijinul necesar, în conformitate cu procedurile legale pentru astfel de situaţii, în colaborare cu autorităţile din Ungaria”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

El a mai spus că fiecare din cele trei cazuri vor fi monitorizate individual în vederea asigurării transportului acestora în ţară în condiţiile de colabroare cu autorităţile sanitare din Ungaria.

Arafat a ţinut să precizeze faptul că victimele unor accidente majore au beneficiat de sprijinul Ministerul Sănătăţii, ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de câte ori a fost cazul. 

În opt luni, 48 de români au fost expatriaţi 

„Spre exemplu în 2012 Ministerul Sănătăţii, MAI şi MAE au sprijinit repatrierea a 67 de pacienţi, iar în 2013 până duminică au fost repatriaţi 48 de pacienţi, existând încă opt cazuri sub monitorizare în diferite ţări din lume, cu excepţia celor trei răniţi de duminică şi a celor şapte de vineri, din Ungaria”, a mai spus secretarul de stat Raed Arafat, citat de Mediafax.

Cei 67 de pacienţi repatriaţi în 2012 de către Ministerul Sănătăţii provind din Ungaria (13), Italia (10), Spania (9), Franţa (7), Anglia (6), Suedia (4), Belgia (3), Elveţia (2), şi câte unul din Norvegia, Danemarca, Germania, Olanda, Cipru, Filipine, SUA, Kazahstan, Portugalia, Polonia şi Turcia.

De asemenea, în 2013, până pe 1 septembrie, au fost repatriaţi 12 pacienţi din Ungaria, fără să fie luaţi în calcul cei din accidentele colective, câte cinci din Anglia şi Cipru, câte patru din Italia şi Olanda, trei din Bulgaria, câte doi din Serbia, Ucraina, Turcia şi Franţa şi câte unul din Portugalia, Israel, Croaţia, Spania şi Grecia.

Majoritatea sunt victime ale accidentelor rutiere, dar există şi alte tipuri de cazuri pentru care s-a făcut repatrierea cum ar fi cele psihiatrice, a adăugat Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai menţionat faptul că majoritatea repatrierelor se fac folosind cursele obişnuite, dar pentru care există personal medical însoţitor trimis din România. 

„Aş vrea să menţionez faptul că sunt multe cazuri nemediatizate de repatrieri pentru care se folosesc cursele obişnuite, dar pentru care este trimis din ţară personal medical însoţitor. O parte însă din repatrierile din ţările limitrofe României se fac folosind ambulanţe, care se întâlnesc la limita frontierei sau pe care le trimitem din România să aducă pacienţii”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat.


„Consulatul General al României la Szeged a fost informat de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Csongrad cu privire la producerea unui accident grav pe teritoriul Ungariei, în noaptea de 31 august 2013, în care au fost implicaţi 4 cetăţeni români”, se arată în comunicatul emis de MAE.

Autoturismul, condus de un cetăţean român, circula pe autostrada M43, în direcţia Szeged – Mako, când şoferul a adormit la volan şi a intrat pe contrasens, rupând parapeţii şi oprindu-se în şanţ.

Familiile celor patru victime se aflau într-o maşină care îi însoţea, mai informează MAE.

Potrivit site-ului maghiar de ştiri hvg.hu, în maşină se aflau trei bărbaţi şi o femeie. Maşina era condusă de femeie, iar aceasta s-ar fi ales cu răni superficiale.

Vineri, un microbuz din România, la bordul căruia se aflau 19 pasageri şi doi şoferi, a fost implicat într-un grav accident, lângă Budapesta. În urma impactului, trei persoane au decedat, iar alte 18 au fost rănite. Unsprezece dintre românii răniţi în accident au fost aduşi la sfârşitul săptămânii trecute, în ţară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite