Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”. Cronologia unui Bac cu poliţişti, procurori şi audieri amânate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii s-au opus audierii copiilor FOTO Adevărul
Părinţii s-au opus audierii copiilor FOTO Adevărul

Ultima zi de Bac a adus un final precipitat pentru elevii de la Liceul ”Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, aflaţi în mijlocul unui scandal privind posibila fraudare a examenului. Anchetatorii au încercat o audiere ”în grup” imediat după examen, părinţii s-au opus, oficialii s-au contrazis în declaraţii şi în concluzie doar 17 din cei 250 au mers de vineri la audieri. Ceilalţi sunt aşteptaţi de mâine la Poliţia Capitalei.

Ziua de vineri a adus o manifestare de forţe impresionantă la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală. Autocarele Poliţiei au ajuns la porţile şcolii pentru a-i lua la audieri pe elevi. Atunci a început scandalul. S-a lăsat cu scandal din partea parinţilor, suspendarea purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, iar luni elevii sunt aşteptaţi la sediul Poliţiei pentru a continua audierile. 

Iată cronologia unui eveniment care a marcat Bacalaureatul din 2013. Un material amplu pe această temă veţi putea găsi în ziarul "Adevărul" de mâine. 

Vineri, 5 iulie, ora 11.40. La scurt timp după terminarea ultimei probe a examenului de bacalaureat, la porţile Liceului „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală – unde, cu câteva zile înainte, directoarea Costica Vărzaru fusese arestată cu suspiciunea de corupţie şi fraudă la Bac – pare să fie din nou mare agitaţie. În faţa instituţiei, liceenii sunt aşteptaţi nu doar de părinţi, ci şi de mai multe echipaje de poliţie şi de două autocare ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Motivul: pentru a fi duşi la audieri în cazul fraudei la Bac de la acest liceu.

12.00. Informaţiile, mai oficiale, mai „pe surse“, circulă repede, iar în faţa liceului carele de televiziune sunt deja pe poziţii. Aveam să aflăm că, o dată îmbarcaţi în autocare, peste 100 de tineri de la „Bolintineanu“ urmau să fie duşi la audieri, atât la Poliţia Capitalei, cât şi la Direcţia Generală Anticorupţie, pentru a fi intervievaţi de procurori. Părinţii, prezenţi şi ei în faţa liceului, unde îşi aşteptau copiii să iasă de la examen, sunt nemulţumiţi şi încearcă să se opună acţiunii poliţiştilor. Ei susţin că vor bloca autocarele pregătite să-i ducă pe tineri la audieri şi că nu vor permite asemenea abuzuri la adresa copiilor lor.

12.20. La porţile liceului, spiritele par să se încingă. Părinţii încep să-i huiduie pe poliţişti, reclamând că tinerii liceeni sunt ţinta unui abuz. Mai mult, câţiva părinţi încep să se împingă cu forţele de ordine. Negociatorii poliţiei, prezenţi şi ei la faţa locului, le explică părinţilor că elevii nu vor fi reţinuţi şi nici duşi cu forţa undeva, ci doar audiaţi.

12.30 Huiduielile nu contenesc. Alexandru Niculae, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei iese la declaraţii. Printre informaţiile comunicatorului de la Capitală se strecoară însă şi o informaţie eronată. Acesta susţine că „poliţiştii pun în executare aproximativ o sută de mandate de aducere emise de instanţă“. Avea să fie prima bâlbă dintr-un şir lung de alte bâlbe din cadrul operaţiunii „Uite mandatul, nu e mandatul“.

„S-a discutat cu fiecare copil în parte, i-a fost prezentat mandatul. Cei care au avut probleme, au fost lăsaţi să plece. (...) Restul copiilor vor fi transportaţi cu mai multe autocare, o parte la sediul DGA din Şoseaua Olteniţei şi alţii la sediul DGPMB din Calea Victoriei. De asemenea, am pus la dispoziţia părinţilor un număr de telefon - 021.315.35.34, interior 22181 -, unde pot să sune pentru a discuta cu colegii mei şi pentru a afla la care din cele două sedii se află copiii“, a transmis Niculae părinţilor.

13.00 Premierul Victor Ponta iese şi el cu declaraţii legate de scandalul iscat în faţa liceului Bolintineanu.

ponta

„Am fost informat de ministrul de Interne despre faptul că se duc poliţiştii să ia elevi de la liceu. Am întrebat dacă există mandat de aducere semnat de procuror - nu există - motiv pentru care poliţiştii nu trebuie să ia niciun elev cu forţa - să facă bine procurorul să îi citeze. Ce-i asta? Luăm copii cu autobuze? Suntem iarăşi pe vremea lui Morar şi pe vremea comuniştilor? Eu am întrebat, nu trebuia să fiu eu informat, am întrebat, înţeleg că nu există mandat de aducere, deci dacă nu există mandat de aducere, să facă bine să facă citaţie procurorul care are dosarul“, precizează premierul. El a arătat că nu ştie cum s-a ajuns în această situaţie, dar că îi va solicita ministrului Justiţiei să discute cu procurorul general, pe cale ierarhică, despre această situaţie.

„O să vorbesc cu ministrul Justiţiei să discute cu procurorul general pe calea ierarhică, dar nu trăim în vremurile lui Daniel Morar şi ale comuniştilor, să luăm oamenii de pe stradă, cu atât mai puţin copii“, a adăugat Ponta.

13.36 Anunţ important: operaţiunea poliţiştilor şi procurorilor este anulată. După câteva ore în care au fost ţinuţi în laboratoarele liceului „Bolintineanu“, aflăm că s-a schimbat strategia şi că tinerii pot pleca acasă. Autocarele MAI sunt şi ele retrase din faţa liceului.

14.30 Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, procurorul Bogdan Staicu, anunţă că nu au existat mandate de aducere, ci doar mandate de citare. El îl contrazice astfel pe oficialul Poliţiei Capitalei. Acesta anunţă totodată că nu s-au întrerupt audierile, ci că anchetatorii au lăsat la latitudinea elevilor să decidă dacă vor sau nu să vină vineri la Poliţia Capitalei pentru a fi audiaţi.

Staicu avea să revină ulterior, precizând că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut Bac-ul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“, mandate care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu s-ar fi prezentat la audieri în urma citării.

„Din cele 250 de persoane (numărul elevilor care au susţinut proba de limba română a Bacalaureatului la Liceul Dimitrie „Bolintineanu“ din Capitală, n.r.) erau 100 care trebuiau să reprezinte primul eşalon, care să fie audiate, dacă se putea azi, mâine, cel târziu luni, iar celelalte peste o sută de persoane urmau să fie audiate la epuizarea primului eşalon. Aceste 100 de persoane sunt persoanele care fie s-au aflat în sălile în care au fost găsiţi asupra supraveghetorilor bani nejustificaţi, fie sunt 16 elevi în privinţa cărora exista o listă, iar alături de această listă existau rezolvările subiectelor la limba română xeroxate în 16 exemplare. Deci aceştia au fost cei vizaţi cu prioritate“, a declarat Staicu.

„În situaţia în care aceşti elevi nu se prezentau în momentul convenit pentru audiere în urma acestei citări, se puneau în executare mandatele de aducere referitoare la aceştia (...) Având în vedere numărul foarte mare de persoane care trebuiau audiate, au fost emise (mandate de aducere, n.r.), dar nu puteau fi puse în executare“, a mai declarat magistratul.

Staicu a mai spus că elevii care nu voiau să meargă în acel moment, direct de la liceu, la audieri ar fi convenit cu poliţistul să vină altă dată, şi dacă nici la data respectivă nu se prezentau, atunci ar fi fost pus în executare mandatul de aducere, adică ar fi fost conduşi la audieri.

17.45 Radu Stroe, ministrul de Interne, iese şi el la declaraţii, contrazicându-l însă pe premierul Ponta în priviţa existenţei mandatului de aducere. „Au existat mandate de aducere pentru Bolintineanu, dar nu au fost puse în aplicare“, a precizat Stroe, subliniind că „Poliţia a lucrat foarte corect“. Şeful de la Interne a precizat totodată că va dispune o anchetă în cazul purtătorului de cuvânt al Poliţiei, precizând şi că a remarcat cazul unui părinte care ar fi fost bruscat, în afara liceului, iar acest lucru va fi analizat.

Vineri 19.00 Audierile elevilor care au mers de bunăvoie la Poliţia Capitalei s-au încheiat. Potrivit anchetatorilor, a fost vorba de 17 elevi de la Liceul „Bolintineanu“. Restul urmau să vină sâmbătă, şi apoi de luni încolo, potrivit lui Staicu. Însă, sâmbătă nu au avut loc audieri.

bolintineanu

Cum s-au văzut evenimentele din curtea liceului

Atmosfera de la „Dimitrie Bolintineanu“ a fost destul de liniştită iniţial, copiii ieşeau din examen, iar părinţii îi aşteptau la poarta liceului.

Ultima probă de la Bacalaureat se apropia de sfârşit când a început să circule zvonul că a venit poliţia cu duba să îi ridice pe candidaţi.

Părinţii au fost, la început, nedumeriţi şi destul de stresaţi, iar atmosfera a devenit tot mai tensionată pe măsură ce trecea timpul, elevii nu mai ieşeau din şcoală şi tot mai multe persoane se adunau în faţa porţii de la liceu.

Poliţiştii ”negociator”

Doi poliţişti pe a căror vestă scria „Negociator“ încercau să-i liniştească pe părinţi, însă în scurt timp s-a instalat panica în rândul oamenilor care îşi aşteptau copiii. Când a venit primul autocar în care ar fi trebuit să fie transportaţi elevii la secţie pentru audieri, tatăl unui elev de la „Dimitrie Bolintineanu“ s-a plasat în dreptul porţii şi s-a certat violent cu poliţiştii, ajungând să se ia la bătaie cu ei. Elevii au fost ţinuţi în laboratoare două ore, imediat după terminarea examenului, timp în care părinţii îi aşteptau panicaţi în faţa liceului.

„Fata mea suferă de astm bronşic şi a avut o criză de astm în momentul când a auzit că îi reţine, dar nu-i pasă nimănui de asta. Am vorbit cu ea prin telefon, am întrebat-o dacă pot să-i iau ceva, o apă, dar nu vroia nimic, îşi făcea griji pentru mine fiindcă am avut o intervenţie chirurgicală acum trei săptămâni“, a spus mama unei fete care a fost reţinută de poliţie alături de colegii ei într-unul dintre cele două laboratoare.

Plângerile părinţilor

„Au vrut să-i ducă în forţă la audieri, fără să existe, din ce ştiu eu, niciun fel de mandat. Elevii au fost ţinuţi în clasă fără apă şi fără ca în curtea şcolii să fie adusă vreo ambulanţă, în cazul în care cuiva i se făcea rău. Până la urmă, la rugăminţile noastre, am putut să trimitem copiilor măcar apă, în condiţiile în care aceştia se aflau în clasă de la ora 7.00 dimineaţa. Consider că aceşti copii sunt victima unui abuz, pentru că nu trebuiau băgaţi în aceeaşi oală cu cei de la Seral, care aveau toate motivele să dea bani pentru promovarea examenului, care au 40-50 de ani, nu cum sunt copiii aceştia, care au învăţat“, a spus mama unei alte eleve.

Totuşi, un candidat care a ieşit din examen, Andreas Păun, a declarat că cel puţin 50% din elevi dăduseră şpagă. „Sumele sunt de 100 de lei pentru comisie şi 30 de lei pentru supraveghetori. Şi asta se întâmplă de mult timp“, a declarat Păun.

Mai mulţi părinţi se întrebau cum vor mai da copiii lor admitere la facultate după cele întâmplate. „Credeţi că le mai arde de admitere după ce au fost descinderi la examenul de Bacalaureat?“, a spus un părinte.

Frică doar în cazul celor vinovaţi. ”Unde este dreptul la imagine?”

În ceea ce priveşte frica şi emoţiile prin care au trecut elevii de la „Dimitrie Bolintineanu“, psihologul Daniela Ioaneş, consilier şcolar, spune că atunci când ştii că eşti nevinovat, nu îţi faci atâtea griji, însă „experienţa are un alt efect asupra unor elevi foarte vulnerabili şi care ştiau că sunt vinovaţi şi este normal să le fie frică“.

Expertul în educaţie şi cofondatorul platformei Edusfera, Tincuţa Apăteanu, atrage atenţia că modul în care autorităţile au gestionat situaţia nu a fost tocmai exemplar. „Când vorbim despre copii, protejarea imaginii şi demnităţii lor ar trebui să ne preocupe pe toţi, însă în lumina ultimelor evenimente se pare că nu este cazul. Dreptul la propria imagine, prezumţia de nevinovăţie, toate sunt mofturi care ne împiedică să fluturăm victorioşi steagul victoriei împotriva corupţiei în care se pare ca elevii de la Bolintineanu sunt principalii vinovaţi“, este de părere Apăteanu.

Pe aceeaşi temă: 

Victor Ponta a picat la Bolintineanu

Descinderea în forţă de la liceul Bolintineanu  şi evenimentele ce i-au urmat reprezintă un caz de haos instituţional pentru care a plătit un singur om, cel care şi-a asumat responsabilitatea comunicării. Purtătorul de cuvânt de la Poliţia Capitalei este suspendat din funcţie pentru transparenţă, în timp ce actele care stau la originea acestui eveniment sunt ţinute secrete la Ministerul de Interne şi la Parchet.

Prima demitere după scandalul de la Bolintineanu: purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a fost înlocuit

Scandalul şpăgii de la Bolintineanu, urmat de audierea a 16 elevi la sediul Poliţiei Capitalei, s-a finalizat cu prima demitere: purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, nu va mai ocupa această funcţie, ca urmare a declaraţiilor pe care le-a făcut vineri, cu privire la mandatele emise pe numele elevilor.

ANALIZĂ Ce spun bloggerii adevarul.ro despre scandalul de la „Bolintineanu“

Scandalul legat de posibila fraudare a Bacalaureatului la Liceul Teoretic ”Dimitrie Bolintineanu” din Capitală este criticat de bloggerii adevarul.ro: de la ”apucăturile securiste” ale autorităţilor şi ”justiţia dusă în derizoriu”, până la stigmatizarea generaţiei actuale, a sistemului de educaţie şi traumatizarea elevilor nevinovaţi. Există însă şi o parte pozitivă: marcarea ”sindromului Bolintineanu” şi a ”nevoii de schimbare”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite