Tanczos Barna, despre SUMAL 2.0: Este eficient, generează foarte multe controale prin Inspectorul Pădurii. Suntem undeva la un milion de verificări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lemne foto ipj hunedoara

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că programul SUMAL 2.0 implementat anul acesta este unul eficient care a generat sute de mii de verificări din partea ONG-urilor şi a cetăţenilor. Ministrul se arată sceptic în ceea ce priveşte înfiinţarea unei structuri precum "DNA-ul pădurii", el susţinând ideea specializării unor procurori şi poliţişti pe instrumentarea infracţiunilor de mediu.

"Eu anul acesta nu am primit nicio poză recentă, din 2021, care să-mi arate o suprafaţă tăiată ilegal complet. (...) SUMAL-ul a fost pornit în 2021, în mandatul meu, este o asumare politică şi tehnică. Este eficient, generează foarte multe controale şi verificări prin Inspectorul Pădurii – sute de mii, cred că acuma suntem undeva la un milion de verificări din partea cetăţenilor şi din partea ONG-urilor - generează foarte multe apeluri la 112 pentru transporturi ilegale şi oferă un volum de date din care putem să verificăm anumite tendinţe şi putem să surprindem anumite ilegalităţi”, a declarat ministrul Mediului, joi seară, la Antena 3. 

Tanczos a afirmat că există în continuare ilegalităţi în domeniul exploatării pădurii, arătând că au fost aplicate amenzi şi deschise dosare penale. 

"Mergând pe stradă, văd foarte multe activităţi legale de exploatare. Sunt, în acelaşi timp, şi foarte multe ilegalităţi şi controalele desfăşurate de Garda de Mediu şi de Poliţie surprind cetăţeni, companii care fac ilegalităţi. Este o cursă contra-cronometru, suntem tot timpul în urma lor şi încercăm să identificăm acele fenomene, şi reuşim de foarte multe ori. Sunt mii de dosare penale deschise inclusiv în 2021, sunt amenzi aplicate de ordinul zecilor de milioane de lei”, a adăugat ministrul.

Tanczos a declarat că nu crede în aşa-numitul DNA al pădurilor, susţinând specializarea unor procurori şi poliţişti judiciari în infracţiuni de mediu.

"Eu nu cred în soluţiile minune care se trâmbiţează, DNA-ul pădurii. Dacă DNA-ul s-ar ocupa de furtul de lemn cu căruţa nu ar mai avea timp DNA-ul de marea corupţie. Într-adevăr, anumite fapte trebuie cercetate la cel mai înalt nivel, la DNA ori la cei care sunt specializaţi pe criminalitate organizată, dar nu judeţe, acolo unde se face furtul la scară mic, unde fură un camion, o căruţă, o remorcă de lemn, acolo este nevoie de procurori şi poliţişti specializaţi şi de viteză şi de eficienţă în procesarea acestor dosare penale”, a detaliat Tanczos Barna.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite