Un fost ministru al Justiţiei cere eliminarea din legislaţie a procedurii de cameră preliminară: „A devenit o piatră de moară în cadrul proceselor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei. Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei. Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall, e de părere că procedura de cameră preliminară ar trebui eliminată din legislaţie, după ce practica a dovedit că instanţele de judecată nu respectă durata prevăzută de Codul de procedură penală.

Astfel, unele dosare ajung să stea şi ani întregi în procedura de cameră preliminară, iar inculpaţii ajung mai uşor la împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale.

„Dacă nu se poate respecta termenul de 60 de zile, atunci instituţia Camerei Preliminare să fie eliminată din legislaţie! Dacă ne uităm în legislaţie, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, «durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanţă» ”,  scrie Ana Birchall într-o postare pe Facebook.

Fostul ministru al Justiţiei a explicat că procedura de cameră preliminară s-a transformat într-un „mini-proces”, care se întinde pe ani întregi.

„Cu alte cuvinte, aşa cum a fost iniţial concepută, până la intervenţia CCR, Camera Preliminară era considerată o etapă extrem de rapidă, un filtru de legalitate în procesul penal, cu scopul verificării legalităţii probelor din faza de urmărire penală. Termenul era de maxim 60 zile, timp în care părţile comunicau în scris cu instanţa şi se administrau doar înscrisuri. După intervenţia CCR speculând deficienţa de redactare a articolului din Codul de Procedură Penală, această Cameră Preliminară a devenit o piatră de moară în cadrul proceselor, transformând-o într-un mini-proces cu riscul prescrierii faptelor având în vedere că sunt dosare în Camera Preliminară cu termene care au ajuns să depăşească şi ani de zile. Această practică trebuie stopată urgent!”, mai arată Ana Birchall.

Procedura de cameră preliminară ţine mai  mult decât termenul prevăzut de lege în cazul proceselor cu multe părţi, cum ar fi Dosarul Revoluţiei sau Dosarul Mineriadei.

Ana Birchall face referire şi la Dosarul Ciuperceasca în care este judecată Andreea Cosma, fiica fostului şef al CJ Prahova Mircea Cosma, care a ajuns să fie reluat în procedura de cameră preliminară pentru a fi redistribuit către un judecător specializat în dosare de corupţie, după decizia Curţii de Apel Ploieşti.

Iată ce prevede Codul de procedură penală cu privire la procedura de cameră preliminară:

  • Art 342 - Obiectul procedurii camerei preliminare îl constituie verificarea legalităţii sesizării instanţei, precum şi verificarea legalităţii administrării probelor ori efectuării actelor de către organele de urmărire penală.
  • Art 343 - Durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 30 de zile de la data înregistrării cauzei la instanţă, dar nu poate fi mai mică de 15 zile de la aceeaşi dată.
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite