Pensionările anticipate au fost reluate în forţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de persoane se înghesuie în aceste zile la casele judeţene de pensii pentru a-şi depune dosarele de retragere anticipată din activitate. Reprezentanţii instituţiilor spun că cei mai mulţi dintre ei sunt şomeri care au împlinit în a doua jumătate a anului trecut vârsta pentru pensionare anticipată.

Legile austerităţii au blocat aceste pensionări în perioada 1 iulie - 31 decembrie, iar acum oamenii se grăbesc să profite de revenirea la normal. Mulţi dintre ei au mărturisit că se tem ca Executivul să nu iniţieze un alt act prin care să interzică dreptul la pensionarea anticipată.

Ministrul Ioan Botiş a declarat ieri că nu există un astfel de risc şi retragerile anticipate vor fi reluate potrivit prevederilor din noua lege a pensiilor. Deocamdată însă nu există normele de aplicare a Legii 263 privind  sistemul unitar de pensii publice, astfel încât dosarele sunt preluate şi procesate, dar intrarea în plată se mai amână o perioadă.

Potrivit noii legi, pensia anticipată este posibilă cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă perioada de cotizare este cu cel puţin opt ani mai mare decât cel reglementat. Vârsta la care se pot pensiona anticipat este de 54 de ani femeile şi 59 de ani bărbaţii.

În cazul pensionării anticipate parţiale, penalizările sunt de 0,75 procente pentru fiecare lună de anticipare. Astfel, o persoană care se retrage din activitate cu cinci ani înainte de a împlini vârsta legală va lua o pensie cu 45 de procente mai mică decât cea pentru limită de vârstă. Cu fiecare lună, suma creşte cu câte 0,75%. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite